Skutki uboczne jedzenia bananów. Te zdrowe owoce w tej ilości nie będą twoim sprzymierzeńcem

banany skutki uboczne fot. Adobe Stock, Alliance
Skutki uboczne jedzenia bananów nie wystąpią u każdego. Kluczowy jest stan zdrowia i indywidualna wrażliwość na składniki tych owoców. U osób zdrowych dzienna bezpieczna liczba bananów wynosi 1-4, ale np. przed niektórymi badaniami warto całkowicie się powstrzymać od ich jedzenia. Pewne choroby przewlekłe mogą wymuszać ograniczenie jedzenia bananów, a czasami konieczne może być całkowite z nich zrezygnowanie. Sprawdź, kiedy trzeba unikać bananów, a kiedy je ograniczać.
Ewa Cwil / 04.02.2025 06:05
banany skutki uboczne fot. Adobe Stock, Alliance

Skutki uboczne jedzenia bananów naprawdę istnieją, ale nie każdego dotkną. Osoby zdrowe mogą je jadać regularnie bez niekorzystnych efektów, o ile kaloryczność tych owoców mieści się w prawidłowej kaloryczności menu. Niestety u pewnych osób owoce te mogą niekorzystnie wpływać na samopoczucie i zdrowie, mimo tego, że banany są wartościowe.

Spis treści:

  1. Skutki uboczne jedzenia bananów
  2. Kto nie powinien jeść bananów?
  3. Ile bananów można jeść dziennie?

Skutki uboczne jedzenia bananów

Banany są powszechnie uważane za zdrowy produkt spożywczy, jednak ich jedzenie często i w nadmiarze może prowadzić do pewnych skutków ubocznych. Z bananami nie powinny też przesadzać osoby dotknięte niektórymi schorzeniami.

Banany skutki uboczne: hiperkaliemia

Banany są bogate w potas, co może prowadzić do hiperkaliemii, czyli zbyt wysokiego poziomu potasu we krwi. Na ten skutek uboczny narażone są głównie osoby z chorobami nerek, które nie są w stanie skutecznie usuwać nadmiaru potasu z organizmu. Efektem hiperkaliemii może być spowolnienie rytmu serca i osłabienie mięśni.

Zwiększony poziom dopaminy jako skutek uboczny bananów

Banany zawierają znaczne ilości dopaminy, co może wpłynąć na układ nerwowy. W badaniu przeprowadzonym na pacjentce z anoreksją zaobserwowano, że obsesyjne spożywanie bananów spowodowało u niej wzrost poziomu dopaminy, co wpłynęło na jej stan psychiczny i emocjonalny.

Skutki uboczne bananów: wzrost poziomu cukru we krwi

Banany zawierają cukry proste, które mogą powodować wzrost poziomu cukru we krwi, zwłaszcza w przypadku dojrzałych owoców. U osób z cukrzycą dojrzałe banany mogą prowadzić do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Jednak spożywanie mniej dojrzałych bananów, bogatych w skrobię oporną, może mieć łagodniejszy wpływ na poziom cukru we krwi.

Możliwe zaburzenia trawienne jako skutek uboczny bananów

Banany zawierają nierozpuszczalne włókna pokarmowe, które mogą powodować zaparcia u niektórych osób. Dolegliwości te mogą pojawić się zwłaszcza wtedy, gdy są spożywane w dużych ilościach. Co ciekawe, u innych osób duże ilości bananów w diecie potrafią wywołać efekt przeczyszczający.

Banany skutki uboczne: zafałszowane badania na krew utajoną

Niektóre badania sugerują, że spożywanie dużych ilości bananów może powodować fałszywie dodatnie wyniki testów na obecność krwi utajonej w kale. Dlatego bardzo często w zaleceniach dietetycznych przed tym badaniem znaleźć można informacje, aby z diety wyeliminować na pewien czas banany

Skutki uboczne bananów: interakcje z lekami

Banany potrafią wchodzić w reakcje z lekami z grupy inhibitorów ACE oraz z lekiem moczopędnym – spironolaktonem. Chodzi o to, że leki te podnoszą poziom potasu we krwi, a podobnie działają banany, co może dawać efekt w postaci nasilonego działania leku i wzrostu poziomu potasu we krwi.

Skutek uboczny jedzenia bananów: wzrost masy ciała

Nadmiar bananów w diecie może sprzyjać tyciu. Wynika to ze znaczącej ilości węglowodanów w tych owocach i ich kaloryczności. Średni banan dostarcza ok. 108 kcal. Chcesz na ten temat wiedzieć więcej? Zobacz materiał: Czy banany tuczą?

Kto nie powinien jeść bananów?

