Dlaczego warto filtrować wodę?

Wiesz, że trzeba pić dużo wody, ale kupowanie jej rujnuje twój portfel? Zobacz co daje filtrowanie wody z kranu i dlaczego to się opłaca!
/ 06.11.2014 09:14

woda

Fot. Fotolia

Rozdrażnienie, ból głowy, gorsza koncentracja, zmęczenie, czy zwiększona podatność na infekcje to dolegliwości, które zwykle towarzyszą nam jesienią i zimą. Przyczyn złego samopoczucia szukamy w braku słońca za oknem, tymczasem organizm domaga się wody.

Pij wodę nawet jeśli nie odczuwasz pragnienia!

"Wiele osób uważa, że skoro nie czuje pragnienia, to znaczy, że nie musi pić. Nic bardziej mylnego. Brak pragnienia to tylko zły nawyk, z którym należy świadomie walczyć. Aby wszystkie procesy w naszym organizmie przebiegały prawidłowo, powinniśmy dostarczać mu tyle płynów, ile traci.

Za niezbędne minimum uważa się ok. 1,5 litra wody, czyli 8-10 szklanek wypitych równomiernie w ciągu całego dnia – bez względu na to, czy jest to lato, czy zima" – mówi Katarzyna Biłous, dietetyk.

Bardzo ważne jest picie wody zaraz po przebudzeniu i to właśnie wtedy powinniśmy wypijać największą jej ilość w ciągu dnia. Jednak chłodne jesienne poranki sprawiają, że chętniej sięgamy po ciepłą kawę czy herbatę. Dlaczego? Bo liczy się dla nas smak.

Zobacz także: Czy warto pić wody smakowe?

Co zrobić, żeby kranówka nadawała się do picia?

Sposobem, aby popularna kranówka stała się jeszcze smaczniejsza jest jej filtrowanie, które pozytywnie wpływa również na zapach oraz jej przejrzystość.

Wystarczy wyeliminować lub zmniejszyć zawartość substancji, które niekorzystnie wpływają na smak wody z kranu, takich jak chlor, który jest dodawany do wody jako bezpieczny środek bakteriobójczy; metale (ołów i miedź), które mogą gromadzić się w instalacji wodociągowej czy kamień niszczący czajniki oraz ekspresy do kawy.

Dzięki swoim właściwościom filtry do wody potrafią niemal w 100% oczyścić wodę kranową z chloru oraz redukują jej twardość węglanową, odpowiedzialną za powstawanie tzw. kamienia kotłowego.

Filtrowanie wody to obecnie najlepszy i najtańszy sposób na bardzo dobrą jakościowo wodę. Dostępna od ręki i zawsze świeża, dokładnie wtedy kiedy jej potrzebujemy. Dzięki poprawie własności organoleptycznych wody, nadaje się ona do picia bezpośrednio po przefiltrowaniu. Napoje gorące, takie jak kawa i herbata, przygotowane przy użyciu filtrowanej wody uzyskują pełnię smaku i aromatu.

Dodatkowo dzięki redukcji twardości wody, w urządzeniach kuchennych używanych do gotowania wody znacznie wolniej będzie osadzał się kamień.

Korzystanie z filtrów do wody to nie tylko zdrowe, ale także ekonomiczne i ekologiczne rozwiązanie. Mniejsza ilość kupionych butelek z wodą oznacza zmniejszenie negatywnego wpływu plastikowych odpadów na środowisko naturalne oraz mniejsze koszty ich utylizacji.

Filtracja wody to również, wbrew obiegowym opiniom, więcej pieniędzy w domowym budżecie. Dzięki prostym rozwiązaniom otrzymamy wystarczającą ilość smacznej wody na cały miesiąc za zaledwie za kilkanaście złotych miesięcznie.

Źródło: Materiały prasowe BRITA

Zobacz także: Czysta woda z kranu? To możliwe!