5 powodów, dla których warto jeść jabłka

Lubisz jabłka? Nawet jeśli za nimi nie przepadasz dowiedz się, dlaczego warto włączyć je do jadłospisu!
/ 02.08.2014 06:26

Jest wiele powodów – zdrowotnych i gospodarczych - dla których warto jeść właśnie te owoce. Poznaj najważniejsze z nich!

5 powodów, dla których warto jeść jabłka

fot. Fotolia

1. Mają mało kalorii, adużo błonnika!

Jedno jabłko to ok. 70-100 kcal. To 10-razy mniej niż w tabliczce czekolady! Cukry zawarte w tym owocu świetnie zaspokoją apetyt na słodycze i dostarczą sporo błonnika. Jabłko mieszczące się w dłoni to doskonały i szybki pomysł na przekąskę - zarówno w szkole, jak i w pracy. Możesz ją zabrać wszędzie!

2. Oczyszczają organizm

Jeśli jesz je bez obierania i bez poddawania obróbce termicznej, pektyny zawarte w jabłkach oczyszczają organizm z toksyn. Owoce te są również znakomitym źródłem witaminy C i potasu, odpowiedzialnego za gospodarkę wodną w organizmie.

3. Niszczą wolne rodniki

Flawonoidy zawarte w jabłkach niszczą wolne rodniki atakujące tkanki organizmu. Badania przeprowadzone przez polskich naukowców dowiodły, że jedzenie jednego jabłka dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i odbytnicy nawet o 50%. Eksperci z całego świata mówią o podobnym wpływie jabłek na rozwój raka wątroby, piersi i prostaty.

4. Poprawiają... urodę!

Jedzenie jabłek poprawia wchłanianie wapnia przez organizm tym samym wzmacniając nie tylko kości i zęby, ale też włosy i paznokcie. Jesli będziesz jadać je regularnie, na pewno odczujesz różnicę!

5. Jednoczą ludzi

Akcja #JedzJabłka, która narodziłą się po ogłoszeniu przez Rosję embarga na polskie owoce i warzywa, zjednoczyła ludzi w całym kraju. Pomysł, by zminimalizować straty polskich rolników i jeść więcej jabłek przyniesie same koszyści - i zdrowotne, i finansowe.

na podstawie informacji prasowej Dietbox.pl