Polipy jelita grubego można pomylić z nieswoistymi zapaleniami jelit. Badaniem rozstrzygającym jest ocena histopatologiczna wycinku błony śluzowej.

Diety w chorobach układu pokarmowego - vademecum

Układ pokarmowy to olbrzymia fabryka, dzięki której wszystkie nasze organy zyskują energię do pracy. Co zrobić, gdy nagle prawidłowe funkcjonowanie tego układu zostanie zaburzone? Jak powinniśmy się odżywiać w chorobach żołądka, wątroby, trzustki czy jelit, aby wspomóc proces leczenia i poprawić ich funkcje?
Polipy jelita grubego można pomylić z nieswoistymi zapaleniami jelit. Badaniem rozstrzygającym jest ocena histopatologiczna wycinku błony śluzowej.

Zaparcia i wzdęcia

Zaparcia to problem dzisiejszych czasów. Siedząca praca oraz monotonna i uboga w błonnik dieta sprawiają, że coraz więcej osób boryka się z problemem wypróżnień. U osób cierpiących na zaparcia pokarm może zalegać w jelitach nawet przez 13 dni. Jak ustrzec organizm przed rozwijającą się w tym czasie toksemią?

Przeczytaj: Jak walczyć z zaparciami?

Refluks żołądkowo-przełykowy

Refluks to uciążliwa przypadłość, która nieleczona może doprowadzić do uszkodzenia przełyku i nowotworów. Na szczęście wystarczy zmodyfikować swój sposób odżywiania, aby się go pozbyć. Pamiętaj również o rezygnacji z palenia papierosów i picia alkoholu.

Przeczytaj: Refluks żołądkowo-przełykowy – zalecenia żywieniowe

Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego polega na pojawianiu się u pacjenta bólów brzucha, wzdęć, biegunki na zmianę z zaparciami bez uchwytnej przyczyny. Jakie są zalecenia dietetyczne w tej chorobie? Czy dieta rzeczywiście pomoże złagodzić objawy?

Przeczytaj: Jak leczyć zespół jelita drażliwego? i Zespół jelita drażliwego – co jeść?

Wrzody żołądka

Dzięki odkryciu, że bakteria Helicobacter pylori jest odpowiedzialna za powstanie choroby wrzodowej żołądka, znaczna część pacjentów może liczyć na skuteczne leczenie. Podczas leczenia nie należy jednak zapominać o prawidłowym odżywianiu. Jakie są zasady diety w chorobie wrzodowej żołądka?

Przeczytaj: Jeżeli cierpisz na chorobę wrzodową, zastosuj dietę

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

WZJG to choroba zapalna o nieznanej przyczynie, która charakteryzuje się występowaniem krwawych biegunek. Podstawa leczenia tej jednostki chorobowej jest farmakoterapia. Co należy jeść, aby złagodzić objawy choroby?

Przeczytaj: Dieta we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

Choroby wątroby

Bez względu na to, co jest przyczyną choroby wątroby, twoja dieta powinna być dostosowana do wydolności tego narządu. Jakie są zalecenia dietetyczne w chorobach wątroby?

Przeczytaj: Żywienie w zaburzeniach wątroby

Choroby trzustki

Trzustka jest narządem odgrywającym istotną rolę w procesie trawienia i wchłaniania składników pokarmowych. W jaki sposób należy się odżywiać w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki?

Przeczytaj: Jaka dieta jest najlepsza w chorobach zapalnych trzustki?

Mukowiscydoza

Mukowiscydoza jest nieuleczalną chorobą genetyczną, w której dochodzi m.in. do stopniowego uszkodzenia trzustki, kamicy żółciowej, niedrożności smółkowej i marskości wątroby. Jak powinna wyglądać dieta osób chorych na mukowiscydozę?

Zobacz koniecznie: Żywienie chorych na mukowiscydozę