Najważniejsze założenia diety w chorobie Leśniowskiego-Crohna. Oto co jeść i czego unikać, aby pomóc jelitom

choroba leśniowskiego crohna dieta fot. Adobe Stock, airborne77
To może zaskoczyć, ale nie ma specjalnej diety na chorobę Leśniowskiego-Crohna. Chorzy w trakcie remisji powinni odżywiać się po prostu zdrowo. Dieta w przypadku tego schorzenia polega raczej na cyklicznych modyfikacjach, dzięki którym można złagodzić objawy, odciążyć jelita oraz odżywić organizm. Dowiedz się, jakie są założenia diety dla osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna, oraz jakie zmiany są konieczne w trakcie zaostrzenia dolegliwości.
/ 09.02.2025 05:34
choroba leśniowskiego crohna dieta fot. Adobe Stock, airborne77

Dieta w przypadku choroby Leśniowskiego-Crohna zmienia się w zależności od stanu zdrowia. Jest to choroba przewlekła, a jadłospis dostosowuje się do faz zaostrzeń i remisji. Gdy objawy ustępują, dieta powinna być uboga w tłuszcze i błonnik, a bogata w energię i białko. Szczególnie ważne jest postępowanie żywieniowe w trakcie zaostrzenia. Zdrowe odżywianie jest niezbędne dla poprawy samopoczucia u osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna. 

Spis treści:

  1. Dlaczego osoby z chorobą  Leśniowskiego-Crohna potrzebują specjalnej diety?
  2. Główne założenia diety w chorobie Leśniowskiego-Crohna
  3. Zasady przygotowywania posiłków przy chorobie Leśniowskiego-Crohna
  4. Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna - faza zaostrzenia (biegunki)
  5. Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna - faza remisji
  6. Przykładowy jadłospis dla osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna
  7. Choroba Leśniowskiego-Crohna a dieta FODMAP

Dlaczego osoby z chorobą  Leśniowskiego-Crohna potrzebują specjalnej diety?

Odpowiednie żywienie jest kluczowe w przypadku choroby Leśniowskiego-Crohna, gdyż pozwala łagodzić stany zapalne jelit, które są istotą tej choroby. Odpowiedni plan żywieniowy sprzyja odciążeniu jelit i zmniejszeniu objawów choroby takich jak bóle brzucha, biegunki i wzdęcia w trakcie fazy ostrej. Celem diety jest też przywołanie fazy remisji. Schorzenie wiąże się z ryzykiem niedożywienia, dlatego dieta ma również zapewnić niezbędne składniki odżywcze.

Istotą choroby Leśniowskiego-Crohna jest przewlekły stan zapalny jelit z okresami zaostrzeń i ustępowania objawów (remisji). Schorzenie diagnozuje się zazwyczaj u dwudziesto- i trzydziestolatków. Nie jest znana dokładna przyczyna. Wiele wskazuje na to, że jest to schorzenie autoimmunologiczne, w którym dochodzi do atakowania gospodarza przez własny układ odpornościowy.

Proces chorobowy jest bardzo nasilony, zapalenie obejmuje wszystkie warstwy jelita, niejednokrotnie prowadzi do owrzodzeń, powstania ropni i przetok. Z czasem ściana tego narządu może zwiększać swoją grubość, przez co istnieje ryzyko niedrożności jelita. Obok leczenia farmakologicznego głównym elementem przeciwdziałania postępowi choroby Leśniowskiego-Crohna jest zdrowa dieta. 

Główne założenia diety w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Dieta skierowana do osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna powinna być:

W związku z tym, że stany zapalne jelit wiążą się z zaburzonym wchłanianiem składników odżywczych, często jest konieczna suplementacja witamin i składników mineralnych. Należy omówić tę kwestię z lekarzem.

Zasady przygotowywania posiłków przy chorobie Leśniowskiego-Crohna

W diecie zalecanej osobom z chorobą Leśniowskiego-Crohna ważne jest nie tylko to, co jemy i kiedy jemy, ale też, jak są przygotowywane posiłki.  

  • Najbardziej polecaną metodą przygotowywania posiłków jest gotowanie w wodzie i na parze.
  • Można również korzystać z takich technik kulinarnych jak pieczenie w folii, na papierze do pieczenia, a także duszenie, ale bez obsmażania.
  • Wskazane jest doprawianie potraw zawiesinami na bazie mąki i wody.
  • Nie należy jeść potraw smażonych, pieczonych i ostrych.
  • Drażniąco na jelita wpływają potrawy, które są wędzone, peklowane i grillowane, a zatem takich sposobów przyrządzania posiłków trzeba unikać.

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna - faza zaostrzenia (biegunki)

Leczenie dietą w przypadku choroby Leśniowskiego-Crohna ma decydujące znaczenie w trakcie zaostrzenia objawów. 

