właściwości odżywcz - aronia fot. Fotolia

Aronia - poznaj właściwości owocu

Niepozorna, cierpka i gorzkawa w smaku. Nie daj się jednak zwieść pozorom! Poznaj cudowne właściwości aronii.
Agata Bernaciak / 22.06.2018 12:05
właściwości odżywcz - aronia fot. Fotolia

Większości z nas kojarzy się jedynie z cierpkim smakiem. A szkoda, bo małe owoce aronii mają rekordową ilość antocyjanów oraz katechin. Czym są te substancje? Otóż mają one silne właściwości przeciwutleniające. Oprócz nich aronia zawiera również mnóstwo witamin (np. C, B2, B6, E, PP, beta-karoten) i składników mineralnych (w tym mangan, bor, molibden, kobalt, miedź i jod). Dzięki temu zapobiega chorobom cywilizacyjnym, a także wspomaga walkę z nadwagą.

Na odporność

Sok ze świeżych owoców zmiksowany z jabłkowym lub pomarańczowym zapobiegnie jesiennym infekcjom. Napój ma dużo witaminy C i rutyny, które wzmacniają układ odpornościowy i uszczelniają naczynia krwionośne. A to z kolei zapobiega przenikaniu bakterii i wirusów do organizmu. Pij po szklance dziennie.

Przeciw nowotworom

Szklanka świeżo wyciśniętego soku z aronii każdego dnia to najlepszy oręż w walce z rakiem. Armia antyoksydantów zawarta w owocach, niszczy szkodliwe wolne rodniki, zapobiegając rozwojowi komórek nowotworowych. Łagodzi też skutki radio- i chemioterapii u osób leczących się na raka.

Dla wątroby

Niepasteryzowane soki z aronii to idealny napój dla osób z chorą wątrobą. Cierpkie owoce chronią ten organ przed szkodliwymi substancjami, mogą też przyspieszać jego regenerację. Możesz pić łyżkę skoncentrowanego soku codziennie rano lub rozcieńczać go wodą.

Zdrowa skóra

Wieloowocowe musy z dodatkiem kilkunastu jagód aronii wzmocnią cerę naczynkową. Zawarte w nich substancję chronią przed promieniowaniem UV oraz wzmacniają kruche ścianki naczyń krwionośnych, zapobiegając ich rozszerzaniu się i pękaniu.

Lepsza pamięć

Herbatka z suszonych owoców aronii z dodatkiem 3-4 łyżek soku to doskonały napój dla osób w podeszłym wieku. Aronia zapobiega związanym z wiekiem zanikom pamięci. Pomaga chronić układ nerwowy przed chorobami Alzheimera i Parkinsona.

Doskonały wzrok

Wzbogacenie menu w aronię poleca się osobom pracującym przy komputerze i długo oglądającym telewizję. Flawonoidy zawarte w jagodach stymulują wytwarzanie rodopsyny odpowiedzialnej za widzenie po zmierzchu i wspomagają regenerację oka. Neutralizują także skutki promieniowania monitorów.

Dla aktywnych

W czasie dużego wysiłku fizycznego powstają szkodliwe wolne rodniki. Antyoksydanty zawarte w aronii szybko wymiatają je z organizmu. Wypity po treningu koktajl z jogurtu, 2–3 łyżek aronii i łyżki miodu zapobiegnie spalaniu mięśni i przyspieszy regenerację organizmu.

Napisane na podstawie tekstu Agnieszki Leciejewskiej zamieszczonego w miesięczniku Vita