Dieta wątrobowa
napisał/a:
cytryna406
2010-11-18 19:17
Witam,
Niedawno zakończyłam dietę wątrobową, po wycięciu pęcherzyka żółciowego. Dieta ta nie była dla mnie żadnym wyrzeczeniem. Jadłam smacznie i zdrowo.
Mogę podać parę przepisów, które dostałam ze szpitala na kilka dań:
1.Potrawka cielęca:
Sporządzamy bez żółtek jaj i śmietany (możemy zaciągnąć jogurtem bądź mlekiem), cielęcinę pokrojoną w kostkę okruszamy mąką i dusimy w małej ilości wody i masła.
2. Pieczeń rzymska:
Cielęcinę i wołowinę zmielić, dodać moczona bułkę, ubite białko, sól, majeranek, kawałeczki ogórka kwaszonego, obranego ze skórki dobrze wyrobić, owinąć w pergamin i piec w piekarniku.
3. Karp ( bądź inna po grecku rybka) po grecku:
Jarzyny: marchew, pietruszka, seler dusić na oliwie z oliwek z wodą. Do startych na tartce jarzyn dołożyć kawałeczki ryby i doprawić przecierem pomidorowym i ketchupem.
4. Bitki wołowe:
Bitkę rozbić, posolić, otoczyć mąką i bardzo lekko smażyć, następnie podlać wodą i dusić do miękkości.
5. Sałatka jarzynowa:
Ugotować marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki, cielęcinę, gotowana parówkę, białko jajka, pokroić, dodać pokrojone jabłko, startego ogórka kwaszonego bez skórki, pietruszkę zieloną, dodać odrobinę majonezu bądź jogurtu naturalnego.
Niedawno zakończyłam dietę wątrobową, po wycięciu pęcherzyka żółciowego. Dieta ta nie była dla mnie żadnym wyrzeczeniem. Jadłam smacznie i zdrowo.
Mogę podać parę przepisów, które dostałam ze szpitala na kilka dań:
1.Potrawka cielęca:
Sporządzamy bez żółtek jaj i śmietany (możemy zaciągnąć jogurtem bądź mlekiem), cielęcinę pokrojoną w kostkę okruszamy mąką i dusimy w małej ilości wody i masła.
2. Pieczeń rzymska:
Cielęcinę i wołowinę zmielić, dodać moczona bułkę, ubite białko, sól, majeranek, kawałeczki ogórka kwaszonego, obranego ze skórki dobrze wyrobić, owinąć w pergamin i piec w piekarniku.
3. Karp ( bądź inna po grecku rybka) po grecku:
Jarzyny: marchew, pietruszka, seler dusić na oliwie z oliwek z wodą. Do startych na tartce jarzyn dołożyć kawałeczki ryby i doprawić przecierem pomidorowym i ketchupem.
4. Bitki wołowe:
Bitkę rozbić, posolić, otoczyć mąką i bardzo lekko smażyć, następnie podlać wodą i dusić do miękkości.
5. Sałatka jarzynowa:
Ugotować marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki, cielęcinę, gotowana parówkę, białko jajka, pokroić, dodać pokrojone jabłko, startego ogórka kwaszonego bez skórki, pietruszkę zieloną, dodać odrobinę majonezu bądź jogurtu naturalnego.