Czy można jeść niedojrzałe awokado? Sporo tracisz, gdy spożywasz je w takiej postaci

czy można jeść niedojrzałe awokado fot. iStock by Getty Images, Olesia Shadrina
Zjedzenie niedojrzałego awokado nie powinno powodować dolegliwości, ale nie jest polecane co najmniej z kilku powodów. Niedojrzałe awokado ma twardy miąższ oraz gorzki smak, więc zepsuje każdą potrawę. Zawiera też mniej składników odżywczych niż dojrzały owoc. Dowiedz się, dlaczego nie warto jeść go w niedojrzałej postaci oraz jak przyspieszyć dojrzewanie awokado i spowodować, by nadawało się do spożycia.
/ 20.02.2025 05:41
czy można jeść niedojrzałe awokado fot. iStock by Getty Images, Olesia Shadrina

Awokado jest cenione za wysoką zawartość kwasów tłuszczowych, niezbędnych witamin i składników mineralnych, przeciwutleniaczy, minimalną ilość cukru i brak cholesterolu, dlatego też zaliczane jest do superfood. Aby w pełni wykorzystać jego potencjał, najlepiej jeść owoce, które są dojrzałe. Często jednak przynosimy ze sklepu niedojrzałe awokado. Czy taki owoc można jeść? Jak sprawić, żeby miąższ szybciej stał się miękki i nadawał się do zjedzenia?

Spis treści:

  1. Niedojrzałe awokado – jak rozpoznać?
  2. Dlaczego lepiej nie jeść niedojrzałego awokado?
  3. Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?
  4. Jak przechowywać awokado, żeby nie było twarde?

Niedojrzałe awokado – jak rozpoznać?

Niedojrzałe awokado można poznać po kilku cechach już na etapie zakupu, a także podczas przygotowywania posiłku i przede wszystkim w trakcie konsumpcji. 

Tak rozpoznasz niedojrzałe awokado:

  • szypułka: w niedojrzałym awokado szypułka mocniej się trzyma, a owoc pod nią ma jasnozielony kolor; z kolei w dojrzałym awokado szypułka łatwo odchodzi, a pod spodem widać żółtawy kolor (jasnozielony – owoc jeszcze nie dojrzał, kolor brązowy – awokado jest przejrzałe),
  • miąższ: niedojrzałe awokado ma gumowaty, twardy miąższ, a nie kremowy, łatwy do wyjmowania łyżką, co jest typowe dla dojrzałego owocu; w sklepie od razu to wyczujesz po lekkim nacisku,
  • smak: owoc jest niesmaczny, ma gorzkawy, cierpki smak i twardą konsystencję,
  • zapach: niedojrzałe awokado nieprzyjemnie pachnie i nie ma charakterystycznego orzechowego zapachu,
  • skórka: jej kolor zależy od rodzaju owocu, ale np. w przypadku popularnej odmiany awokado Hass w trakcie dojrzewania kolor skórki zmienia się z zielonego na fioletowo-czarny, a więc blady odcień świadczy o tym, że produkt nie jest jeszcze gotowy do spożycia. 

Gdy wybierasz awokado w sklepie, delikatnie naciśnij owoc w okolicy szypułki – powinien on uginać się pod naciskiem palca i wracać do poprzedniego kształtu. To oznacza, że awokado jest dobre. Twardy owoc najprawdopodobniej jeszcze nie dojrzał i lepiej go nie jeść.

Dlaczego lepiej nie jeść niedojrzałego awokado?

