POLECAMY

Czy ziemniaki tuczą?

Czy ziemniaki są tuczące? Czy ten sam ziemniak, różnie przygotowany, będzie bardziej lub mniej kaloryczny w zależności od obróbki kulinarnej, jaką wybierzemy? I w końcu jakie metody ich przyrządzania wybierać, aby uniknąć nadwagi i dlaczego? Na te pytania odpowiada Aleksandra Kubacka, dietetyk i doradca żywieniowy portalu www.mojdietetyk.pl
Czy ziemniaki tuczą? fot. www.sxc.hu

Jak zwykło się twierdzić ziemniaki tuczą, więc osoby będące na diecie unikają ich jak ognia. W 100g kartofli gotowanych w wodzie jest  jednak zaledwie 75 kcal, co więc ma wpływ na wysoką kaloryczność przygotowywanych z nich potraw i jak powinniśmy spożywać ziemniaki, aby uniknąć zbędnych kilogramów?

Nie tuczą ziemniaki lekko niedogotowane, tzw. al. dente, natomiast inne procesy kulinarne mogą spowodować, że ziemniaki będą tuczyć i tak np. puree, które robi się z ziemniaków mocno rozgotowanych, z dodatkiem śmietany 18% lub 30%, na pewno spowoduje, że masa ciała będzie się zwiększać. Podobnie ziemniaki, które są odsmażane na patelni na dużej ilości tłuszczu, a także podawane z sosem zagęszczanym mąką lub śmietaną, mają właściwości przyspieszające odkładanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, tuczące będą frytki smażone w dużej ilości oleju, natomiast już te przygotowane beztłuszczowo, czyli w piekarniku mogą być spożywane, gdyż nie wykazują takiego efektu.

Dlaczego ziemniaki gotowane dłużej są bardziej tuczące?

Ziemniaki gotowane dłużej zawierają węglowodany, które rozpadają się na krótsze kawałki zwane cukrami prostymi, które powodują szybszy wzrost glukozy we krwi, co wiąże się z szybszym odkładaniem się tkanki tłuszczowej, a to prosta droga do otyłości.

Zobacz także: Czy wiesz jakie właściwości mają ziemniaki?

spisała: us

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)