Brokuły i probiotyki w jednej drużynie. Niezwykłe połączenie pomoże w walce z rakiem

Naukowcy z Singapuru pracują nad wykorzystaniem połączenia probiotyków i warzyw w zapobieganiu nowotworom jelita grubego. To otwiera zupełnie nową erę w żywieniu!
Barbara Dąbrowska / 10 miesięcy temu
Brokuły i probiotyki w jednej drużynie. Niezwykłe połączenie pomoże w walce z rakiem fot. Fotolia

Wiesz o tym, że jedzenie warzyw jest jedną z najważniejszych zasad zdrowego żywienia. Codziennie powinnaś jadać minimum pół kilograma różnych warzyw. Prozdrowotny wpływ warzyw wynika między innymi z wysokiej zawartości biologicznie czynnych związków o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Badacze pracują nad nowym sposobem zastosowania substancji aktywnych z warzyw. Chcą wykorzystać do tego probiotyki.

Brokuły skarbnicą wielu minerałów i witamin

Siły połączone

Celowana probiotykoterapia to jeden z najgorętszych trendów żywieniowych 2018. Ostatnie 10 lat to ogromny postęp wiedzy dotyczącej mikrobioty jelitowej i jej funkcji. Badacze z Uniwersytetu z Singapuru pracują nad innowacyjną metodą wspierającą leczenie nowotworów jelita grubego, wykorzystując bakterie probiotyczne jako „tragarzy” związków aktywnych z brokułów. Brokuły, dzięki obecności substancji o nazwie sulforafan mają silne działanie przeciwnowotworowe, ale mogą również przyspieszać leczenie raka jelita grubego.

Ten typ nowotworu jest dość silnie powiązany z nawykami żywieniowymi, ale jednocześnie, przy pomocy środków wprowadzanych do przewodu pokarmowego, można oddziaływać bezpośrednio na komórki rakowe. Ten sposób wykorzystali singapurscy odkrywcy.

Ich założeniem było użycie zasobów organizmu, mikrobioty jelita grubego, do przekształcenia żywności (brokułów) w naturalny lek. Naukowcy przeprogramowali bakterie w taki sposób, by rozpoznawały i wiązały się z nieprawidłowymi komórkami rakowymi. Bakterie uwalniają związki aktywne z brokułów, które spowalniają wzrost nieprawidłowych komórek lub prowadzą do ich destrukcji.

Badania, w których zastosowano preparat z probiotykami i ekstraktem z brokułów powodowały znaczące zmniejszenie guzów jelita grubego. To otwiera zupełnie nową erę zarówno w leczeniu jak i profilaktyce tego typu raka.

Nowa era suplementów?

Być może, w przeciągu kilku lat, powstaną suplementy diety bazujące na bakteriach probiotycznych i ekstraktach z różnych warzyw, które będą pełnić rolę strażników w naszych jelitach. Ich zadaniem będzie skanowanie śluzówki jelita grubego w poszukiwaniu nieprawidłowych komórek i ich eliminacja w początkowych fazach rozwoju nowotworu, w których jego wykrycie tradycyjnymi metodami byłoby niemożliwe.

Tekst powstał na bazie podstawie, który ukazał się w „Nature Biomedical Engineering”, 2, 27–37 (2018).

Tytuł oryginalny artykułu: „Engineered commensal microbes for diet-mediated colorectal-cancer chemoprevention”.

Interesują cię nowinki żywieniowe? Zobacz także:

Te produkty żywnościowe się „nie lubią”! Nie łącz ich ze sobą!
Bakterie na odchudzanie? Metoda przyszłości?
Te 5 składników sprawi, że po sałatce już nigdy nie będziesz głodna!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/10 miesięcy temu
Bardzo dobrze wiedzieć, ponieważ uwielbiam brokuły, często też je jadam. A teraz jestem na diecie z cateringu dietetycznego Warszawski Dzień i bardzo sobie chwalę, bo w końcu mam przygotowane zdrowe i sycące posiłki, przy których nie musiałam stać pół dnia, aby je przygotowywać. To niezwykła wygoda, ale także możliwość zdrowego odżywiania!
/10 miesięcy temu
W temacie probiotyków warto sprawdzić właściwości kiszonek (na odchudzanie!!) zbijamywage.pl/przydatne-przy-odchudzaniu/5-interesujacych-wlasciwosci-kiszonek