Twoje potrawy będą smaczniejsze, jeśli dodasz do nich świeże zioła, niż te z torebki.

Czy można w domu uprawiać zioła?

Lubisz aromatyczny posmak potrawy z dodatkiem ziół? Chcesz, by były one zdrowe i nie zawierały konserwantów? Możesz je wyhodować u siebie w domu.
/ 15.12.2010 09:56
Twoje potrawy będą smaczniejsze, jeśli dodasz do nich świeże zioła, niż te z torebki.

Aby pozwolić sobie na uprawę ulubionych ziół nie trzeba mieć ogromnego ogrodu, a jedynie trochę wiedzy na temat hodowli i najkorzystniejszych dla niej warunków. Zioła można uprawiać nie tylko w ogrodzie, ale i w donicach ustawionych na parapecie lub na balkonie.

Po pierwsze... doniczka

Wybór doniczek jest ogromny – od plastikowych, po gliniane i ceramiczne. Do uprawy ziół polecane są te wykonane z tworzywa sztucznego, ponieważ w nich ziemia nie wysycha zbyt szybko. Ważne jest także, aby każda doniczka miała na dnie duże otwory, co zapewni odpowiedni odpływ wody.

Co w doniczce?

Na spodzie doniczki powinna znajdować się warstwa gliny, która zagwarantuje lepszy odpływ wody. Na glinę należy nasypać ziemię, taką jak do kwiatów, przemieszaną z nawozem i wiórkami. Można także zastosować ziemię specjalnie przeznaczona do uprawy ziół.

Nasiona i sadzonki

Niemalże wszystkie zioła można wyhodować z nasion. W ogrodzie można wysiać takie gatunki jak bazylia, koper, cząber, pietruszka, szczypiorek czy melisa.
Rozpoczęcie hodowli od sadzonek zaleca się w przypadku rozmarynu, tymianku, mięty, majeranku.

Ile światła potrzebują zioła?

Większość ziół potrzebuje dużej ilości światła. Zaleca się by donice z ziołami, takimi jak bazylia, majeranek, oregano, rozmaryn i tymianek, ustawione były od strony południowej w mieszkaniu. Potrzebują one bowiem najwięcej światła z uwagi na to, że są to typowo śródziemnomorskie gatunki.

Sprawdź: Co jeść, aby być zdrowym?

Istnieją także zioła, które nie potrzebują dużej ilości światła. Dlatego też donice z miętą, rzeżuchą, pietruszką i szczypiorem można ustawić od strony wschodniej lub zachodniej. Północny kierunek nie sprzyja uprawie żadnego gatunku ziół.

Ponadto należy zadbać o odpowiednią wilgotność w pomieszczeniu oraz o ochronę przed wiatrem. Zioła można spryskiwać wodą.

Zbiory i konserwacja ziół

Zioła najlepiej zbierać przed południem. Wówczas obserwuje się w nich największą zawartość olejków eterycznych. Najsilniejszym aromatem cechują się liście tych  ziół, które jeszcze nie zdążyły zakwitnąć. Zebrane zioła można zakonserwować – zasuszyć, zamrozić bądź zamarynować.

Do suszenia odpowiednie są: cząber, kminek, lubczyk, majeranek, oregano, mięta, pietruszka, tymianek, szałwia. Suszenie może odbywać się w specjalnych naczyniach lub na powietrzu w postaci małych bukiecików. Nie powinno trwać dłużej niż 3 dni.
Możliwe jest również suszenie ziół w piecu w temperaturze 35 - 45 stopni. 

Zamrożone

Kolejną metodą konserwacji ziół jest mrożenie. Najlepiej jest je wcześniej rozdrobnić i umieścić w specjalnych pojemnikach do lodu, a następnie zalać wodą. Tak przygotowane kostki lodu z ziołami można dodawać do potraw podczas gotowania. Zamrozić można bazylię, koper, estragon, oregano, pietruszkę, miętę, szałwię, szczypior, tymianek.

Polecamy: Jak stosować zioła w kuchni?

Niektóre zioła można zamarynować w oleju. Dotyczy to majeranku, szałwii, rozmarynu, melisy, kopru, estragonu. Natomiast cząber, bazylię, miętę i tymianek marynuje się w occie.

Zobacz koniecznie - Vademecum ziół