Piwo jest wytwarzane jedynie z naturalnych składników: czystej wody, zboża, drożdży. Dzięki temu w około 95% jest przyswajalne przez ludzki organizm /fot. www.sxc.hu

Czy piwo służy naszemu zdrowiu?

Na imprezie, w gronie znajomych, przed telewizorem: sięgasz po schłodzone piwo i rozkoszujesz się jego unikalnym smakiem. Gdyby tak wraz ze złotym płynem zasilały nas wartości odżywcze... A może właśnie tak jest? Czy piwo ma działanie zdrowotne?
/ 20.12.2016 10:20
Piwo jest wytwarzane jedynie z naturalnych składników: czystej wody, zboża, drożdży. Dzięki temu w około 95% jest przyswajalne przez ludzki organizm /fot. www.sxc.hu

Sztuka warzenia

Przy produkcji piwa wykorzystuje się cukier z ziaren zbóż (słód jęczmienny, pszeniczny lub sorgo). Dzięki temu odbywa się proces fermentacji, a określony typ ziarna, lub ich kombinacja, nadaje piwu określony smak. 

Uzyskanie słodu nie jest rzeczą prostą. Najpierw ziarno jest moczone w wodzie, poddawane kiełkowaniu i suszone w piecu. Od długości i temperatury suszenia zależy kolor i smak słodu. Na koniec słód się miele w celu delikatnego otworzenia ziarna (powstaje śrut słodowy). Kolejnym etapem jest dodanie do śrutu gorącej wody. Pobudza to enzymy do zmiany występującej w słodzie skrobi – w cukier. Następnie zacier się filtruje i powstaje ulegający fermentacji cukier – brzeczka. 

Do brzeczki dodaje się chmiel po czym gotuje (warzy) w kotle warzelnym. Roślina nadaje trunkowi gorzki smak i aromat. Warzenie nadaje piwu odpowiedni kolor i smak. Po zakończeniu brzeczkę się chłodzi w celu dodania drożdży

Drożdże są niezbędne, aby w procesie fermentacji cukier zamienił się w alkohol i dwutlenek węgla. Piwo leżakuje w cysternach i beczkach po czym jest poddawane kolejnej filtracji. To ważne, aby napój był przejrzysty. Dopiero wówczas piwo można rozlać do butelek, puszek i beczek. 

Czy piwo jest zdrowe?

Tak, ale w umiarkowanym spożyciu. Piwo jest wytwarzane jedynie z naturalnych składników: czystej wody, zboża, drożdży. Dzięki temu w około 95% jest przyswajalne przez ludzki organizm. Pozwala na zachowanie równowagi biologicznej, a także dostarcza niezbędnych protein, soli mineralnych i witamin.

Polecamy: Jakie czynniki wpływają na wchłanianie alkoholu?

Piwo zawiera:

  • Witaminę B, która ułatwia trawienie i reguluje przemianę materii.
  • Przeciwutleniacze takie jak witamina E i A chronią przed zawałem.
  • Żelazo chroniące przed anemią.
  • Fosfor i wapń mający wpływ na wzrost kości i zębów.
  • Potas i magnez , które wspomagają metabolizm.

Ponadto żywica zawarta w szyszkach chmielu ma działanie bakteriobójcze. Skóra i włosy również osiągają pewne korzyści ze spożycia tego trunku przez ich właściciela.

Na choroby

W niewielkich ilościach piwo jest pomocne przy schorzeniach przewodu moczowego, zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej i zawału, zapobiega marskości wątroby i tworzeniu się kamieni nerkowych. Dodatkowo piwo zmniejsza napięcie nerwowe i redukuje stres.

Pij, ale z umiarem

Nie zapominajmy, że piwo jest alkoholem, który w nadmiarze może szkodzić. Zbyt duża ilość prowadzi do zaburzeń koordynacji, myślenia, oceny rzeczywistości, spowalnia czas reakcji, przyspiesza tętno i odwadnia organizm. Co więcej, w stanie upojenia możesz zaszkodzić nie tylko sobie, ale i innym.

Polecamy: Kac – zgubny skutek picia alkoholu