Związki siarki organicznej, pochodzące z czosnku mają silniejsze działanie przeciwbakteryjne, niż znane pochodne związków fenolowych.

Czosnek – bakteriobójczy ząbek

Specyficzny (delikatnie mówiąc) zapach i intensywny, ostry smak. W kilku słowach tak można scharakteryzować czosnek. Jego działanie bakteriobójcze jest bezcenne, a na tym nie kończą się zalety. Czy czosnek posiada działanie lecznicze? Co zrobić, by zniwelować czosnkowy zapach i cieszyć się jego kulinarnymi i zdrowotnymi walorami bez skrępowania?
/ 27.04.2011 16:22
Związki siarki organicznej, pochodzące z czosnku mają silniejsze działanie przeciwbakteryjne, niż znane pochodne związków fenolowych.

Pochodzenie ząbka, czosnkiem zwanego (oryg. Allium sativum)

Jest to roślina cebulowa składająca się z ząbków. Pochodzi z Azji, ale obecnie uprawiany jest na całym świecie. Zawarta w czosnku allicyna jest związkiem o ostrym zapachu, ale ma działanie bakteriobójcze

Bogactwo ząbka

Czosnek jest źródłem witaminy A, B1, B2, PP, C oraz licznych soli mineralnych, potasu, wapnia, magnezu. Zawiera również olejki eteryczne (fitocydy, fitoncydy) hamujące rozwój drobnoustrojów. 

Czy wiedziałeś, że działanie bakteriobójcze czosnku jest silniejsze od penicyliny?

Działanie lecznicze

Badania potwierdziły, że czosnek hamuje rozwój bakterii gronkowca złocistego, paciorkowców, pałeczek okrężnicy, które to stają się odporniejsze na działania antybiotyków.

Co ważne badania kliniczne potwierdziły, że czosnek nie ma działań ubocznych. Nie niszczy flory bakteryjnej, jak mają to w zwyczaju antybiotyki. Poza tym skutecznie zwalcza biegunkę i może być stosowany przez osoby starsze.

Świeży czosnek, to doskonałe lekarstwo przy:

  • zakażeniach górnych dróg oddechowych,
  • przewodu pokarmowego,
  • miażdżycy,
  • nadciśnieniu.

Poleca się go również na kaszel, przeziębienia, zapalenie oskrzeli.

Czytaj też: Które zioła wspomagają układ pokarmowy?

Wachlarz możliwości

Regularne stosowanie tej aromatycznej rośliny chroni organizm zapobiegając chorobom, jak również obniża poziom cholesterolu we krwi.

Czosnek używany zewnętrznie pomaga w gojeniu i odkażaniu ran, w ropnych zapaleniach gardła, dziąseł, migdałków, w anginie, a także w uszkodzeniach i stanach zapalnych skóry. Co więcej pomaga na odleżyny, żylaki odbytu, grzybicy pochwy i innych podobnych zakażeniach.

Napar

Na zakażenia i przewlekłe schorzenia górnych dróg oddechowych polecamy poniższy przepis:

2-4 ząbki czosnku rozdrobnić na miazgę. Zalać gorącym mlekiem. Pić raz dziennie na noc, przez 3-4 tygodnie.

Napar ten jest również doskonałym środkiem na wzmocnienie organizmu.

Miazga – zewnętrznie

5-10 dag świeżych ząbków czosnku utrzeć na miazgę. Rozłożyć na gazę lub płótno. W stanach zapalnych skóry przykładać na chore miejsce.

Czosnek działa także na ukąszenia owadów. Wystarczy pocierać nim w miejscu zranienia, lub przyłożyć okład z miazgi.

A na koniec – do kuchni

I kto by pomyślał, jak wiele zastosowań ma ten mały ząbek? Większość z nas, jeżeli już go wykorzystuje, to w celach gastronomicznych. Czosnek doskonale komponuje się z mięsem (cielęciną, dziczyzną, baraniną), rybami oraz warzywami. Jest niezastąpionym środkiem konserwującym marynaty i przetwory.

Polecamy też: Lekko i wykwintnie - wiosenne przepisy szefa kuchni

Rada na intensywny zapach

Choć nie można używać go w ogromnych ilościach, ze względu na silny i ostry zapach czosnku. Na wszystko jednak znajdzie się rada. Zielona natka pietruszki, jabłko, koper, seler, ziarna palonej kawy, jak również picie czerwonego wina – neutralizują lub wręcz usuwają ten specyficzny zapach.