Co drzemie w bananie?
Na uwagę zasługuje nie tylko smak bananów, ale nade wszystko ich walory odżywcze!
Te najbardziej znane tropikalne owoce:
- są wysokokaloryczne: 100 g = 95 kcal (z tego względu zalecam je sportowcom, a odradzam przy redukcji masy ciała);
- zapewniają szybki zastrzyk energii;
- dają poczucie sytości i ograniczają spożycie innych, bardziej tuczących pokarmów;
- są dobrym źródłem skrobi (wykorzystywanej przez organizm do tworzenia energii, która w miarę dojrzewania owoców rozbija się na cukry proste, co nadaje bananom słodki smak);
- są dobrym źródłem błonnika pokarmowego (wg najnowszych badań, błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca);
- zawierają śladowe ilości białka;
- w swoim miąższu zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe;
- zawierają znaczne ilości beta-karotenu;
- są dobrym źródłem witamin z grupy B potrzebnych do wytwarzania energii: witaminy B3, B5 (pomagającej w produkcji przeciwciał) i B6 (o właściwościach odtruwających);
- są dobrym źródłem witaminy H (biotyny) odpowiedzialnej za piękne włosy i zdrową, gładką skórę;
- zawierają też witaminę C i mangan – substancje, które wspólnie są potrzebne do produkcji przeciwwirusowej substancji – interferonu;
- są bogate w „antystresowy minerał"- magnez, który wpływa on na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów, stymuluje wiele innych funkcji życiowych;
- są nieocenionym źródłem potasu chroniącego przed chorobami serca, regulującego ciśnienie, gospodarkę płynami i funkcjonowanie układu nerwowego;
- zawierają pierwiastki śladowe, takie jak: miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod;
- swój aromat po osiągnięciu pełnej dojrzałości zawdzięczają kwasowi izowalerianowemu.
Zobacz też: Zdrowotne właściwości truskawek
Istnieje 300 odmian bananów!
Aż trudno uwierzyć, że w okresie komunizmu banany w naszym kraju były rarytasem i oznaką luksusu. Obecnie to najpopularniejsze owoce południowe w Polsce. Co więcej, są dostępne w sklepach przez cały rok.
Banany, „opakowane” w skórkę, są bardzo wygodną przekąską w domu i poza nim. Szczególnie lubią je dzieci, jednak dorośli równie chętnie po nie sięgają.
Pewnie mało kto z Was wie, że istnieje około 300 gatunków bananów, jednakże uprawia się zaledwie 20. Towarem eksportowym są banany słodkie, pochodzące od banana rajskiego. Najpopularniejsze odmiany to: banan rajski, pizang, fruit banana, cooking banana (przeznaczony do spożycia dopiero po uprzednim ugotowaniu, upieczeniu lub suszeniu), apple banana (o smaku jabłka), banan czerwony, baby banana i textile banana (do wyrobu włókien, z których produkowany jest papier i liny).
Sięgnij po banana, na zdrowie!
Zobacz też: Czy bób jest zdrowy?