Podstawą łagodzenia objawów u diabetyków jest odpowiednia dieta przygotowana z lekarzem. Opiera się ona przede wszystkim na ograniczeniu cukrów i spożycia tłustych potraw. Duży nacisk kładzie się na wzbogacenie posiłków w błonnik oraz korzystne kwasy omega-3 i omega-6 obniżające cholesterol.
Polecamy: Zdrów jak ryba - kwasy omega-3
Poniżej znajduje się tabela, która z pewnością ułatwi przygotowywanie posiłków. To właściwy dobór produktów zapewni każdemu diabetykowi normalne funkcjonowanie. Kolumna po lewej stronie zawiera produkty zalecane dla diety cukrzyków, często przygotowane specjalnie z myślą o tym schorzeniu. Po prawej stronie znajdują się produkty, których należy unikać i zamieniać na produkty zalecane.
Pamiętaj: przed zakupem produktu w sklepie zajrzyj na etykietę – przeczytanie składu produktów ułatwi wyeliminowanie nieodpowiednich dla diabetyków.
PRODUKT ZALECANY |
ZALETY I UWAGI |
PRODUKTY NIEWSKAZANE |
Dżemy owocowe słodzone fruktozą |
Dietetyczne, nisko słodzone, słodzone fruktozą |
Dżemy wysokosłodzone, niewskazane są dżemy z winogron, ananasów, bananów, śliwek |
Fruktoza z błonnikiem |
Doskonale zastępuje sacharozę, preparaty często zawierają inulinę, korzystną przy diecie planowanej |
Biały cukier |
Dietetyczny syrop owocowy |
Nie zawiera cukru, może być wykorzystywany w ramach diety planowanej, doskonały dodatek do wody mineralnej |
Napoje gazowane z dużą zawartością cukry, soki owocowe |
Musli dla diabetyków |
Nie zawiera cukru, bogate w błonnik, dodatek witamin |
Płatki śniadaniowe z dużą ilością karmelu, czekolady, suszonych owoców |
Dietetyczna czekolada gorzka z pomarańczą |
Nie zawiera sacharozy – słodzona jest fruktozą, przyjemny smak |
Słodycze z wysoka zawartością, słodzone czekolady |
Dietetyczna czekolada mleczna |
Bez zawartości cukru, nie zawiera glutenu |
Słodycze z wysoka zawartością, słodzone czekolady |
Margaryna roślinna |
Dzięki niej ograniczymy spożycie tłuszczów zwierzęcych, nie należy jednak jeść tego produktu w nadmiarze |
Tłuszcze zwierzęce |
Kasza gryczana |
Bogata w błonnik |
Ziemniaki, makarony, biały ryż |
Ciemne pieczywo |
Bogate w błonnik, niesłodzone |
Biały chleb, bułki, bułki drożdżowe |
Ryby |
Bogate w kwasy omega-3 i omaga-6, ułatwiają ograniczenie spożycia tłustych mięs |
Tłuste, smażone mięsa |
Oliwa z oliwek |
Najzdrowszy dla diabetyków olej, doskonały dodatek do sałatek, marynat, sosów |
Tłuszcze zwierzęce – słonina, boczek itp. |
Kiszona kapusta |
Doskonała z odrobiną oliwy z oliwek, bogate źródło węglowodanów i błonnika |
Sałatki i surówki z dużą ilością majonezu |
Twaróg chudy |
Ograniczona ilość tłuszczu, ograniczenie spożycia cholesterolu |
Sery żółte, pleśniowe, topione |
Mięso drobiowe |
Chude, ogranicza spożycie tłuszczu zwierzęcego |
Tłuste mięsa wieprzowe |
Wędliny wołowe i drobiowe |
Chude, ogranicza spożycie tłuszczu zwierzęcego |
Parówki, pasztet, boczek |
Polecamy: Ćwiczenia dla cukrzyków
Dowiedz się więcej o diecie w cukrzycy z naszego forum medycznego.