Czosnek - naturalny sposób na przeziębienie

Czosnek to jeden z niewielu antybiotyków występujących w naturze. Wzmacnia odporność, chroni przed przeziębieniem. Warto po niego sięgnąć gdy czujemy się "niewyraźnie". Jakie jeszcze właściwości posiada ta roślina?

Czosnek jako sposób walki z przeziębieniem

Istnieją różne sposoby walki z przeziębieniem, na które jesteśmy narażeni w większym stopniu w okresie jesienno - zimowym. Wśród wielu produktów, które spożywamy, swoje miejsce w walce z przeziębieniem powinien znaleźć czosnek. Nie bez powodu został on oznaczony 5 gwiazdkami na liście produktów strukturalnych, gdyż najwyższa pięciogwiazdkowa ocena wskazuje produkty najcenniejsze, których nie może zabraknąć w naszej diecie.

Właściwości czosnku

Czosnek zawiera lotne związki bakteriobójcze i wirusobójcze, olejki eteryczne, błonnik, cukry, organiczne związki siarki, takie jak alliina i skordynina A i B. Ponadto zawiera flawonoidy, flawony, witaminy z grupy B, związki śluzowe i składniki mineralne (selen, wapń, fosfor, żelazo, magnez, siarkę).

Wszystkie zawarte w czosnku składniki powodują, że ma wiele właściwości, między innymi:

  • naturalnego antybiotyku, który niszczy bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwgrzybicze,
  • mobilizuje krwinki białe do obrony organizmu przed czynnikami zakaźnymi, dzięki obecności związków siarki,
  • wspomaga metabolizm tłuszczów, obniżając poziom złego cholesterolu,
  • obniża stężenie cukru we krwi,
  • odmładza i hamuje procesy starzenia.

Najlepsze działanie ma świeży czosnek. Poddany obróbce termicznej traci swoje właściwości bakteriobójcze. Zachowana zostaje jednak aktywność przeciwgrzybicza i przeciwutleniająca. Nie zapominajmy, aby dodawać go nawet w niewielkich ilościach do zup, sałatek, past do kanapek, a zachorowania w te chłodne dni nie będą nam straszne.

Zobacz także: Świeży czosnek jako ciekawy dodatek