5 trendów dietetycznych o których będzie głośno w 2018 roku

Dietetyczne hity 2018 roku, co będzie na czasie? Na co warto zwrócić uwagę? Przeczytaj werdykt dietetyka!


Fermentowana żywność

O co chodzi?

Fermentowana, czyli poddana procesowi fermentacji przez korzystne bakterie, które zamieniają cukry w kwas mlekowy. W Polsce najpopularniejszymi produktami fermentowanymi są ogórki oraz kapusta kiszona, kefir i jogurt. W 2018 odkryjemy także inne fermentowane produkty. Coraz większą popularnością cieszy się kapusta kimchi – kiszona kapusta pekińska, ale kisić można także inne warzywa i…owoce! Kiszone cytryny, pomidory, kalafior. Będziemy się nimi zajadać!

Dlaczego jestem na tak?

Fermentowana żywność to naturalne źródło probiotyków, korzystnych bakterii budujących mikrobiotę jelita grubego. Kiszona żywność jest także produktem trwałym, łatwym w przechowywaniu. Fermentowane warzywa można jeść przez cały rok bez względu na sezon.