jedzenie

napisał/a: SyLwIaNa42 2010-08-30 16:41
Mam pytanie. Wole zapytac a wiem ze jest tu wiele kompetentnych osob. Czy ktos z Was slyszal o serkach sniadaniowych HOCHLAND np( z szynka, ogorkiem)???? Ja taki kupilam. Nie znam sie na tych etykietacdh, skladnikach i obawiam sie, ze on nie jest zbyt zdrowy. chcialam nim zastapic maslo. Napisze jego skladniki: Krem kanapkowy z serem twarogowym i tluszczem roslinnym. skladniki: tluszcz roslinny, bialka mleka, ser twarogowy, woda, mleko odtluszczone, szynka 5%( mieso wieprzowe, woda, glukoza, stabilizator E451, przeciwutleniacz E301, konserwant E250), odtluszczone mleko w proszkyu, aromat, sol, regulator kwasowosci, kwas cytrynowy, zagestnik E410. Termizowany. Wedlug mnie nie jest to zdrowe, przyznaje sie nie znam sie na tym wiec licze na wasze odpowiedzi...
napisał/a: Luki24 2010-08-30 19:20
Olej to.

A czemu eliminujesz masło ? Chodzi o tłuszcz ? To kupuj po prostu margaryne o jego obniżonej zawartości . Mase tego niesmacznego badziewia w sklepach jest ;)
napisał/a: SyLwIaNa42 2010-08-30 21:49
tak myslalam ma 23g tluszczu
napisał/a: Candace 2010-08-30 21:56
najbardziej w tym wszystkim niezdrowe jest obczytywanie co do literki składu i rozczulanie się nad każdym składnikiem czy jest zdrowy.
napisał/a: SyLwIaNa42 2010-08-30 22:43
chyba Ty masz jakies problemy ze soba. Poza tym nie wiem po co odpisujesz jesli nie piszesz nic sensownego. A ja pytac zamierzam o takie sprawy i tyle, to moja sprawa.
napisał/a: Candace 2010-08-31 08:34
po prostu w dzisiejszych czasach w większości żywności przetworzonej można dopatrzyć się czegoś niezdrowego. musisz sprecyzować, jak już ktoś uprzednio się zapytał, czego konkretnie w tym serku się obawiasz.
napisał/a: czybit161 2010-08-31 08:41
Wczoraj mama podrzuciła mi gazetkę a w niej artykuł, że warto zamiast masła czy margaryny smarować chleb oliwą z oliwek nie powiem, że ciekawe...jak ktoś by potrzebował całość to mogę podrzucić artykuł...
napisał/a: Candace 2010-08-31 08:45
ja słuchałam kiedyś rozmowy z dietetykiem, który zamiast tłuszczów do kanapek, polecał kechup.
oczywiście w takiej sytuacji warto sięgać po ten nie zawierający konserwantów.
napisał/a: czybit161 2010-08-31 08:48
Nie mam pojęcia co do ketchupu, ale i tak tłuszcze muszą być bo są podstawą diety
napisał/a: Candace 2010-08-31 09:08
no wiadomo, ale zawsze lepiej używać tłuszczy nieutwardzonych, np. do sałatek, czy dodawać do warzyw pod koniec duszenia, tak by nie traktować olejów temperaturą ; ].
napisał/a: millo1 2010-09-01 09:39
ja stosuję zamiast masła oliwę z oliwek na chleb. uwielbiam takiego razowca z oliwą z oliwek aromatyzowaną bazylią lub z olejem lnianym - polecam spróbować bo naprawdę smaczne to! :)
napisał/a: Candace 2010-09-01 13:51
nie wyobrażam sobie jeść kanapki z jakimkolwiek tłuszczem ; ].
jak widać, kwestia upodobań.