Czy wiesz jakie zamienniki stosować przy alergii na jajka?

Czy wiesz jakie zamienniki stosować przy alergii na jajka?
Jeżeli jesteś uczulony na jajka, możesz użyć do przyrządzania posiłków bezpiecznych zamienników. Oto lista substytutów jajek i rady jak je stosować.
/ 31.03.2011 14:26
Czy wiesz jakie zamienniki stosować przy alergii na jajka?

Do pieczenia: substancje zastępujące całe jajka lub białka dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Możesz zrobić własny substytut z mąki ziemniaczanej i wody. Żeby ciasta ładnie wyrosły, używaj więcej proszku do pieczenia lub drożdży i tej mieszanki.

W wypiekach jajko można zastąpić łyżeczką proszku do pieczenia, łyżką octu, łyżką mieszanki z mąki ziemniaczanej i wody lub łyżeczką suszonych drożdży rozpuszczonych w 4 łyżkach ciepłej wody.

W dressingach i dipach: można wykorzystać miękkie, jedwabiste lub twarde tofu. Do zagęszczenia dipów potrzeba 2-3 łyżek tofu zamiast jajka. Możesz także zrobić bezjajeczny majonez.

Do wiązania: mąka ziemniaczana

Do zagęszczania: mąka ryżowa, pszenna lub kukurydziana

Do glazurowania: mleko, śmietana, żelatyna (wlej 2 łyżki wody wymieszaj z łyżką żelatyny, zostaw na 5 minut by napęczniała, po czym wstaw miskę do naczynia z woda gotująca się na wolnym ogniu i mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Posmaruj teraz ciasto za pomocą pędzelka).

W dresach: mąka kukurydziana do sosów custrad oraz pikantnych. Gęsta, bita śmietana i/lub żelatyna w dresach o stałej konsystencji.

Do pikantnych sosów możesz dodać gumę ksantanową, do słodkich sosów – cukier i wanilię. Łyżeczka żelatyny rozpuszczona w dwóch łyżkach płynu odpowiada jednemu jajku.

Jajka gotowane: twarde tofu w kostkach

Redakcja poleca

REKLAMA