Zjedzenie niedojrzałego awokado raczej nie spowoduje żadnych dolegliwości zdrowotnych, ale spożywając je w takiej postaci, wiele tracimy:

  • Przede wszystkim lepiej nie jeść niedojrzałego awokado ze względu na nieprzyjemny smak i zapach. Owoc jest po prostu niesmaczny i nie ma swojej kremowej konsystencji, a jego gorzki smak zepsuje każdą potrawę.
  • Niedojrzałe awokado zawiera mniej cennych składników odżywczych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów, niż dojrzały owoc. Wynika to z procesów biochemicznych, które zachodzą w roślinie w miarę upływu czasu.
  • Korzystne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w niedojrzałym awokado są trudniej przyswajalne przez organizm. 
  • Osoby z wrażliwym układem pokarmowym po zjedzeniu niedojrzałego awokado mogą odczuwać dolegliwości trawienne, m.in. bóle brzucha i niestrawność (kto nie powinien jeść awokado?).
  • Niedojrzałe smaczliwki trudno wykorzystać w kuchni ze względu na ich konsystencję. Nie da się rozgnieść twardych owoców na guacamole, ani zrobić z nich kremowego smoothie.

    Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?

    Jeśli chcesz przyspieszyć dojrzewanie awokado, włóż je do papierowej torby razem z jabłkiem, bananem lub kiwi. Wydobywający się z owoców naturalny gaz, etylen, przyspiesza proces dojrzewania awokado.  Innym sposobem jest owinięcie niedojrzałego awokado w gazetę i położenie go w ciepłym miejscu, np. na nasłonecznionym parapecie lub kaloryferze. Dzięki temu owoc powinien dojrzeć szybciej.

    Gdy awokado jest twarde, możesz owinąć je w folię aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 90°C na 10 minut. Niektórzy polecają podgrzewanie awokado w mikrofalówce ustawionej na 50% mocy. Wcześniej trzeba nakłuć skórkę w kilku miejscach, a następnie podgrzewać 30 sekund i sprawdzić, czy awokado jest miękkie. Jeżeli nie jest, to powtarzać podgrzewanie po 15 sekund aż stanie się odpowiednie. Te dwie metody powodują zmiękczenie miąższu, ale nie sprawią, że smaczliwka dojrzeje, dlatego smak może nadal nie być satysfakcjonujący. 

    Za najbardziej skuteczną metodę przyspieszania dojrzewania awokado uważa się sposób z papierową torebką i owocem. Wymaga jednak czasu. Sposób z piekarnikiem i mikrofalówką jest szybszy, ale nie daje tak dobrych efektów. 

    Przeczytaj też: Awokado - to owoc czy warzywo?

    Jak przechowywać awokado, żeby nie było twarde?

    Aby nie przedłużać okresu niedojrzałości awokado, owoc powinien być trzymany w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce. Przechowywanie w zimnym miejscu zahamowuje proces dojrzewania.

    Jeśli przekroiłeś awokado i dostrzegłeś, że nie nadaje się jeszcze do jedzenia, to polej miąższ sokiem z cytryny (dzięki temu nie ściemnieje), a następnie włóż do pojemnika, szczelnie zamknij i trzymaj w lodówce.Najlepiej wraz z pestką, ponieważ ponoć chroni ona awokado przed szybkim zepsuciem. Sprawdź po 1-2 dniach, czy miąższ nadaje się do zjedzenia. Przeczytaj też: Jak przechowywać awokado, by dłużej było świeże?

    Źródła:

    Emile M. Gaydou et al., Triglyceride and fatty acid compositions in the mesocarp of Persea americana during fruit development, https://doi.org/10.1016/S0031-9422(00)82251-7,

    Jose A. Villa-Rodríguez et al., Effect of maturity stage on the content of fatty acids and antioxidant activity of ‘Hass’ avocado, https://doi.org/10.1016/j.foodres.2010.11.012,

    Katy A Cox et al., Skin colour and pigment changes during ripening of ‘Hass’ avocado fruit, https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2003.09.008.

    Czytaj także:
    Co zrobić z awokado?
    Pasta z awokado na 3 sposoby. Prosty przepis na dodatek do pieczywa
    Klienci masowo rezygnują z kupowania tego zdrowego produktu. Powód jest mocno kontrowersyjny
    Zero waste – jak nie marnować żywności? Zero waste w kuchni

    Redakcja poleca

    REKLAMA