Dieta w dnie moczanowej

Dna moczanowa polega na nadprodukcji kwasu moczowego, który odkłada się w stawach i tkankach okołostawowych. W diecie chorych na dnę moczanową należy wyeliminować związki purynowe i uwzględnić wszystkie gatunki makaronów, a także wszelkie rodzaje kasz.

Przygotowanie posiłków

Ważne zalecenia dla chorych na dnę moczanową:

  • posiłki należy spożywać regularnie, w mniejszych ilościach;
  • kolacja powinno się jeść 3-4 godziny przed snem;
  • nie wolno spożywać potraw smażonych, pieczonych i duszonych. Posiłki powinny być gotowane w dużej ilości wody lub na parze;
  • zaleca się sporządzanie potraw typu risotto;
  • z diety należy wyeliminować alkohol;
  • trzeba unikać potraw z majonezem i sosami.

Zobacz też: Lista chorób, na które duży wpływ ma dieta

Które produkty wolno jeść, a których nie?

 Produkty

Dozwolone

Zakazane

Napoje

słaba herbata

prawdziwa kawa, kakao, mocna herbata, alkohol, czekolada

Pieczywo

pszenne, żytnie jasne i razowe

-

Mleko

w każdej postaci: mleko świeże, w proszku, fermentowane przetwory mleczne

-

Sery

chude, twarogowe

tłuste

Jaja

całe, białka i żółtka

-

Mięso i wędliny

w ograniczonych ilościach chude: cielęcina, wołowina, indyk, baranina, jagnięcina, kura, królik

tłuste gatunki mięsa, podroby:  wątroba, nerki, mózg, serca, wszystkie rodzaje wędlin, konserwy, pasztety, salami

Ryby

sandacz, karp, dorsz, pstrąg, halibut, tuńczyk

ryby pod postacią filetów, wędzone, sardynki, szproty, śledź, tłuste ryby

Ziemniaki (w niewielkich ilościach)

gotowane, pieczone

smażone

Warzywa

warzywa kapustne, kalafior, pomidor, chrzan, marchew, dynia, sałata, szczypiorek, koperek, zielona pietruszka, por, cebula, buraki, ogórki, rzodkiewka, kalarepa, brukiew, korzeń pietruszki, seler

szpinak, szczaw, groszek zielony, fasolka szparagowa, rabarbar, grzyby, suche strączkowe: groch, fasola, soja, bób, soczewica

Owoce

owoce jagodowe, cytrusowe, owoce dzikiej róży, jabłka, śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, melony, winogrona, czereśnie, wiśnie

rodzynki

-

Zupy

-

na wywarach mięsnych

Sosy

-

mięsne

Desery i słodycze

cukier, miód, dżemy, marmolady, syropy, konfitury, ciasta francuskie, ciasta z kremem, torty, wyroby  śmietanowe

czekolada i słodycze z dodatkiem kakao, kawy lub alkoholu

Przyprawy

łagodne: koperek, pietruszka, szczypiorek, kwasek cytrynowy, skórka pomarańczowa, sok z cytryny, majeranek, cynamon

ostre: ocet, pieprz, musztarda, papryka, gałka muszkatołowa

Zobacz też: Dna moczanowa - ach, te puryny!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (9)
/3 lata temu
bardzo nieścisłe wskazówki ...pacjent może być zdezorientowany co jeść a czego nie jeść... w zespole dny moczanowej...bo na witrynach są sprzeczne informacje dotyczące diety lekarz Ewa L...
/4 lata temu
Jest bardzo dużo nieścisłości w tej liście produktów.Niektóre można jeść i zaraz obok jest napisane,że to produkt zakazany.Kto to pisał,myślę,że ktoś,który celowo chce wprowadzić chorych w błąd.MASAKRA.
/4 lata temu
ciekawy artykuł
POKAŻ KOMENTARZE (6)