
Czy lody tuczą? Otóż wcale nie są kaloryczną bombą!
2 gałki lodów mlecznych bez dodatków (np. polewy czy orzechów) zawierają ok. 150 kcal, czyli tyle, ile 2… nieduże jabłka i o połowę mniej niż batonik lub drożdżówka z serem. Miej jednak na uwadze, że kaloryczność podnoszą nie tylko składniki wykorzystywane w procesie produkcji, ale też to, co dodajesz komponując tzw. pucharki (m.in. owoce czy bita śmietana).Właściwości zdrowotne lodów
1. Zmniejszają obrzęk gardłaPod wpływem niskiej temperatury lodów obkurczają się naczynia krwionośne, a to sprawia, że zmniejsza się przekrwienie i obrzęk gardła. Kiedyś leczniczo karmiono nimi dzieci, którym usunięto migdałki. W ten sposób łagodzono ból i drapanie po zabiegu.
2. Jedzone w upalny dzień nie wywołują anginy
Mimo że zimna przekąska powoduje gwałtowny skurcz naczyń krwionośnych nie sprawia to, że gardło staje się bardziej narażone na atak chorobotwórczych drobnoustrojów. Po lodach zjedzonych w upalny dzień nie zachorujesz więc na anginę z powodu gwałtownej zmiany temperatury. Dietetycy twierdzą, że lody jedzone przez cały rok hartują gardło i uodparniają na infekcje.
3. Wzmacniają kości i chronią przed osteoporozą
Wszystkie lody mleczne, jogurtowe i śmietankowe zawierają wapń. Ten pierwiastek korzystnie wpływa na stan zębów i kości. Warto więc je jadać, ponieważ zapotrzebowanie na ten pierwiastek zaspokaja tylko 24% kobiet i 15% mężczyzn.
4. Pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi
Służy temu obecny w lodach wapń. Do takiego wniosku doszli specjaliści z Narodowego Instytutu Zdrowia w USA. Wykazali, że jedzenie 3 porcji niskotłuszczowego nabiału (a takim są np. lody jogurtowe i z odtłuszczonego mleka) oraz 5 porcji warzyw i owoców dziennie może w ciągu 2 tygodni obniżyć ciśnienie tętnicze.
5. Są lekkostrawne
Zanim dotrą do żołądka, pod wpływem temperatury ciała rozpuszczają się. Nie zalegają więc w przewodzie pokarmowym (o wiele dłużej trawimy dodatki do lodów). Dlatego mogą się nimi delektować również seniorzy, kobiety w ciąży i dzieci. Dla przewodu pokarmowego najlepsze są jogurtowe, bo mają bonus w postaci pożytecznych bakterii.
Dowiedz się więcej o zdrowym odżywianiu:
4 przepisy na domowe mleko roślinne
8 powodów, dla których warto jeść agrest
Poznaj 5 skutków ubocznych niejedzenia śniadań
8 powodów, dla których warto jeść agrest
Poznaj 5 skutków ubocznych niejedzenia śniadań
na podstawie tekstu autorstwa Beaty Prasałek/Poradnik Domowy
Zgłoś się do akcji
Aby otrzymać za darmo produkty do testów
Testuj za darmo
Otrzymuj produkty, dziel się opiniami
WYPOWIEDZ SIĘ!