Przykładowe menu - dieta + ćwiczenia

napisał/a: Karolinka_U 2009-04-22 19:12
Dobry początek - śniadania

Proteinowa sałatka owocowa 256kcal

składniki:
mały świeży ananas, małe świeże mango, 250g truskawek, 200g serk wiejskiego

przygotowanie:
ananasa pokroić w plasterki. mango obierz i pokrój w kostkę. serek połóż na brzegu talerzyka, udekoruj kawałkami mango. jedz go jak dip z połówkami truskawek i ananasem.

Muffinki jajeczno - warzywne 229kcal

składniki:
6 białek jaj, 250g rózyczek brokułów, pół pokrojonej w kostke papryki zielonej, jeden serek mozarella (niskotłuszczowy), 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego

przygotowanie:
nagrzej piekarnik do temp. 175 stopni C. wymieszaj białaka z sola i pieprzem. 12 foremek do pieczenia wyłoż papierem do pieczenia. każdą wypełnij do połowy masa białkową. na wierzch połóz brokuły i papryke. piecz 10 minut w piekaniku. wyjmij i posyp mozarellą. zapiecz ponownie, aż muffinki będa miały załocistobrązowy kolor. przestudz i podawaj z pieczywem tostowym.

Owsianka z owocami 365 kcal

składniki:
375ml chudego mleka, 65g płatków owsianych, 50g rodzynek, banan, świeża lub suszona figa (ew. świeże kiwi)

przygotowanie:
mleko oraz płatki z 1/4 łyżeczki cynamu gotuj na małym ogniu ok. 5 minut, cały czas mieszając. dodaj rodzynki i gotuj jeszcze 3 minuty. banana rozgniec widelcem i wymieszaj z owsianką, zjedz z owocami.

Śniadaniowe burrito 395kcal

składniki:
200g serka ricotta, 2 białka, 2 pomidory pokrojone w cienkie plastry, 4 pszenne tortille, 2 garście świeżych liści szpinaku

przygotowanie:
serek ricotta wymieszaj z białkiem. dodaj sól, pieprz oraz meksykańska przyprawe taco (mieszkanka sproszkowanych: papryki, cebuli i czosnku). dodaj pomidory. posmaruj patenie olejem z pestek winogron (oliwa z oliwek) i usmaz mase, mieszając. podgrzej tortille w mikrofalówce lub na patelni. posmaruj je mieszanka serową, na wierzchu ułóż liście szpinaku. zwiń w rulony i pokrój na mniejsze kawałaki.

Fritatta z łososiem 447 kcal

składniki:
6 białek, drobno posiekany pęczek szczypioru, dwie łyżeczki niskotłuszczowego twarogu, 150g wędzonego łososia w plastrach, cztery kromki pełnoziarnistego chleba, bazylia

przygotowanie:
zmieszja białka ze szczypiorkiem. przypraw solą i pieprzem. zaroodporne naczynie posmaruj oliwą. włóż do niej mase z białek i zapiekaj pod przykryciem w mikrofalówce przez 4 minuty. pozostaw do wystygnięcia. pokró fritattę na mniejsze kawałki i każdy posmaruj twarożkiem. na wierzchu ułóż plasterki łososia. posyp bazylia. jedz z pieczywem.
napisał/a: Monini 2009-04-22 19:24
Karolinka_U, o kurcze luksusik, dawaj dalej, bedzie w czym wybierac
napisał/a: Karolinka_U 2009-04-22 19:33
Więcej mocy - obiady

Sałatka z fasolka szparagową i tuńczykiem 321 kcal

składniki:
500g fasolki szparagowej, 1 szklanka octu ryzowego (ew. pół zwykłego), 2 grejpfruty (odciśnij z nich sok), 250g tuńczyka z puszki w sosie własnym, pół peczka cebuli dymki

przygotowanie:
fasole gotuj przez 5 minut, nastepnie zalej ja zimna wodą. zmiksuj dwie cząstki grejpfruta, sól, pieprz i ocet. wymieszaj fasolke z sosem. na wierzchu połóż tuńczyka, posieana cebulę i resztę drobno pokrojonego grejpfruta.

