Dieta wątrobowa

napisał/a: cytryna406 2010-11-18 19:17
Witam,
Niedawno zakończyłam dietę wątrobową, po wycięciu pęcherzyka żółciowego. Dieta ta nie była dla mnie żadnym wyrzeczeniem. Jadłam smacznie i zdrowo.

Mogę podać parę przepisów, które dostałam ze szpitala na kilka dań:
1.Potrawka cielęca:
Sporządzamy bez żółtek jaj i śmietany (możemy zaciągnąć jogurtem bądź mlekiem), cielęcinę pokrojoną w kostkę okruszamy mąką i dusimy w małej ilości wody i masła.
2. Pieczeń rzymska:
Cielęcinę i wołowinę zmielić, dodać moczona bułkę, ubite białko, sól, majeranek, kawałeczki ogórka kwaszonego, obranego ze skórki dobrze wyrobić, owinąć w pergamin i piec w piekarniku.
3. Karp ( bądź inna po grecku rybka) po grecku:
Jarzyny: marchew, pietruszka, seler dusić na oliwie z oliwek z wodą. Do startych na tartce jarzyn dołożyć kawałeczki ryby i doprawić przecierem pomidorowym i ketchupem.
4. Bitki wołowe:
Bitkę rozbić, posolić, otoczyć mąką i bardzo lekko smażyć, następnie podlać wodą i dusić do miękkości.
5. Sałatka jarzynowa:
Ugotować marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki, cielęcinę, gotowana parówkę, białko jajka, pokroić, dodać pokrojone jabłko, startego ogórka kwaszonego bez skórki, pietruszkę zieloną, dodać odrobinę majonezu bądź jogurtu naturalnego.