Pamiętaj o nawodnieniu przy chorobie Leśniowskiego-Crohna

Objawem ostrej fazy choroby są często biegunki, które mogą prowadzić do odwodnienia, dlatego ważne jest picie dużej ilości wody. Zaleca się wypijanie 1,5-2 litrów płynów dziennie plus 200 ml po każdym luźnym stolcu. Spożywanie napojów gazowanych i słodzonych jest odradzanie, ponieważ nasilają one rozwolnienie. Wraz z nim dochodzi do straty elektrolitów, stąd o ich uzupełnianiu powinien pamiętać chory. Szczególnie trzeba sięgać po produkty bogate w potas (pomidory bez skórki, szpinak, ziemniaki, dynia). W razie potrzeby lekarz powinien zalecić suplementację. 

Laktoza a choroba Leśniowskiego-Crohna

W fazie zaostrzenia niektórym chorym dokucza nietolerancja laktozy. W takiej sytuacji wyklucza się z diety produkty zawierające ten cukier mleczny i wybiera produkty bez laktozy. Jeżeli stosowane są roślinne alternatywy nabiału, to dobrze jest wybierać artykuły wzbogacone wapniem i witaminą D, których nie dostarczają takie substytuty jak np. mleko sojowe.

Przeczytaj: Mleko bez laktozy - dla kogo?

Łagodzenie biegunki w chorobie Leśniowskiego-Crohna

W czasie zaostrzenia choroby Leśniowskiego-Crohna i występowania biegunki zalecane jest włączenie do jadłospisu produktów zapierających, jak:

  • rozgotowany ryż, ziemniaki, jasny makaron,
  • niektóre warzywa i owoce o działaniu zapierającym, jak jabłka, banany, dynia, marchew (wcześniej muszą być ugotowane, ewentualnie upieczone lub duszone, pozbawione skórki i pestek, najlepiej zmiksowane)
  • kakao (można dodawać do koktajlu czy kleiku)
  • czarna gorzka herbata,
  • białe pieczywo,
  • chude mięso drobiowe, cielęce,
  • niesłodzona galaretka z soku z czarnych jagód.

Unikać należy produktów, które mogą nasilać biegunkę:

  • cebula,
  • czosnek,
  • surowa papryka,
  • warzywa kapustne,
  • cytrusy,
  • rośliny strączkowe,
  • ostre przyprawy,
  • tłuste, smażone dania,
  • słodycze,
  • soki owocowe,
  • kawa, alkohol, napoje gazowane. 

W razie silnych biegunek stosuje się dietę płynną, a później półpłynną. Dieta płynna nie powinna trwać dłużej niż 2-3 doby. W jej skład wchodzą przetarte kompoty, gorzka herbata, wody mineralna, kleiki z ryżu lub kaszki pszennej.

Ciężkie przypadki schorzenia wymagają pobytu w szpitalu i żywienia pozajelitowego, a następnie dojelitowego, w celu uzupełnienia niedoborów i złagodzenia stanu zapalnego jelit.

Działania potrzebne, gdy chudniesz 

Jeżeli waga spada, można dodać do diety produkty o dużej gęstości energetycznej. Są to np. napoje odżywcze (jak gorąca czekolada), desery, budynie, a także więcej żywności z miodem, odtłuszczonym mlekiem w proszku, masłem (lub odpowiednimi zamiennikami produktów mlecznych). Zanim zostaną wprowadzone modyfikacje, należy porozmawiać ze swoim lekarzem lub dietetykiem.

Produkty sprzyjające remisji choroby Leśniowskiego-Crohna

Dieta może działać jak lekarstwo na pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna. Naukowcy zauważyli, że remisji sprzyja przyjmowanie olejów rybich oraz glutaminy. Dowiedziono, że kwasy tłuszczowe omega-3, w które bogate są zwłaszcza tłuste ryby morskie, skutecznie łagodzą procesy zapalne i zmniejszają częstotliwość nawrotów choroby.

Specjaliści odkryli też, że glutamina, aminokwas budujący białka, łagodzi objawy u osób z zaburzeniami trawienia, chorobami jelit, sprzyja regeneracji i odżywianiu tego narządu oraz uszczelnia barierę jelitową. Dopytaj lekarza o te składniki diety i rozważ ich suplementację. 

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna - faza remisji

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna w czasie remisji choroby jest zbliżona do zasad racjonalnego żywienia osób zdrowych. Przy czym zalecanie jest wykluczenie produktów, które u konkretnych osób mogą wpływać negatywnie na stan zdrowia.

Przykładowo, jeśli chory źle reaguje na nabiał, to rezygnuje się z produktów z laktozą i zastępuje je bezlaktozowymi. Warto obserwować reakcje organizmu po jedzeniu i dostosowywać jadłospis do indywidualnych preferencji, najlepiej pod kontrolą dietetyka. To może pomóc w wydłużeniu okresów zdrowia. 

Poza fazami zaostrzenia dieta powinna być bogata w energię i białko, natomiast uboga w tłuszcze i błonnik. Zalecane jest spożywanie 5-6 niezbyt obfitych posiłków w regularnych odstępach czasowych. Jednocześnie powinny być to dania odżywcze. Bardzo ważne jest spożywanie dużej ilości płynów (około 8 szklanek dziennie), co poprawia funkcjonowanie jelit.

