Tabela produktów dla diabetyków

Podstawą łagodzenia objawów u diabetyków jest odpowiednia dieta przygotowana z lekarzem. Opiera się ona przede wszystkim na ograniczeniu cukrów i spożycia tłustych potraw. Duży nacisk kładzie się na wzbogacenie posiłków w błonnik oraz korzystne kwasy omega-3 i omega-6 obniżające cholesterol.

Polecamy: Zdrów jak ryba - kwasy omega-3

Poniżej znajduje się tabela, która z pewnością ułatwi przygotowywanie posiłków. To właściwy dobór produktów zapewni każdemu diabetykowi normalne funkcjonowanie. Kolumna po lewej stronie zawiera produkty zalecane dla diety cukrzyków, często przygotowane specjalnie z myślą o tym schorzeniu. Po prawej stronie znajdują się produkty, których należy unikać i zamieniać na produkty zalecane.

Pamiętaj: przed zakupem produktu w sklepie zajrzyj na etykietę – przeczytanie składu produktów ułatwi wyeliminowanie nieodpowiednich dla diabetyków.

Tabela

PRODUKT ZALECANY

ZALETY I UWAGI

PRODUKTY NIEWSKAZANE

Dżemy owocowe słodzone fruktozą

Dietetyczne, nisko słodzone, słodzone fruktozą

Dżemy wysokosłodzone, niewskazane są dżemy z winogron, ananasów, bananów, śliwek

Fruktoza z błonnikiem

Doskonale zastępuje sacharozę, preparaty często zawierają inulinę, korzystną przy diecie planowanej

Biały cukier

Dietetyczny syrop owocowy

Nie zawiera cukru, może być wykorzystywany w ramach diety planowanej, doskonały dodatek do wody mineralnej

Napoje gazowane z dużą zawartością cukry, soki owocowe

Musli dla diabetyków

Nie zawiera cukru, bogate w błonnik, dodatek witamin

Płatki śniadaniowe z dużą ilością karmelu, czekolady, suszonych owoców

Dietetyczna czekolada gorzka z pomarańczą

Nie zawiera sacharozy – słodzona jest fruktozą, przyjemny smak

Słodycze z wysoka zawartością, słodzone czekolady

Dietetyczna czekolada mleczna

Bez zawartości cukru, nie zawiera glutenu

Słodycze z wysoka zawartością, słodzone czekolady

Margaryna roślinna

Dzięki niej ograniczymy spożycie tłuszczów zwierzęcych, nie należy jednak jeść tego produktu w nadmiarze

Tłuszcze zwierzęce

Kasza gryczana

Bogata w błonnik

Ziemniaki, makarony, biały ryż

Ciemne pieczywo

Bogate w błonnik, niesłodzone

Biały chleb, bułki, bułki drożdżowe

Ryby

Bogate w kwasy omega-3 i omaga-6, ułatwiają ograniczenie spożycia tłustych mięs

Tłuste, smażone mięsa

Oliwa z oliwek

Najzdrowszy dla diabetyków olej, doskonały dodatek do sałatek, marynat, sosów

Tłuszcze zwierzęce – słonina, boczek itp.

Kiszona kapusta

Doskonała z odrobiną oliwy z oliwek, bogate źródło węglowodanów i błonnika

Sałatki i surówki z dużą ilością majonezu

Twaróg chudy

Ograniczona ilość tłuszczu, ograniczenie spożycia cholesterolu

Sery żółte, pleśniowe, topione

Mięso drobiowe

Chude, ogranicza spożycie tłuszczu zwierzęcego

Tłuste mięsa wieprzowe

Wędliny wołowe i drobiowe

Chude, ogranicza spożycie tłuszczu zwierzęcego

Parówki, pasztet, boczek

Polecamy: Ćwiczenia dla cukrzyków

Dowiedz się więcej o diecie w cukrzycy z naszego forum medycznego.

Redakcja poleca

REKLAMA