kobieta, wino, alkohol, drink

Co warto wiedzieć o alkoholu

Na karnawałowych imprezach, czasem trudno oprzeć się pokusie toastu, poznaj więc tajemnice alkoholu, zanim po niego sięgniesz.
/ 28.01.2009 09:12
kobieta, wino, alkohol, drink
1. Słabsze trunki (20–30%) szybciej uderzają do głowy niż np. wódka. Okazuje się, że nasz organizm łatwiej je przyswaja niż napoje wysokoprocentowe.

2. Kobiety zwykle gorzej tolerują procenty niż mężczyźni. Ich organizm ma bowiem mniej wody, a więcej tłuszczu. Alkohol zaś słabo rozpuszcza się w tłuszczach, a dobrze w wodzie. Efekt? Szybciej koncentruje się we krwi pań.

3. Im więcej pijemy, tym wolniej przetwarzamy następne porcje alkoholu. Ze 100 ml wina wątroba „radzi” sobie w ciągu około godziny. Ale 300 ml trunku krąży w organizmie 5 godzin.

4. Najłatwiej o kaca po wypiciu dużej ilości ciężkiego aromatycznego czerwonego wina. Oprócz alkoholu ma sporo tzw. fuzli. Powstają one podczas rozkładu zawartych w winogronach aminokwasów i cukrów, a następnie sprawiają, że alkohol dłużej krąży w organizmie, obciąża wątrobę i wywołuje bóle głowy.

5. W niektórych barach serwowane są drinki z dodatkiem „energizerów” (typu Red bull, Tiger). Łatwo się nimi upić, wywołują kaca, mogą też szkodzić zdrowiu. Podwyższają ciśnienie, co u osób, które mają problemy z krążeniem, może doprowadzić nawet do ataku serca.