Zupa minestrone 340 kcal

składniki:
500ml wywaru drobiowego, 250 g obranych ze skórki rozdrobnionych pomidorów (mogą byc z puszki)100g pełnoziarnistego makaronu, jedna cukinia pokrojona w plastry, 200 g drobno pokrojonej wędzonej piersi z indyka (bez skóry)

przygotowanie:
zagotuj wywar drobiowy z pomidorami, dopraw do smaku sola i pieprzem. gotuj na małym ogniu z makaronem przez 10 minut. chwile przed końcem dotowania dodaj do zupy cukinie i pierś z indyka.

Sałatka meksykańska 430 kcal

składniki:
500g piersi z kurczaka bez skóry, 150 g nieskotłuszczowej smietany, 150 g gotowego sosu salsy, po strąku zielonej i żółtej papryki, umytej i pokrojonej w paski, puszka kukurydzy z dodatkiem czerwonej fasoli

przygotowanie:
w pierś z kurczaka wetrzyj mieszanke ziołowych przypraw (tych, które lubisz). włóż mieso do zaroodpornego naczynia i piecz 6 minut w mikrofalówce lub 15 w piekarniku. pozostaw do wystygnięcia. zmieszaj w mikserze śmietane i sos salsa. pokrój kurczaka w paski, wymieszaj z papryka, kukurydzą i fasolka. polej sosem salsa.

[ Dodano: 2009-04-22, 20:19 ]
Lekkie dania na wieczór

Pikatna sałatka z wołowiny 230 kcal
składniki:
3 łyżki octu winnego, 1,5 łżki pikantnej musztardy djion, 30 filetu z wołowiny pokrojonego w drobne paski, 1/2 ogórka pokrojonego w plastry, 8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

przygotowanie:
zmieszaj ocet z musztardą, szczyptą soli, pieprzu, łyżeczką kolendry i kurkmy. skrop tym sosem kawałki wołowiny. posmaruj patlnie tłuszczem i podgrzej. 2-3 miuty podsmazaj wołowinę. wymieszaj pokojonego ogórka z pomidorami, polej pozostały sosem dodaj do mięsa.

Cytrusowy hlibut w sosie pomidorowym
304 kcal

składniki:
2 cytryny, 200g niskotłszczowego jogurtu, jeden centymetr startego imbiru, 300g filetu z halibuta, 200g salsy pomidorowej

przygotowanie:
skórkę i sok z cytryny wymieszaj z jogurtem, imbirem, solą i pieprzem. do tej marynaty włóż na 5 minut rybę, potem piecz ją 6 minut w mikrofalówce . mpołóz na pomidorowej salsie i posyp szczypiorkiem

Lasagne z bakłażana
317 kcal

składniki:
2 małe bakłażany pokrojone w krążki, 200 g niskotłuszczowego serka ricotta, pęczek umytej i drobno posiekanej bazylii, 500 g pomidorów pokrojonych w plasterki, jeden chudy serek mozarella pokrojony w plasterki

przygotowanie:
bakłażany lekko posól i odstaw na 15 minut, żeby puścił sok. wytrzyj go papierowym ręcznikiem a następnie zapiecz 15 minut w temp. 200 stopni C. serek ricotta zmieszaj z bazylią. formę do zapiekania spryskaj tłuszczem. układaj w niej warstwami pomidory i bakłażany, smarując każda warstwe masą z serka ricotta z bazylią. na wierzchu ułóż plastry mozarelli i piecz jeszcze 20 minut
napisał/a: Moniqe 2009-04-22 22:44
no napewno i ja skorzystam
napisał/a: Karolinka_U 2009-04-23 10:50
Lekkie przekąski

Serek wiejski z gruszką 120 kcal

składniki:
2 umyte i pokrojone w cienkie plasterki gruszki, łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 250 g serka wiejskiego

przygotowanie:
kawałki gruszki skrop sokiem z cytryny. serek polej łyżeczka soku owocowego i ozdób kawałkami gruszki.

Shake miętowo - czekoladowy 181 kcal

składniki:
300 g truskawek pokrojonych w ćwiartki, 400 g chudego mleka, łyżka niesłodzonego kakao, dwa listki świeżej mięty

przygotowanie:
utrzyj w mikserze truskawki oraz mleko i kakao. wlej do szklanki i ozdób listkami mięty.

