Lekkostrawne - soczewica, fasola mung, fasola azuki, zielony groszek - mogą być często spożywane, inne gatunki rzadziej. Rośliny strączkowe należy starannie przeżuwać.
Produkty sojowe (mleko, tofu, tempeh, miso) są lepiej trawione niż ziarno sojowe i wyroby z niego (np. pasztety). Uwaga! Nadmierne spożycie soi może osłabić funkcje trawienne oraz pracę nerek i nadnerczy.
Dla dzieci od roku do 18. miesiąca oraz osób w podeszłym wieku rośliny strączkowe należy przecierać przez sito i podawać bez łusek.
Rośliny strączkowe mocz 12 godzin, wlewając 4 części wody na 1 część ziaren. Wodę możesz wymienić 1-2 razy. Nie gotuj w wodzie, w której się moczyły.
Po zagotowaniu odlej ziarna 2 razy, aby pozbyć się puryn (są szkodliwe dla stawów). Uwaga! Najwięcej puryn ma soczewica.
Zanim ugotujesz rośliny strączkowe możesz je lekko podkiełkować.
Pod koniec gotowania możesz dodać trochę octu jabłkowego – prowadzi to do zmiękczenia ziaren.
Łącz je z zielonymi warzywami i jarzynami o małej ilości skrobi oraz wodorostami morskimi. Dodawaj zioła: kminek, majeranek, tymianek, kolendrę, koper, miętę, szałwię, oregano, imbir.
Metoda gotowania – umieść namoczone ziarna w garnku, zalej wodą i zagotuj. Odlej wodę (najlepiej 1-2 razy), dodaj kilkucentymetrowy kawałek glonu kombu i gotuj 20 minut bez przykrycia. Następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż będą prawie gotowe (możesz dodać koper włoski lub kminek). Gdy zmiękną zdejmij pokrywkę i zwiększ płomień – jeśli chcesz, aby nadmiar płynu odparował, gdy jest go więcej możesz go użyć do zupy).