Bezsenność a żywienie

Bezsenność a żywienie

Nikomu, kto cierpi na bezsenność, nie trzeba mówić, jak uciążliwy jest to problem. Jedną z przyczyn tej dolegliwości, prócz stresu i innych przyczyn fizjologicznych, może być niewłaściwe odżywianie, choćby w postaci niestrawności.
/ 15.09.2009 16:00
Bezsenność a żywienie

W przypadku bezsenności lepiej nie stosować środków uspokajających – nawet, jeśli nie uzależniają. Ich działanie jest doraźne i nie leczy prawdziwej przyczyny problemu. Lepiej postarać się zmienić coś w życiu, by denerwować się mniej, mieć czas na prawidłowe odżywianie i spokojny, pozbawiony zmartwień odpoczynek. Lub rozpoznać problem, który jest przyczyną bezsenności, a może być ich wiele – depresja, nadczynność tarczycy, długotrwały stres, bóle mięśniowe, bezdech nocny, choroby somatyczne, zmiana strefy klimatycznej czy nieprawidłowy styl życia i odżywiania.

Przeczytaj: Nie możesz spać? Poznaj przyczyny bezsenności!

Poniżej parę wskazówek dietetycznych, o których warto pamiętać, gdy cierpimy na bezsenność:

  • stosuj dietę bezcukrową (możesz zastąpić cukier miodem),
  • jedz orzechy, ziarna, zielone warzywa (zawierają wapń i magnez),
  • nie pij wieczorem alkoholu, herbaty ani kawy (pobudzają), chyba, że będzie to herbata ziołowa (np. z rumiankiem lub miętą),
  • nie jedz późno, a ostatni posiłek spożywaj na co najmniej 2-3 h przed pójściem spać. Powinien być ciepły i lekkostrawny,
  • wieczorem wypij szklankę ciepłego mleka.

Zadbaj o styl życia – zacznij uprawiać aktywność fizyczną, by trochę się „zmęczyć”, ogranicz alkohol i przebywaj dużo na świeżym powietrzu. Ureguluj godziny snu – nie kładź się późno, po kilku godzinach oglądania telewizji, która zapełnia Twój umysł wrażeniami.

Wypróbuj także: dietę na dobry nastrój, dietę antydepresyjną II oraz dietę poprawiającą koncentrację