Wino, kawa, herbata - te trzy magiczne napoje są jak nałogi, niebezpieczne dla zębów./ fot. Fotolia

Antyoksydanty przedłużają życie

Wolne rodniku wpływają na powstanie miażdżycy i starzenie się organizmu. Aby jemu przeciwdziałać należy przyjmować przeciwutleniacze.
/ 24.03.2011 12:37
Wino, kawa, herbata - te trzy magiczne napoje są jak nałogi, niebezpieczne dla zębów./ fot. Fotolia

Atak wolnych rodników

Rady dotyczące „zwiększenia długości życia” dotykają kwestii występowania w diecie substancji zwanych przeciwutleniaczami lub antyoksydantami. Uznaje się, że proces starzenia się i choroby wieku starczego takie jak miażdżyca tętnic mogą pojawiać się, ponieważ w ciele dochodzi do powstawania „wolnych rodników”. Są to wysoce czynne substancje, które powodują powstawanie w tkankach ciała anormalnych połączeń związków chemicznych; wolne rodniki powstają w wyniku interakcji, do jakiej dochodzi pomiędzy komórkami naszego organizmu a czynnikami zewnętrznymi dostającymi się do niego wraz z zanieczyszczonym powietrzem, dymem tytoniowym, skażoną wodą oraz pewnymi rodzajami pożywienia.

Podczas tych reakcji zużywany jest tlen, powinniśmy więc przyjmować przeciwutleniacze, ponieważ zapobiegają one powstawaniu wolnych rodników, uniemożliwiając cząsteczkom tlenu branie w nich udziału.

Przeczytaj: Jak spowolnić starzenie?

Gdzie znajdują się przeciwutleniacze?

Wiele z przeciwutleniaczy można znaleźć w naturalnych produktach spożywczych, ale plan „przedłużania życia” podpowiada, aby w celu zwiększenia ich ilości zażywać suplementy. Te dostępne powszechnie w sklepach ze zdrową żywnością zawierają witaminy A, C i E, kwas pantotenowy oraz konserwanty BHT i BHA. Łatwo można również dostać minerały śladowe takie jak cynk i selen oraz aminokwasy takie jak cysteina, ornityna czy arginina, których przyjmowanie jest również zalecane. Ze względu na to, że jest to dość niepoznana dziedzina, nie będę mówił o zalecanych dawkach, tym bardziej że nie popieram wcale tych zaleceń. Znane są przecież toksyczne właściwości konserwantów. Przejście od chęci kupowania jedzenia, na którego etykiecie nie byłyby one wymienione, do świadomego nabywania kapsułek zawierających tego typu konserwanty wskazuje, iż nasza wiedza nie jest w tym punkcie jednoznaczna. Zwolennicy witaminy E od dłuższego czasu twierdzą, że substancja ta ma korzystne działanie opóźniające proces starzenia, ale nawet jeśli są co do tego zgodni — chociaż nie wszyscy naukowcy są do tego przekonani— nie można ustalić optymalnej dawki.

Zobacz też: Panowanie nad sobą kluczem do zdrowia

Jakie czynniki przyspieszają starzenie?

Przyspieszyć procesy starzenia może stres emocjonalny oraz niepokój. Działając za pośrednictwem osi neuroendokrynologicznej, pełne napięcia myśli zamieniane są w neuroprzekaźniki w obrębie mózgu. Neuroprzekaźniki te wpływają z kolei na ilość „hormonów stresu”, takich jak ACTH, w przysadce mózgowej. Kiedy rozpoczyna się działanie hormonów, dochodzi do osłabienia systemu immunologicznego lub inaczej do immunosupresji. Jak już mówiliśmy, kiedy następuje hamowanie odpowiedzi immunologicznej, organizm staje się bardziej podatny na różnego rodzaju choroby, w tym również na nowotwory. Dlatego też uznaje się, że wśród korzyści płynących z redukcji poziomu stresu wymienić można również zwiększenie szansy na dłuższe życie.

Fragment pochodzi z książki „Ajurweda. Tajemnice medycyny holistycznej” autorstwa Deepak Chopra (Wydawnictwo Helion, 2010). Publikacja za zgodą wydawcy.