* Zaplanuj 3 umiarkowane posiłki dziennie oraz gdy będziesz odczuwać głód, zdrowe przekąski w postaci warzyw lub owoców.
2. Dbaj o urozmaicanie diety.
* Twój codzienny jadłospis powinien zawierać różnorodną żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
3. Jedz produkty zbożowe w każdym posiłku.
* Wybieraj te bogate w błonnik jak chleb razowy, chleb pełnoziarnisty kasze i płatki.
4. Używaj tłuszczów roślinnych. Ogranicz ilości spożywanego tłuszczu zwierzęcego jak smalec i masło.
* Do sałatek używaj oliwy z oliwek, olejów: słonecznikowego, sojowego.
* Do smażenia używaj oleju rzepakowego bezerukowego lub tłuszczu przeznaczonego do smażenia.
* Do smarowania pieczywa używaj miękkich, wysokiej jakości margaryn beztransowych.
5. Jedz warzywa i owoce codziennie. Owoce ze względu na dużą zawartość cukru, jedz w małych porcjach nie więcej niż 2-3 razy dziennie zaś warzywa jadaj do woli.
6. Jedz więcej ryb i roślin strączkowych
* Powinieneś jeść ryby co najmniej 2 razy w tygodniu, najlepiej śledzie, makrele, łososie, sardynki, tuńczyka, również z puszki. Pamiętaj, że najbardziej wartościowe są ryby morskie.
7. Pij mleko i przetwory mleczne codziennie. Jeżeli masz nadwagę lub wskazanie do obniżania cholesterolu i ilości tłuszczu w diecie, wybieraj mleko o obniżonej zawartości tłuszczu i jego niskotłuszczowe przetwory.
8. Czerwone mięso i jego przetwory jedz w umiarkowanych ilościach. Zastąp je drobiem. Wybieraj najchudsze kawałki mięsa, a nadmiar tłuszczu usuwaj.
9. Zachowaj umiar w jedzeniu cukru, słodyczy i spożywaniu alkoholu. Ograniczaj spożywanie soli kuchennej, nie dosalaj, zastąp sól innymi przyprawami lub ziołami.
10. Pij wodę mineralną oraz naturalne soki warzywne i owocowe, bez dodatku cukru. Wypijaj min. 1,5 litra płynów dziennie.