POLECAMY

Biblijna mądrość diety cz.1

Czyli jak współczesne badania potwierdziły słuszność dawnych przekazów. Biblia to jedna z najważniejszych ksiąg w dziejach ludzkości, przetłumaczona praktycznie na wszystkie znane języki i inspirująca ludzi na całym świecie. Jest to niezwykłe, wyjątkowo bogate dzieło dotyczące religii, kultury, ale także zwyczajów, żywienia i produktów spożywczych.

Czyli jak współczesne badania potwierdziły słuszność dawnych przekazów.
Biblia to jedna z najważniejszych ksiąg w dziejach ludzkości, przetłumaczona praktycznie na wszystkie znane języki i inspirująca ludzi na całym świecie. Jest to niezwykłe, wyjątkowo bogate dzieło dotyczące religii, kultury, ale także zwyczajów, żywienia i produktów spożywczych.

Każde pokolenie i każda epoka odczytują ją na nowo, szukając w „świętej księdze” nowych znaczeń i wskazówek jak postępować w każdej dziedzinie życia.

Słowo dieta pochodzi z greckiego i oznacza sposób życia, nie ograniczający się tylko do doboru produktów żywnościowych, ale również technik ich pozyskiwania. Słowo dieta w szerokim rozumieniu obejmuje różnorodne kwestie, od sposobów hodowli po rasy zwierząt, przetwórstwo spożywcze, metody termicznego przyrządzania żywności, ich konserwowania po spotkania przy stole, odpoczynek i codzienny wysiłek fizyczny. Współczesny tryb i styl życia, oderwany od natury i tradycji niesie ze sobą wiele zagrożeń zdrowotnych, powiązanych także z nieodpowiednim w stosunku do potrzeb żywieniem. Spożywanie wysoko przetworzonych w fabrykach produktów typu fast-food lub gotowych do spożycia, bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol i sód grozi poważnymi chorobami serca i nadciśnieniem oraz zwiększa ryzyko ich śmiertelnych powikłań jak zawał czy udar. Wysokie spożycie cukrów prostych oraz fruktozy w różnej postaci, od słodyczy przez słodkie napoje i produkty z białej mąki zwiększa ryzyko otyłości brzusznej oraz bardzo niebezpiecznej w skutkach cukrzycy typu II.

Słowo kaszrut pochodzi od hebrajskiego słowa oznaczającego zgodny (czyli koszerny) obejmując zbiór zasad i reguł żydowskiego prawa religijnego dotyczącego żywności. Jego przeciwieństwem są produkty i surowce spożywcze zakazane lub nie wymienione w Biblii opisywane ogólną nazwą taref czyli rozszarpany lub zepsuty. Dziś koszerność żywności jest bardzo ważną częścią kultury żydowskiej, a dyskusji podlegają nawet takie kwestie jak koszerność barwników, którymi stempluje się jaja lub aromatów dodawanych do herbaty. W tekście poniżej ze względu na brak miejsca omówię tylko dwie, wybrane z wielu innych i potwierdzone przez naukę reguły koszerności.

Jedną z najlepiej znanych jest nakaz nie łączenia mięsa z mlekiem, wyrażona w Nie będziesz gotował koźlęcia w mleku matki jego. (Wyj. 23,19). Dziś wiemy, że istnieje naukowe uzasadnienie rozłączenia spożycia mięsa i mleka i ma ono swoje źródło w fizjologicznej mechanice procesów wchłaniania pierwiastków mineralnych w świetle ludzkiego jelita. Dzieje się tak, ponieważ zarówno mleko i produkty mleczne oraz sery są bogatym źródłem wapnia natomiast mięso i jego przetwory żelaza. Oba te pierwiastki są niezbędne dla ludzkiego zdrowia jednak konkurują ze sobą o miejsce w przenośnikach jonowych umiejscowionych w kosmkach jelita i przez co gdy są spożywane jednocześnie znacząco obniża się skuteczność wchłanianie obu. Zatem spożywanie obu tych typów produktów razem lub popijanie mięsa mlekiem niesie ze sobą zarówno niekorzystny efekt żywieniowy, a zwłaszcza groźbę anemii czy osteoporozy na tle zbyt niskiego wchłaniania.
Inną zasadą koszerności jest nakaz humanitarnego chowu i uboju zwierząt (wykluczona jest np. zwierzyna łowna, zwierzę z bliznami lub zniekształceniami, nerki i wątroba zwierzęcia muszą być bez blizn i zniekształceń). Ubój jest stanem ogromnego stresu dla zwierząt, znacząco wpływa na jakość i właściwości fizykochemiczne mięsa. Według Tory uboju musi dokonywać wyspecjalizowany rzeźnik (po hebrajsku szochet), naostrzonym i dobranym do wielkości zwierzęcia nożem. Śmierć zwierzęcia musi nastąpić bardzo szybko, od jednego ciosu tak, by nie odczuwało ono bólu i błyskawicznie całkowicie się wykrwawiło. Szkodliwy wpływ stresu i cierpienia zwierząt na jakość mięsa jest najlepiej widoczny w przypadku świń i cielaków. Tak zwane mięso PSE czyli jasne, miękkie i wodnisto-cieknące występuje głównie u zestresowanych i cierpiących np. z powodu transportu przed śmiercią świń raz mięsnych. Takie mięso szybko się psuje, ma bardzo niskie PH, niskie walory fizykochemiczne oraz smakowe i bardzo niską wydajność. Natomiast mięso DFD czyli ciemne, twarde i suche to zjawisko związane najczęściej z wołowiną i cielęciną - jest ono wynikiem braku odpoczynku zwierząt przed ubojem, ich zmęczeniem oraz złym traktowaniemiii. Mięso to jest klejące się, trudne w przeróbce, o nienaturalnej barwie i zapachu.
Zatem przedstawione powyżej zasady koszerności zawarte w Biblii (dodajmy jedne z bardzo wielu) które stały się podstawą tradycji żydowskiej mają swoje uzasadnione, logiczne uzasadnienie, które potwierdziła współczesne nauka. Warto na nowo odkryć mądrośc biblijnych zapisów i wskazań.

Mgr inż. Magdalena Mokrogulska
Dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka
www.magdalenamokrogulskadietetyk.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/8 lat temu
ciekawe gdzie można takie mięso kupić , chyba że se wychoduje na balkonie .