Dieta na stawy - jadłospis i zasady diety zdrowotnej fot. Fotolia

Dieta na stawy - jadłospis i zasady diety zdrowotnej

Coraz częściej doskwiera ci ból stawów? Zmień dietę! Sprawdź, jak powinnaś się odżywiać.
Agata Bernaciak / 14.06.2018 16:16
Dieta na stawy - jadłospis i zasady diety zdrowotnej fot. Fotolia

Ich kondycja zależy nie tylko od wieku i sprawności fizycznej, ale także od tego, co jemy. Co więc powinno znaleźć się w codziennym menu? Sprawdzamy!

Na ruchomość stawów: ryby morskie

Stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które doskonale wpływają na ruchomość stawów oraz nasilają wytwarzanie hormonów łagodzących procesy zapalne. Tłuste ryby dostarczają również witaminę D, która m.in. ułatwia przyswajanie wapnia.
Rada Polki.pl Jedz ryby 2-3 razy w tygodniu. Najzdrowsze są morskie, np. łosoś, mintaj, morszczuk, śledź, flądra.

Na stany zapalne stawów: oleje i przyprawy

Najlepiej na stawy działają oleje lniany i rzepakowy oraz oliwa z oliwek. Oprócz kwasów omega-3 dostarczają sporo witaminy E, która łagodzi miejscowe stany zapalne. Kurkuma, imbir i czosnek również mają działanie przeciwzapalne.
Rada Polki.pl Każdego dnia zjadaj ok. 3 łyżki olejów, najlepiej na zimno. Dodatkowo sięgaj po siemię lniane, również bogate w cenne kwasy tłuszczowe.

Na wzmocnienie stawów: nabiał

To doskonałe źródło pełnowartościowego białka, które jest budulcem chrząstki stawowej. Produkty mleczne są również zasobne w wapń, który wzmacnia kości, a tym samym zmniejsza dolegliwości w obrębie układu ruchu.
Rada Polki.pl Codziennie wypij co najmniej szklankę mleka, kefiru lub jogurtu. Dodatkowo zjedz 4 łyżki twarogu lub 2 plasterki żółtego sera.

Na odciążenie stawów: zboża i strączki

Dostarczają błonnika, który jest wyjątkowo cenny dla osób z nadwagą. To właśnie nadmiar kilogramów obciąża stawy, szczególnie kolanowe i biodrowe. Błonnik przyspiesza trawienie i ułatwia wypróżnianie, dlatego prościej jest utrzymać wagę w ryzach. Produkty zbożowe zawierają też witaminy z grupy B, łagodzące objawy stresu (długotrwały może wywołać niekorzystne zmiany w mazi stawowej).
Rada Polki.pl 2-3 razy dziennie sięgaj po pieczywo pełnoziarniste i razowe, niełuskany ryż, makarony razowe, otręby i warzywa strączkowe (2-3 razy w tygodniu).

Na opóźnienie zmian zwyrodnieniowych stawów: warzywa i owoce

To doskonałe źródła przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozwojowi procesu zwyrodnieniowego i opóźniają starzenie się stawów. Oprócz tego witamina C jest niezbędna do wytwarzania kolagenu, który tworzy chrząstkę i odpowiada za kondycję stawów oraz ścięgien.
Rada Polki.pl Zadbaj, by owoce i warzywa gościły na twoim stole 5 razy dziennie. Powinny one stanowić co najmniej połowę każdego posiłku.

Czego unikać w diecie na stawy?

  1. Tłuszcze zwierzęce, bo utrudniają wchłanianie białek niezbędnych do budowy stawów (tłusty nabiał i przetwory mięsne, np. kiełbasy, pasztety)
  2. Czerwone mięso i niektóre oleje roślinne (słonecznikowy, kukurydziany), bo zawierają dużo niekorzystnych kwasów tłuszczowych sprzyjających stanom zapalnym stawów.
  3. Białe pszenne pieczywo. Dostarcza ono głównie węglowodanów, które sprawiają, że łatwiej tyjemy, a tym samym przeciążamy stawy.
  4. Zupy z torebek i fast foody, czyli żywność przetworzona. Jest w niej dużo konserwantów, które działają destrukcyjnie na stawy;
  5. Alkohol, mocna kawa i herbata. Tego typu napoje wypłukują wapń z organizmu i zmniejszają przyswajalność białka.

Dowiedz się więcej o zdrowiu stawów:

Jak leczyć uszkodzony staw kolanowy?
Wszystko o strzelających stawach
Ciepłe i zimne okłady na bolące stawy



na podstawie tekstu zamieszczonego w wyd. specjalnym magazynu Vita pod redakcją red. nacz. Marzeny Bartoszuk