Bruschetta 358 kcal

składniki:
250 g pomidorów pokrojonych w kostkę, listki z trzech gałązek bazylii drobno posiekanych, łyżka oliwy z oliwek, 100 g drobno pokrojonego serka mozarella, 4 kromki pełnoziarnistej bagietki

przygotowanie:
rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, wymieszja pomidory z oliwą, bazylią i mozarellą. rozsmaruj masę na kawałkach chleba. wstaw bruschetty na 3 minuty do piekarnika.
napisał/a: ~gość 2009-04-23 14:54
Napisze Wam troche tego co ja mam. Nie bede wszystkiego przepisywac tj. co wolno jesc a czego nie bo mam tego mnostwo, wiec tylko tak w skrocie.
Zamieszcze na 1300 kalorii a jak ktos chce na 1000 kalorii (ja to w sumie mieszam) to zamieszcze pozniej. Na talerzu duzo i wszystko pycha!!
Aha wazne zeby pamietac ze ryz, makaron, kasze itp trzeba wazyc przed ugotowaniem Nie podjadac chyba ze niskokaloryczne warzywa, zabronione z owocow calkiem banany i winogrona reszta odwazana. Posilki 4 w ciagu dnia minimum odstepu miedzy nimi 4 godziny maksimum 6 godzin.

SNIADANIA
1. Pieczywo 60g z wedlina drobiowa 50g i dowolnymi warzywami. Napoj dowolny
2. Pieczywo 60 g pomieszany z chudym twarogiem 50g pomieszanym z 2 lyzkami jogurtu naturalnego, koperkiem i starta rzodkiewka. napoj dowolny
3. pieczywo 60g i pasta 50g z bialego sera i tunczyka z dodatkiem zielonej cebulki napoj dowolny.
4. pieczywo 60g z keczupem pomidorami i szczypiorkiem. jajecznica z 1 jajka i 50 ml mleka z cebula na 1 lyzeczce oliwy napoj dowolny
5. pieczywo 60g z chudym serkiem homogenizowanym 50g i owocami 50g , np mango kiwi gruszka napoj dowolny

II SNIADANIE
1. pieczywo 60 g z pieczenia z indyka 30g i dowolnymi warzywami napoj dowolny
2. pieczywo 60 g z 1/2 jajka keczupem i oliwkami 3 szt dowolne warzywa i napoj
3. salatka z ryzem i tunczykiem (ryz 35 g tunczyk 30g ogorek zielony 150g papryka 1/4 sztuki sos jogurtowo-koperkowy sol pieprz dowolne ziola) dowolny napoj
4. pieczywo 60g z wedzonym pstragiem 30g i dowolnymi warzywami napoj dowolny
5. pieczywo 60g z pasta miesno-warzywna (mieso wolowe ugotowane i zmielone 30g marchew pietruszka seler ugotowane i starte 40g przecier pomidorowy 1 lyzeczka sol i pieprz)

OBIADY
1.ziemniaki gotowane 150g filet z kurczaka w ziolach 100g smazony na teflonie na 2 lyzeczkach oleju dowolne warzywa woda mineralna
2. ziemniaki pieczone w mundurkach 150g mieso mielone z indyka 100g dowolne warzywa i woda mineralna ( 100g indyka zemlec przyprawic sola pieprzem ziolami dodac 1 zabek czosnku oraz 1 lyzke bialka jaja mase wymieszac uformowac w sznycelek i usmazyc na 2 lyzeczkach oliwy)
3. risotto z wedzonym indykiem fasola i warzywami woda mineralna ( 35 g ryzu ugotowac. na parze ugotowac na poltwardo 300g mieszanych warzyw pokrojona w plasterki marchew fasolka szparagowa rozdrobnione w rozyczki brokuly. na 2 lyzeczkjach oliwy/oleju podsmazyc 1/2 cebuli oraz 50 g pokrojonego w kostke wedzonego indyka. do miesa dodac ugotowany ryz 50g czerwonej fasoli oraz jarzyny. wszystko razem wymieszac przyprawic curry pieprzem papryka)
4. salatka makaronowa z indykiem i warzywami woda mineralna ( makaron 35 g ugotowac. na 2 lyzeczkach oleju podsmazyc 1 cebule 1/2 papryki 100g pieczarek oraz 100g indyka pokrojonego w kostke - mozna dodac troszke wody aby nie przywarlo. 1 duzego pomidora sparzyc obrac ze skorki i pokroic w kostke wymieszac razem wszystkie skladniki doprawic do smaku i polac sosem sporzadzonym ze 100g jogurtu naturalnego koperku soli i pieprzu)
5. zupa rybno pomidorowa ( podsmazyc 30g pora 50g papryki 1 zabek czosnku i lodyge selera naciowego na 2 lyzeczkach oliwy. dodac 1/2 puszki pomidorow. zalac 600-700 ml bulionu z kostki Knorr dodac 150g ziemniakow pokrojonych w kostke przyprawic pieprzem i ziolami. gotowac ok 20 min po czym dodac 100g chudej ryby przyprawionej i pokrojonej w kostke najlepiej tilapia lub panga. gotowac razem ok 10 min przed podaniem doprawic lyzka jogurtu naturalnego zjesc cala porcje!!

