Czy dieta eliminująca jest zawsze zdrowa?

Ty lub ktoś z Twoich bliskich cierpicie na alergię pokarmową? Lekarz zalecił Ci stosowanie diety eliminacyjnej? Obawiasz się, że może mieć ona negatywne skutki dla Twojego zdrowia? Zapoznaj się z przedstawionymi poniżej kilkoma podstawowymi faktami dotyczącymi jej stosowania.
/ 19.09.2010 21:43
Jeśli pieczarkę chcemy np. smażyć, nie potrzeba jej obierać

Dieta eliminacyjna, stosowana w alergii pokarmowej polega na całkowitym usunięciu z zakresu spożywanych pokarmów tych produktów, które wywołują objawy chorobowe. Poprzez wykluczenie z diety czynnika alergizującego likwiduje się główną przyczynę choroby, a chory wolny jest od jej niekorzystnych następstw. Nie oznacza to, że osoba uczulona, na przykład na cytrusy, czy mleko, w przyszłości nigdy więcej ich nie skosztuje. Dieta eliminacyjna, zwłaszcza w przypadku dzieci, oznacza czasowe wystrzeganie się pewnych grup produktów żywieniowych. Odpowiednio prowadzona bardzo często przywraca tolerancję na pierwotnie szkodliwy pokarm, co jest niemal równoznaczne z wyleczeniem, z alergii.

Dlaczego dieta jest skuteczna?

Dieta eliminacyjna doprowadza do braku kontaktu osoby chorej z alergenem, przez co wycisza rządzące alergią procesy immunologiczne. Dzieje się to zarówno lokalnie, co oznacza ustąpienie dolegliwości związanych z przewodem pokarmowym (np. kolek, biegunek, zaparć), jak i globalnie, czyli tłumi ogólnoustrojowe objawy alergii (np. objawy duszności). Po drugie, dieta wykluczająca poprawia funkcjonowanie samego przewodu pokarmowego. Osoby cierpiące na alergię pokarmową mają zniszczoną jelitową barierę śluzówkową. Dostarczane wraz z pożywieniem alergeny czynią ją nieszczelną, a przez to mniej sprawną. Dieta eliminacyjna pozwala odbudować nadszarpniętą błonę śluzową i w ten sposób poprawić funkcję trawienną jelit.

Polecamy: Jak żyć bez mleka?

Uwaga na niebezpieczeństwa

Dieta eliminacyjna zdecydowanie pomaga w leczeniu alergii pokarmowej, a jej skuteczności nie da się porównać z żadną inną metodą terapii, tym bardziej, że stanowi jedyny rodzaj leczenia przyczynowego. Jednak z drugiej strony, w przypadku nieprawidłowego prowadzenia i niedostatecznej wiedzy osoby stosującej wiąże się z poważnymi zdrowotnymi komplikacjami. W prawidłowo funkcjonującym organizmie, dostarczane z pożywieniem różnorodne składniki odżywcze pełnią rolę budulcową, wykorzystywane są jako podstawowe źródło energii oraz regulują zachodzące w nim procesy. Każde, nawet najmniejsze zachwianie równowagi w ich ilości i składzie jest niebezpieczne. Dieta eliminacyjna, pozbawiająca organizm mniej lub bardziej niezbędnych produktów stanowi poważne wyzwanie, szczególnie w odniesieniu do dynamicznie rozwijających się organizmów dziecięcych.

Życie bez orzechów, czy owoców morza można sobie wyobrazić, ale jak wyglądałyby kości bez zawartego w mleku wapnia, albo zęby bez odpowiedniej ilości witaminy C? Dlatego bardzo ważne jest wprowadzanie w miejsce eliminowanych składników, zastępczych produktów o zbilansowanym ilościowo i jakościowo składzie odżywczym. Pozwoli to uniknąć rozwinięcia bardzo poważnych stanów niedoborowych, czyli niedożywienia, niedokrwistości, osteopenii i krzywicy oraz zaburzeń immunologicznych. Gdy niedobory są bardzo duże, niekiedy koniecznością okazuje się wprowadzenie sztucznej suplementacji. Stosuje się ją najczęściej w odniesieniu do witamin z grupy B, witaminy C, witaminy PP, kwasu pantotenowego oraz mikroelementów, takich jak selen, mangan czy żelazo.

Polecamy: Jak jedzenie wpływa na oddychanie ustami?

Dieta eliminacyjna od chorego wymaga szczególnego rodzaju zdyscyplinowania i rozwagi w komponowaniu posiłków oraz gotowości do częstych kontroli stanu zdrowia, a od lekarza indywidualnego podejścia do każdego pacjenta.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)