Spis treści:
Co to jest anyż?
Anyż gwiaździsty to owoc wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Chin. Obecnie uprawiany jest przede wszystkim w Indiochinach i Japonii. Owoce drzewa pod postacią miniaturowych gwiazdek powstają w miejscu żółtych, podobnych do narcyza kwiatów. W każdym ramieniu gwiazdki znajduje się znajduje się nasiono, które jest mniej aromatyczne od owocu w całości. Owoce zbiera się zanim dojrzeją i przybiorą kolor brązowy.
Anyż nazywany jest także badianem właściwym lub drzewem anyżowym. Często myli się go z anyżkiem (biedrzeniec anyż), ponieważ obie rośliny zawierają ten sam składnik nadający im charakterystyczny, korzenny aromat. To występujący w olejku eterycznym anetol kojarzący się z zapachem świąt.
Anyż gwiaździsty znajduje zastosowanie nie tylko jako przyprawa. Jego właściwości wykorzystywane są także w medycynie naturalnej i kosmetyce w produkcji kosmetyków przeciwzmarszczkowych.
Anyż w kuchni
Anyż kojarzony jest przede wszystkim z przyprawą tradycyjnie dodawaną do dań świątecznych – ciast, ciasteczek, mięs czy warzyw. Razem z cynamonem, kardamonem, goździkami i imbirem tworzy rozgrzewającą mieszankę przypraw do piernika. Jest także składnikiem używanej powszechnie w kuchni chińskiej i wietnamskiej przyprawy 5 smaków. Anyżem aromatyzuje się także napoje alkoholowe np. popularny likier anyżkówkę.
Anyż jako przyprawę kupisz w postaci:
- gwiazdek w całości,
- mielonego anyżu,
- nasion.
Przyprawę kupisz w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Jej cena waha się w zależności od wagi opakowania. Im mniejsze opakowanie, tym wyższa cena. Za 50 g torebkę zapłacisz około 6-10 zł.
Właściwości zdrowotne i zastosowanie
Anyż gwiaździsty od dawna stosowany jest w medycynie naturalnej. Za jego prozdrowotne właściwości odpowiadają między innymi przeciwbakteryjny olejek eteryczny i flawonoidy. Anyż możesz stosować:
- jako dodatek do dań (przyprawa),
- w formie naparu,
- jako składnik leków,
- w postaci olejku do aromaterapii.
Wspiera trawienie
Anyż to przyprawa, która świetnie wspomaga trawienie. To właśnie z tego powodu dodaje się go często do ciężkostrawnych potraw np. kapusty. Związki w nim zawarte przyspieszają trawienie, pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i enzymów trawiennych.
Jednocześnie anyż działa rozkurczowo i wiatropędnie, pozwala złagodzić wzdęcia. Z tego powodu uznawany jest za bardzo dobry środek na niestrawność. Chińczycy żują wierzchołki gwiazdek anyżu, co ma działanie odświeżające oddech.
fot. Adobe Stock
Działa moczopędnie
Napar anyżowy pobudza produkcję moczu w nerkach. Dzięki tej właściwości usprawnia wydalanie nadmiaru płynów z organizmu. Jest zalecany osobom, którym w ciągu dnia puchną nogi i dłonie.
Łagodzi infekcje
Wyciąg z anyżu jest składnikiem o działaniu wykrztuśnym, dodaje się go często do syropów na kaszel. Pozwala łatwiej odkrztuszać wydzielinę z dolnych dróg oddechowych. Napar z anyżu dodatkowo działa łagodząco na ból gardła, bo składniki zawarte w przyprawie działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Inne zastosowania
Anyż stosuje się także jako środek pobudzający laktację u kobiet karmiących piersią. Aromaterapia z użyciem olejku eterycznego z anyżu nie tylko złagodzi kaszel, ale także odstrasza komary. Japończycy, by w pełni wykorzystać moc aromaterapeutyczną anyżu, robią kadzidła z kory drzewa.
Przechowywanie anyżu
Aromat anyżu gwiazdkowego dość szybko się ulatnia. Z tego powodu należy go przechowywać w szczelnie zamkniętym, szklanym, ciemnym pojemniku, z dala od światła. Anyż najdłużej zachowuje swoje właściwości, jeśli przechowywany jest w całości.
Dowiedz się więcej o rozgrzewających przyprawach:
6 rozgrzewających ziół i przypraw
Kurkuma (ostryż długi) - cenne właściwości zdrowotne
Imbir - herbata z imbirem, imbir właściwości

Dietetyk z 12 letnim doświadczeniem. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pomaga pacjentom trwale zmienić nawyki żywieniowe. Uczy realnych rozwiązań, szacunku do ciała, konsekwencji i „godzenia” się z jedzeniem. Twórczyni autorskiego podejścia w nurcie pozytywnej dietetyki. Prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.