Fot. Fotolia
Filtry są niezbędne jeśli chcemy oczyścić wodę oraz ją uzdatnić – pozbyć się zanieczyszczeń, poprawić jej smak i zapach. Dzięki nim można usuwać z wody niebezpieczne dla zdrowia związki chemiczne, chlor, żelazo, osady, a także ją zmiękczyć.
Woda dostarczana do gospodarstw domowych nie powinna zawierać substancji wpływających niekorzystnie na zdrowie. Stacje uzdatniania wyposażone są w nowoczesne systemy, które oczyszczają wodę z chorobotwórczych bakterii i szkodliwych związków chemicznych oraz kontrolują jej czystość.
Jednak woda przemierzając kilometry instalacji wodociągowej narażona jest na zanieczyszczenia nagromadzone w sieci czy też często wyraźnie wyczuwalny smak i zapach chloru używanego do jej uzdatniania.
Jedynym wyjściem jest wówczas zainstalowanie filtrów poprawiających jakość wody w domu.
Stosowanie filtrów jest również wskazane jeśli korzystamy ze studni głębinowej na terenach rolniczych i uprawnych. Do wody mogą przedostawać się wówczas związki chemiczne ze środków stosowanych do nawożenia i ochrony roślin lub zanieczyszczone wody podskórne. Konieczne jest w takich warunkach zbadanie wody i zastosowanie odpowiedniego systemu filtrów uzdatniających ją.
Na czym polega oczyszczanie filtrem?
Podstawowym sposobem oczyszczenia wody jest filtr mechaniczny, wykonany z siatki polipropylenowej lub specjalnej włókniny z tego samego materiału. Służy do usuwania zanieczyszczeń stałych, płynących w wodzie. W ten sposób usuwany jest piasek, muł, rdza i inne zawiesiny, które powodują, że woda jest mętna.
Filtr ten skutecznie pomaga chronić urządzenia domowych instalacji wodnych i sprzęt AGD przed zanieczyszczeniami mechanicznymi znajdującymi się wodzie.
Zobacz także: Czy woda zawsze jest bezpieczna dla organizmu?
Miękka woda
Wybór zmiękczacza zależy od stopnia twardości wody i dziennego jej zużycia. Przynosi on gospodarstwu domowemu wymierne korzyści zdrowotne i finansowe. Zmiękczanie wody powoduje m.in. redukcję strat energii cieplnej, wydłużenie żywotności urządzeń AGD, poprawia jakość prania i zmywania.
Dobra jakość wody wpływa też na skórę, włosy, czy zęby oraz poprawia smak potraw i napojów. – "Przy wyborze zmiękczacza wody warto zwrócić uwagę na to, czy posiada on atest PZH. Jest to gwarancja, że spożywana woda jest dla nas bezpieczna" – informuje Marcin Stawiany, ekspert marki Keller, z Grupy SBS.
Warto pomyśleć o poprawie jakości wody poprzez zastosowanie odpowiednich urządzeń uzdatniających. Wpłynie to niewątpliwie na poprawę nie tylko walorów smakowych naszej „kranówki”, ale także na aspekty zdrowotne, ekonomiczne i funkcjonalne.
Jeżeli woda ze studni głębinowej ma nieprzyjemny zapach, smak oraz pozostawia rdzawe zacieki może to wskazywać na zawartość w niej zbyt dużej ilości jonów żelaza. Należy wówczas przebadać wodę i zastosować filtr z wkładem odżelaziającym.
Długotrwałe używanie wody z podwyższoną zawartością żelaza grozi kłopotami zdrowotnymi. Sole tego metalu nie tylko podrażniają skórę, ale także negatywnie wpływają na jakość pranych tkanin i powodują obfite osadzanie się kamienia na sprzętach AGD. Odpowiedni filtr natomiast obniży ich stężenie, usunie siarkowodór, metaliczny smak i zapach oraz skoryguje pH takiej wody.
Sprawdź: Czy woda mineralna jest mineralna?
Filtrowanie węglem
Sama obecność filtrów mechanicznych nie gwarantuje jeszcze czystej i zdrowej wody. W celu poprawienia jej jakości stosuje się filtry ze specjalnymi wkładami z węgla aktywnego, które charakteryzują się dużą chłonnością i absorbcją wielu zanieczyszczeń. Filtry węglowe powinny być montowane razem z filtrami mechanicznymi.
– "Na rynku dostępne są wkłady łączące filtrację mechaniczną z filtracją za pomocą węgla aktywnego" – informuje Marcin Stawiany, ekspert marki Keller, z Grupy SBS. – "Zastosowane we wkładzie wysokiej jakości złoże filtrujące z węgla aktywnego z łupin orzechów kokosowych oraz włókniny polipropylenowej usuwa z wody pestycydy, fenol, benzen, węglowodory aromatyczne, substancje organiczne, chlor oraz zanieczyszczenia mechaniczne" – dodaje Stawiany.
Do prawidłowego funkcjonowania takich filtrów konieczna jest okresowa wymiana wkładów co 3-6 miesięcy, w zależności od zaleceń producenta. Filtry montuje się na rurze doprowadzającej wodę zimną do mieszkania lub bezpośrednio przed punktami poboru wody.
W wodzie wodociągowej często odczuwalny jest smak i zapach chloru. Co prawda eliminuje on ryzyko rozwoju mikroorganizmów, jednak równocześnie znacząco obniża walory smakowe i zapachowe wody. Zastosowanie filtra z węglem aktywnym rozwiązuje ten problem.
Pozbywajmy się kamienia
Gdy na bateriach łazienkowych zaobserwujemy zacieki, na dnie umywalki zbierający się mydlany osad, a do tego czajnik w kuchni obrasta kamieniem jest to znak wysokiej twardości wody.
Zbyt duża ilość jonów wapnia i magnezu osłabia działanie detergentów, utrudnia pienienie się środków czyszczących, wysusza skórę, czy też powoduje sztywnienie i matowienie włosów.
Zobacz także: Woda mineralna czy źródlana - jaką wodę pić?
Źródło: praktycy.com/om