Błonnik pomoże Ci obniżyć cholesterol

O roli błonnika w regulacji pracy przewodu pokarmowego mówi się wiele. Błonnik pomaga w przypadku zaparć, poprawia perystaltykę jelit, działa odtruwająco, daje uczucie sytości. Jednak niewiele osób wie, że odpowiednie spożycie jednego z rodzajów błonnika pomaga również regulować stężenie cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i jej powikłań.
Błonnik pomoże Ci obniżyć cholesterol

Błonnik pokarmowy (inaczej włókno pokarmowe) to części roślin, które nie mogą być strawione w przewodzie pokarmowym i są wydalane z organizmu w postaci niezmienionej. Jest to kompleks wielu różnych składników organicznych, wśród których wyróżniamy frakcje rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie.

Rola błonnika w przewodzie pokarmowym

Składniki błonnika rozpuszczalnego w wodzie wykonują bardzo ważną pracę w przewodzie pokarmowym, ponieważ w kontakcie z wodą tworzą substancje żelowe, które wiążą cholesterol oraz kwasy żółciowe. Dzięki temu cholesterol nie zostaje w jelicie wchłonięty, tylko jest wydalony z organizmu razem w błonnikiem. Ponadto w czasie fermentacji błonnika w jelicie tworzą się lotne kwasy tłuszczowe, zmniejszające działanie enzymu niezbędnego do syntezy cholesterolu.

W konsekwencji prowadzi to do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego we krwi oraz zwiększenia stosunku "dobrego" cholesterolu HDL do "złego" cholesterolu LDL.

Przyjmuje się nawet, że zwiększenie spożycie błonnika rozpuszczalnego z wodzie o 1 g powoduje spadek stężenia cholesterolu LDL o 2,2 mg/dl.

Ponadto błonnik rozpuszczalny w wodzie reguluje gospodarkę kwasów żółciowych, chroni przed nowotworami i powstawaniem kamieni żółciowych.

Zobacz także: Błonnik czyli odchudzanie bez głodzenia i zaparć

Źródła błonnika rozpuszczalnego w wodzie:

  • warzywa, szczególnie strączkowe (fasola, groch, soczewica, soja, bób itd.) i korzeniowe (np. marchew, buraki)
  • owoce cytrusowe
  • owoce bogate w pektynę - jabłka, agrest, owoce jagodowe
  • produkty zbożowe z jęczmienia, owsa i kukurydzy, czyli np. płatki owsiane, kukurydziane, kasza jęczmienna, otręby owsiane.

Zapotrzebowanie na błonnik dla osoby dorosłej to 25-40 g na dobę ( w tym 16-24 g/dobę rozpuszczalnego w wodzie).

Zobacz także: Gdzie szukać błonnika?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (9)
/5 lat temu
Dieta to podstawa,, ale na wymiatanie cholesterolu z jelit zanim zdąży się wchłonąć dobry jest naturalny błonnik jeliton.
/6 lat temu
[quote=~Iza] Może jednak warto zwrócić uwagę na to co Gosik napisała i zmienić formę żywienia tudzież dietę i zamiast kupować preparaty zmienić nawyki żywieniowe jak chociażby płatki owsiane wysokobłonnikowe z rana z mlekiem czy do jogurtu - niewiele a starczy aby zapotrzebowanie dzienne zrealizować... [/quote] Potwierdzam, odpowiednia dieta plus dużo błonnika - owsianka, racuchy owsiane, musli, do tego dużo ruchu i nie trzeba się wspomagać żadnymi sztucznymi preparatami, które ani nie są tanie, ani nie zawsze takie zdrowie.
/6 lat temu
Może jednak warto zwrócić uwagę na to co Gosik napisała i zmienić formę żywienia tudzież dietę i zamiast kupować preparaty zmienić nawyki żywieniowe jak chociażby płatki owsiane wysokobłonnikowe z rana z mlekiem czy do jogurtu - niewiele a starczy aby zapotrzebowanie dzienne zrealizować...
POKAŻ KOMENTARZE (6)