KOLACJA
1.pieczywo 60 g z kielbasa lisiecka 30 g dowolne warzywa i napoj
2. pieczywo 60g z wedzonym indykiem 30g i kiszonym ogorkiem. dowolne warzywa i napoj
3. pieczywo 60g z chudym twarogiem 30g dowolne warzywa i napoj
4. papryka nadziewana dowolne warzywa i napoj
(farsz: 35g ryzu blanszowac we wrzatku ok. 5 minut. marchew seler i pietruszke 200g zetrzec na tarce 1/2 cebuli i 100g pieczarek podsamzyc na 1 lyzeczce oleju. ryz wymieszac z reszta skladnikow i dodac 1/2 surowego jajka farszem nadziac papryke i gotowac ok 30 minut)
5. salatka z ryzu i fasoli dowolny napoj
(wymieszac 35 g ryzu 30g fasoli czerwonej 1/2 cebuli oraz 100g pieczarek podsmazonych na 1 lyzeczce oliwy 1 ogorek konserwowy jogurt naturalny z musztarda)
napisał/a: Marika801 2009-04-25 16:09
lohoho :) super, z takiego menu zawsze wybierze sie cos dobrego :) super watek :)
napisał/a: Monini 2009-04-25 16:33
Magda_86, mmmm brzmia te przepisy bardzo smakowicie
napisał/a: Karolinka_U 2009-04-27 19:27
Gotowe produkty dla żyjących w pospiechu

Śniadanie

- świeżo wycisniety sok z marchewki (Tymbark 198kcal/250ml)
- płatki owsiane z mlekiem i truskawkami (NesVita, Nestle 196kcal/porcja)
- kanapka z szynką (Subway 240kcal)
- musli cynamonowe (Fitella 215kcal/porcja)
- owocogurt (McDonald's 230kcal/porcja)

Obiad

- sałatka Caesar (KFC 143kcal/240g)
- makaron z sosem bolońskim (Knorr 79kcal/100g)
- smaczna zupa(Winiary 63kcal/porcja) + kabanos drobiowy (125kcal/50g)
- łosoś w sosie musztardowym do mikrofali (Frosta 131kcal/100g)

Kolacja

- sałatka grecka (McDonald's 200kcal/porcja)
- filet z kurczaka w sosie czosnkowym (Frosta 98kcal/100g)

Przekąski

- wafle ryżowe (Wasa 26kcal/szt./6,5g)
- przekąska owsiana z cynamonem (Elovena 129kcal/30g)
- Actimel naturalny (Danone 69kcal/100g)
- chipsy warzywne chrupiące buraczki (Kamis 50kcal/20g)
napisał/a: salamandra5 2009-07-23 11:03
witam z tego co widze wystarczy jesc normalnie tylko w malych ilosciach pozdrawiam i zaczynam 6 wadera.

[ Dodano: 2009-07-23, 11:04 ]
salamandra,

[ Dodano: 2009-07-23, 11:06 ]
Karolinka_U, witam widze ze masz juz 7332 posty jak dodac sobie taki obrazek jak ty masz naprzykład? pozdrawiam i dopiero zaczynam sie uczyc.