Sprawdź: Dieta lekkostrawna

Przykładowy jadłospis dla osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna

Codzienny jadłospis osoby dotkniętej chorobą Leśniowskiego-Crohna powinien opierać się na produktach jak najmniej przetworzonych, świeżych i urozmaiconych. Należy w nim uwzględniać różnorodne artykuły (produkty zbożowe, warzywa i owoce, nabiał, jaja, ryby, rośliny strączkowe, mięso oraz tłuszcze roślinne), które dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Oto przykładowy jadłospis, który może złagodzić dolegliwości:

  • śniadanie: pieczywo pszenne z wędliną i śmietankowym serkiem, gotowany mus owocowy,
  • drugie śniadanie: jajecznica gotowana na parze, tost lub bułka pszenna z masłem, jogurt naturalny z bananem,
  • obiad: ryżanka albo chudy rosół z makaronem nitki, potrawka z kurczaka, ziemniaki puree z koperkiem, zmiksowana gotowana marchew, kisiel niskosłodzony z owoców jagodowych,
  • podwieczorek: kasza manna z musem brzoskwiniowym,
  • kolacja: pieczywo pszenne, gotowana ryba w warzywach (np. seler, marchew, pietruszka), herbata miętowa.

W razie potrzeby typowy nabiał można zastąpić produktami bez laktozy. 

Choroba Leśniowskiego-Crohna a dieta FODMAP

Osobom z chorobą Leśniowskiego-Crohna jest często polecana dieta FODMAP (skrót od ang. Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides Monosaccharides And Polyolsw czasie, gdy występują u nich objawy ze strony układu pokarmowego.

FODMAP dotyczy fermentujących węglowodanów, których organizm nie jest w stanie rozłożyć i wchłonąć w jelicie cienkim. Założenia tego planu oraz lista produktów dozwolonych i zabronionych, są dostępne w naszym artykule: Dieta FODMAP – co jeść, etapy diety.

Źródła:

Hashash JG, Elkins J, Lewis JD, Binion DG. AGA Clinical Practice Update on Diet and Nutritional Therapies in Patients With Inflammatory Bowel Disease: Expert Review. Gastroenterology. 2024 Mar;166(3):521-532. doi: 10.1053/j.gastro.2023.11.303. Epub 2024 Jan 23. PMID: 38276922,

Caio G, Lungaro L, Caputo F, Zoli E, Giancola F, Chiarioni G, De Giorgio R, Zoli G. Nutritional Treatment in Crohn's Disease. Nutrients. 2021 May 12;13(5):1628. doi: 10.3390/nu13051628. PMID: 34066229; PMCID: PMC8151495,

Sigall Boneh R, Westoby C, Oseran I, Sarbagili-Shabat C, Albenberg LG, Lionetti P, Manuel Navas-López V, Martín-de-Carpi J, Yanai H, Maharshak N, Van Limbergen J, Wine E. The Crohn's Disease Exclusion Diet: A Comprehensive Review of Evidence, Implementation Strategies, Practical Guidance, and Future Directions. Inflamm Bowel Dis. 2024 Oct 3;30(10):1888-1902. doi: 10.1093/ibd/izad255. PMID: 37978895; PMCID: PMC11446999,

Popa SL, Pop C, Dumitrascu DL. Diet Advice for Crohn's Disease: FODMAP and Beyond. Nutrients. 2020 Dec 6;12(12):3751. doi: 10.3390/nu12123751. PMID: 33291329; PMCID: PMC7762196,

Więcek M, Panufnik P, Pomorska K, Lewandowski K, Rydzewska G. Diet as therapeutic intervention in Crohn's disease. Prz Gastroenterol. 2022;17(2):96-102. doi: 10.5114/pg.2022.116376. Epub 2022 May 19. PMID: 35664022; PMCID: PMC9165334,

Limketkai BN, Godoy-Brewer G, Parian AM, Noorian S, Krishna M, Shah ND, White J, Mullin GE. Dietary Interventions for the Treatment of Inflammatory Bowel Diseases: An Updated Systematic Review and Meta-analysis. Clin Gastroenterol Hepatol. 2023 Sep;21(10):2508-2525.e10. doi: 10.1016/j.cgh.2022.11.026. Epub 2022 Dec 5. PMID: 36470529,

Limketkai BN, Hamideh M, Shah R, Sauk JS, Jaffe N. Dietary Patterns and Their Association With Symptoms Activity in Inflammatory Bowel Diseases. Inflamm Bowel Dis. 2022 Nov 2;28(11):1627-1636. doi: 10.1093/ibd/izab335. PMID: 35092268,

Chen L, Srinivasan A, Vasudevan A. Examining dietary interventions in Crohn's disease. World J Gastroenterol. 2024 Sep 14;30(34):3868-3874. doi: 10.3748/wjg.v30.i34.3868. PMID: 39350785; PMCID: PMC11438647.

Czytaj także:
Domowe leczenie zapalenia jelit. Co pić, jeść, a czego unikać?
Uchyłki jelita grubego – czym są, objawy, leczenie, dieta
5 prostych przepisów na smaczne zupy dla chorych na jelita

Redakcja poleca

REKLAMA