Czysta woda z kranu? To możliwe!

Większość z nas obawia się picia wody z kranu, ponieważ istnieje przekonanie, że jest zanieczyszczona. Jeśli jednak użyjemy specjalnych filtrów oczyszczających, w naszym kranie popłynie krystalicznie czysta i zdrowa woda. Zamienniki w postaci butelkowanej wody nie będą już potrzebne.
/ 19.08.2013 22:21

Fot. Fotolia

Filtry są niezbędne jeśli chcemy oczyścić wodę oraz ją uzdatnić – pozbyć się zanieczyszczeń, poprawić jej smak i zapach. Dzięki nim można usuwać z wody niebezpieczne dla zdrowia związki chemiczne, chlor, żelazo, osady, a także ją zmiękczyć.

Woda dostarczana do gospodarstw domowych nie powinna zawierać substancji wpływających niekorzystnie na zdrowie. Stacje uzdatniania wyposażone są w nowoczesne systemy, które oczyszczają wodę z chorobotwórczych bakterii i szkodliwych związków chemicznych oraz kontrolują jej czystość.

Jednak woda przemierzając kilometry instalacji wodociągowej narażona jest na zanieczyszczenia nagromadzone w sieci czy też często wyraźnie wyczuwalny smak i zapach chloru używanego do jej uzdatniania.

Jedynym wyjściem jest wówczas zainstalowanie filtrów poprawiających jakość wody w domu.

Stosowanie filtrów jest również wskazane jeśli korzystamy ze studni głębinowej na terenach rolniczych i uprawnych. Do wody mogą przedostawać się wówczas związki chemiczne ze środków stosowanych do nawożenia i ochrony roślin lub zanieczyszczone wody podskórne. Konieczne jest w takich warunkach zbadanie wody i zastosowanie odpowiedniego systemu filtrów uzdatniających ją.

Na czym polega oczyszczanie filtrem?

Podstawowym sposobem oczyszczenia wody jest filtr mechaniczny, wykonany z siatki polipropylenowej lub specjalnej włókniny z tego samego materiału. Służy do usuwania zanieczyszczeń stałych, płynących w wodzie. W ten sposób usuwany jest piasek, muł, rdza i inne zawiesiny, które powodują, że woda jest mętna.

Filtr ten skutecznie pomaga chronić urządzenia domowych instalacji wodnych i sprzęt AGD przed zanieczyszczeniami mechanicznymi znajdującymi się wodzie.

Zobacz także: Czy woda zawsze jest bezpieczna dla organizmu?

Miękka woda

Wybór zmiękczacza zależy od stopnia twardości wody i dziennego jej zużycia. Przynosi on gospodarstwu domowemu wymierne korzyści zdrowotne i finansowe. Zmiękczanie wody powoduje m.in. redukcję strat energii cieplnej, wydłużenie żywotności urządzeń AGD, poprawia jakość prania i zmywania.

Dobra jakość wody wpływa też na skórę, włosy, czy zęby oraz poprawia smak potraw i napojów. – "Przy wyborze zmiękczacza wody warto zwrócić uwagę na to, czy posiada on atest PZH.  Jest to gwarancja, że spożywana woda jest dla nas bezpieczna" – informuje Marcin Stawiany, ekspert marki Keller, z Grupy SBS.

Warto pomyśleć o poprawie jakości wody poprzez zastosowanie odpowiednich urządzeń uzdatniających. Wpłynie to niewątpliwie na poprawę nie tylko walorów smakowych naszej „kranówki”, ale także na aspekty zdrowotne, ekonomiczne i funkcjonalne.

Jeżeli woda ze studni głębinowej ma nieprzyjemny zapach, smak oraz pozostawia rdzawe zacieki może to wskazywać na zawartość w niej zbyt dużej ilości jonów żelaza. Należy wówczas przebadać wodę i zastosować filtr z wkładem odżelaziającym.

Długotrwałe używanie wody z podwyższoną zawartością żelaza grozi kłopotami zdrowotnymi. Sole tego metalu nie tylko podrażniają skórę, ale także negatywnie wpływają na jakość pranych tkanin i powodują obfite osadzanie się kamienia na sprzętach AGD. Odpowiedni filtr natomiast obniży ich stężenie, usunie siarkowodór, metaliczny smak i zapach oraz skoryguje pH takiej wody.

Sprawdź: Czy woda mineralna jest mineralna?

Filtrowanie węglem

Sama obecność filtrów mechanicznych nie gwarantuje jeszcze czystej i zdrowej wody. W celu poprawienia jej jakości stosuje się filtry ze specjalnymi wkładami z węgla aktywnego, które charakteryzują się dużą chłonnością i absorbcją wielu zanieczyszczeń. Filtry węglowe powinny być montowane razem z filtrami mechanicznymi.

– "Na rynku dostępne są wkłady łączące filtrację mechaniczną z filtracją za pomocą węgla aktywnego" – informuje Marcin Stawiany, ekspert marki Keller, z Grupy SBS. – "Zastosowane we wkładzie wysokiej jakości złoże filtrujące z węgla aktywnego z łupin orzechów kokosowych oraz włókniny polipropylenowej usuwa z wody pestycydy, fenol, benzen, węglowodory aromatyczne, substancje organiczne, chlor oraz zanieczyszczenia mechaniczne" – dodaje Stawiany.

Do prawidłowego funkcjonowania takich filtrów konieczna jest okresowa wymiana wkładów co 3-6 miesięcy, w zależności od zaleceń producenta. Filtry montuje się na rurze doprowadzającej wodę zimną do mieszkania lub bezpośrednio przed punktami poboru wody.

W wodzie wodociągowej często odczuwalny jest smak i zapach chloru. Co prawda eliminuje on ryzyko rozwoju mikroorganizmów, jednak równocześnie znacząco obniża walory smakowe i zapachowe wody. Zastosowanie filtra z węglem aktywnym rozwiązuje ten problem.

Pozbywajmy się kamienia

Gdy na bateriach łazienkowych zaobserwujemy zacieki, na dnie umywalki zbierający się mydlany osad, a do tego czajnik w kuchni obrasta kamieniem jest to znak wysokiej twardości wody.

Zbyt duża ilość jonów wapnia i magnezu osłabia działanie detergentów, utrudnia pienienie się środków czyszczących, wysusza skórę, czy też powoduje sztywnienie i matowienie włosów.

Zobacz także: Woda mineralna czy źródlana - jaką wodę pić?

Źródło: praktycy.com/om