Niektóre osoby powinny ograniczyć liczbę bananów w diecie, a inne w ogóle zrezygnować ze spożywania tych owoców:

  • Osoby z chorobami nerek: Ze względu na wysoką zawartość potasu, osoby z niewydolnością nerek powinny unikać nadmiernego spożycia bananów, ponieważ mogą one prowadzić do hiperkaliemii, co może być niebezpieczne dla zdrowia.
  • Osoby z cukrzycą: Dojrzałe banany mają wysoki indeks glikemiczny, co może prowadzić do gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Osoby chore na cukrzycę powinny wybierać mniej dojrzałe banany o wyższej zawartości skrobi opornej, która wolniej podnosi poziom cukru.
  • Osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS): Niektóre osoby z zespołem jelita drażliwego mogą mieć trudności z trawieniem cukrów zawartych w bananach, co może prowadzić do wzdęć i problemów trawiennych.
  • Osoby podatne na migreny: Banany zawierają tyraminę, związek chemiczny, który może wywoływać migreny u osób wrażliwych na ten składnik.
  • Osoby uczulone na lateks: Osoby z alergią na lateks mogą wykazywać reakcję krzyżową na banany, co może prowadzić do objawów alergicznych, takich jak wysypka, świąd, a nawet reakcja anafilaktyczna.
  • Osoby odchudzające się: w diecie odchudzającej jest miejsce dla bananów, jeśli nie ma innych przeciwwskazań do ich jedzenia. Jednak podczas odchudzania korzystne jest ograniczenie ilości spożywanych bananów, aby nie zwiększać nimi nadmiernie kaloryczności diety i nie destabilizować nimi poziomu cukru we krwi.

Kto nie powinien jeść bananów
fot. Kto nie powinien jeść bananów/ Adobe Stock, azurita

Ile bananów można jeść dziennie?

Liczba bananów, jaką można bezpiecznie spożywać każdego dnia, zależy stanu zdrowia, poziomu aktywności fizycznej, masy ciała. Poniżej podajemy wytyczne oparte na badaniach naukowych.

Osoby zdrowe mogą spożywać:

  • 1-2 średnie banany dziennie bez ryzyka dużych wahań poziomu cukru we krwi i zaburzeń trawienia,
  • 3-4 średnie banany dziennie bez ryzyka hiperkaliemii i zaburzeń poziomu dopaminy.

Osoby z cukrzycą lub insulinoopornością powinny ograniczyć spożycie do ½ - 1 banana dziennie i wybierać mniej dojrzałe owoce.

Osoby z chorobami nerek powinny ograniczyć spożycie do maksymalnie 1 banana dziennie lub unikać ich całkowicie. Ostateczną decyzję co do jedzenia bananów powinien podjąć lekarz.

Osoby z IBS powinny unikać bananów i zastępować je innymi owocami, które nie powodują objawów choroby.

Osoby wrażliwe na dopaminę lub z niektórymi zaburzeniami psychicznymi powinny ograniczyć spożycie do 1-2 bananów dziennie. Decyzję podejmuje lekarz.

Osoby ze skłonnością do migren powinny ograniczyć jedzenie bananów do maksymalnie 1 dziennie. Czasami konieczne jest całkowite wyeliminowanie ich z diety.

Źródła:
1. Tazoe, M., Narita, M., Sakuta, R., Nagai, T., & Narita, N. (2007). Hyperkalemia and hyperdopaminemia induced by an obsessive eating of banana in an anorexia nervosa adolescent. Brain and Development, 29, 369-372. https://doi.org/10.1016/j.braindev.2006.11.002.
2. Hermansen, K., Rasmussen, O., Gregersen, S., & Larsen, S. (1992). Influence of Ripeness of Banana on the Blood Glucose and Insulin Response in Type 2 Diabetic Subjects. Diabetic Medicine, 9. https://doi.org/10.1111/j.1464-5491.1992.tb01883.x.
3. Hermansen, K., Rasmussen, O., Gregersen, S., & Larsen, S. (1992). Influence of Ripeness of Banana on the Blood Glucose and Insulin Response in Type 2 Diabetic Subjects. Diabetic Medicine, 9. https://doi.org/10.1111/j.1464-5491.1992.tb01883.x.
4. Treusch, J. (1958). BANANAS IN THE DIET AS A CAUSE FOR FALSE-POSITIVE REACTION FOR OCCULT BLOOD IN THE STOOL. JAMA, 167, 1875-1875. https://doi.org/10.1001/JAMA.1958.02990320069018.

Czytaj także:
Na co pomagają banany? 7 największych zalet tych owoców
Indeks glikemiczny banana - od czego on zależy?
Jak działają banany na chore jelita?

Redakcja poleca

REKLAMA