Do pieczenia: substancje zastępujące całe jajka lub białka dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Możesz zrobić własny substytut z mąki ziemniaczanej i wody. Żeby ciasta ładnie wyrosły, używaj więcej proszku do pieczenia lub drożdży i tej mieszanki.
W wypiekach jajko można zastąpić łyżeczką proszku do pieczenia, łyżką octu, łyżką mieszanki z mąki ziemniaczanej i wody lub łyżeczką suszonych drożdży rozpuszczonych w 4 łyżkach ciepłej wody.
W dressingach i dipach: można wykorzystać miękkie, jedwabiste lub twarde tofu. Do zagęszczenia dipów potrzeba 2-3 łyżek tofu zamiast jajka. Możesz także zrobić bezjajeczny majonez.
Do wiązania: mąka ziemniaczana
Do zagęszczania: mąka ryżowa, pszenna lub kukurydziana
Do glazurowania: mleko, śmietana, żelatyna (wlej 2 łyżki wody wymieszaj z łyżką żelatyny, zostaw na 5 minut by napęczniała, po czym wstaw miskę do naczynia z woda gotująca się na wolnym ogniu i mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Posmaruj teraz ciasto za pomocą pędzelka).
W dresach: mąka kukurydziana do sosów custrad oraz pikantnych. Gęsta, bita śmietana i/lub żelatyna w dresach o stałej konsystencji.
Do pikantnych sosów możesz dodać gumę ksantanową, do słodkich sosów – cukier i wanilię. Łyżeczka żelatyny rozpuszczona w dwóch łyżkach płynu odpowiada jednemu jajku.
Jajka gotowane: twarde tofu w kostkach