Zupy w wersji light

Lekka, zdrowa i niskokaloryczna zupa ze świeżych, zielonych warzyw. Najlepiej smakuje na powietrzu, w promieniach słońca tych ostatnich letnich dni ...

Lekka, zdrowa i niskokaloryczna zupa ze świeżych, zielonych warzyw...Najlepiej smakuje na powietrzu, w promieniach słońca tych ostatnich letnich dni ...

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 kalarepa
  • 20 dag groszku cukrowego
  • 2 kostki rosołowe (użyłam bulionu drobiowo-warzywnego)
  • gęsty jogurt naturalny (dziecku wlałam śmietankę 30%)

Kostki rosołowe rozpuścić w 1 litrze wrzącej wody. Warzywka pokroić i wrzucić na gorący bulion. Gotować około 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
Następnie zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku i dodać jogurt lub śmietankę.

Przepyszna zupa ze świeżych pomidorów z dodatkiem kremowego serka mascarpone...dla dużych i dla małych...Pycha!

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów (najlepsze z odmian późnych, owalne)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże łyżki sera mascarpone
  • sól, pieprz, słodka papryka

Pomidory sparzyć wrzątkiem, następnie przelać zimną wodą. Obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać oliwę, czosnek, przyprawy.
Gotować ok. 40 minut. Po tym czasie całość zmiksować blenderem, doprawić do smaku. Dodać serek mascarpone, wymieszać.
Zupę posypać przed podaniem odrobiną sera (polecam Parmezan).

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/8 lat temu
mniam!