Lecytyna w jajkach

napisał/a: kawka93 2010-09-26 14:32
Mam pytanie czy lecytyna która jest w żółtkach jaj nie ulega zniszczeniu lub nie traci na właściwościach podczas gotowania, smażenia, w ogóle w czasie działania wysoką temperaturą na jajko?
Nigdzie nie mogę znaleźć odp, jest tylko o witaminach w jajkach.
djfafa
napisał/a: djfafa 2010-09-27 09:49
Z tego co wiem nie ulega zniszczeniu stąd obalono mit o negatywnym wpływie jajejk na poziom cholesterolu we krwi bo właśnie lecytyna zawarta w jajkach dość dobrze temu przeciwdziała.
napisał/a: kawka93 2010-09-27 17:51
Ok, a można jeść nieograniczoną ilość jajek dziennie? Tak około 10 sztuk jaj wiejskich/ekologicznych?
napisał/a: renka92 2010-09-27 20:36
Nie powinno się spożywać tak dużej ilości jaj dziennie !. Maksymalnie 3-5 tygodniowo .
Jeżeli będziesz jadła 10 jaj dziennie możesz mieć np. podwyższony cholesterol ,co wpływa nie korzystnie na zdrowie .
napisał/a: kawka93 2010-09-27 20:51
renka92 napisal(a):Nie powinno się spożywać tak dużej ilości jaj dziennie !. Maksymalnie 3-5 tygodniowo .
Jeżeli będziesz jadła 10 jaj dziennie możesz mieć np. podwyższony cholesterol ,co wpływa nie korzystnie na zdrowie .

No tak, ale... jajka podobno nie są takie złe (jeśli chodzi cholesterol) jak piszesz. 3-4 jajka to ja jem na śniadanie ;/
napisał/a: renka92 2010-09-27 21:00
Jesli tak bardzo lubisz jajka to jedz , ale moim zdaniem powinnaś troszkę ograniczyć ich spożywanie .

Nie jestem jeszcze ekspertem w tej dziedzinie ,dopiero się uczę .
Może wypowie się ktoś z większym doswiadczeniem niż ja :) .
djfafa
napisał/a: djfafa 2010-09-27 22:17
Napisałem wyżej że ten mit dawno obalono. Sam osobiście jadam około 30 jajek tygodniowo i mam TG i LDL poniżej normy (HDL dość wysoki), a taką dietę mam mniej więcej od 15 lat.
napisał/a: kawka93 2010-10-03 20:39
djfafa napisal(a):Napisałem wyżej że ten mit dawno obalono. Sam osobiście jadam około 30 jajek tygodniowo i mam TG i LDL poniżej normy (HDL dość wysoki), a taką dietę mam mniej więcej od 15 lat.

No niby tak, ale gdzieś na forum przeczytałam że bierzesz w dość znaczącej ilości kwasy omega-3, co również wpływa na cholesterol. Więc nie ma 100 proc. pewności że wyniki badań laboratoryjnych byłyby tak samo świetne bez kwasów omega. Choć jajka nie wpływają negatywnie na organizm :)
djfafa
napisał/a: djfafa 2010-10-03 20:44
Omega 3 biorę mniej więcej od 2 lat, a tyle jajek jem mniej więcej lat 15 więc....
napisał/a: kawka93 2010-10-03 20:47
djfafa napisal(a):Omega 3 biorę mniej więcej od 2 lat, a tyle jajek jem mniej więcej lat 15 więc....

Yyyy.... no ok :D