Zdrowa i szczupła dzięki grze w kolory - część II

Kontynuujemy odczytywanie dobrodziejstw odżywczych owoców i warzyw z ich tajnego kolorowego kodu. Ostatnim razem było o zielonych i czerwonych uzdrowicielach, tym razem pora na pomarańczowe, żółte, niebiesko-fioletowe oraz białe pokarmy.
/ 25.01.2008 00:09
Kontynuujemy odczytywanie dobrodziejstw odżywczych owoców i warzyw z ich tajnego kolorowego kodu. Ostatnim razem było o zielonych i czerwonych uzdrowicielach, tym razem pora na pomarańczowe, żółte, niebiesko-fioletowe oraz białe pokarmy.

Pokarmy pomarańczowe
zawierają najbardziej znany karetonoid – beta-karoten, który obniża cholesterol i bierze udział w tworzeniu witaminy A. Pomarańczowe barwy dodatkowo chronią skórę przed działaniem wolnych rodników i naprawiają zniszczone strukury DNA, zapobiegając procesowi starzenia. Podobnie jak w przypadku likopenu, do absorbcji betakarotenu potrzebujemy zawsze małej ilości tłuszczu- stąd zaleca się łyżkę oliwy w każdej dietetycznej sałatce.

marchewka - poza jednym niewielkim skutkiem ubocznym w postaci pomarańczowego zabarwienia skóry przy nadmiarze korzystania z tych słodkich korzeni, marchew jest prawdziwym bohaterem naturalnej medycyny. Zapobiega nowotworom, pomaga zmęczonemu i osłabionemu wzrokowi, poprawia stan skóry, wspomaga odporność, przyspiesza gojenie ran oraz okazuje się przydatna w leczeniu wielu przewlekłych infekcji wirusowych.

Pokarmy żółte
bardzo specyficzne w swoim przeznaczeniu dzięki zawartości zaexantyny i luteiny, dwóch substancji wspomagających proces widzenia (zwłaszcza kondycję siatkówki). Jedzenie dużej ilości żółtych warzyw i owoców za młodu pozwala cieszyć się długo dobrym wzrokiem. W ramach bonusu dostajemy dużą dawkę witaminy A i potasu.

banany – superowoce z super właściowościami: banany to jedyne owoce zawierające wszystkie witaminy. Działają antystresowo, energetyzująco, stymulująco na układ trawienia oraz zapobiegają nadciśnieniu i chorobom układu krążenia. Wyjątkowo bogate w potas obniżają ryzyko zawałów zapobiegają wrzodom żołądka oraz pomagają zwalczać biegunkę, zwłaszcza jeśli jedzone gdy skórka jest jeszcze zielona .Tropikalni sprzymierzeńcy skóry, szpiku kostnego oraz włosów.

Fioletowe i niebieskie pokarmy
zawdzięczają swoją barwę antocyjaninie, która posiada wybitne właściwości anty-utleniające zaś dzięki działaniu przeciw-bakteryjnemu oraz przeciw-zapalnemu jest przydatna w zwalczaniu infekcji układu moczowego oraz pokarmowego. Fioletowo-niebieskie menu chroni ponadto mózg oraz przeciwdziała starzeniu komórek. Również w tej grupie wszechobecna jest witamina C oraz dodatkowo odmładzające polifenole.

jagody – zawierają więcej antyoksydantów niż jakiekolwiek inne owoce czy warzywa; są najlepszym sprzymierzeńcem naszego mózgu w walce z obumierającymi komórkami nerwowymi. Myszy karmione codziennie jagodami rozwinęły nowe połączenia neuronowe, co sprawiło, że ich mózgi zachowywały się jako o kilka lat młodsze.

śliki, bakłażany, figi, czarna porzeczka, aronia – wszystkie te odcienie fioletu chronią nasz organizm przed guzami nowotworowymi oraz ułatwiają rozpuszczanie śluzu w układzie oddechowym przynosząc ulgę prze schorzeniach tchawicy i oskrzeli.

Białe pokarmy
obejmujące czosnek, cebulę, por, białe wino, cykorię i inne słynną z zawartości flawonoidów oraz aliciny, która hamuje nadmierny wzrost komórek. Biel oznacza również zawartość związków siarki przyczyniających się do podnoszenia poziomu dobrego cholesterolu i obniżania niebezpiecznych frakcji LDL. Ponadto, pokarmy z tej grupy przynoszą ulgę przy astmie, katarze i przeziębieniach. Polecamy szczególnie:

kalafior – anty-alergiczny, anty-rakowy, ten warzywny kwiat wspomaga produkcje biały krwinek i hemoglobiny czyniąc nas bardziej odpornymi na zarazki. Świetna broń dla osób cierpiących na astmę, migreny oraz depresję, jak również czyste błogosławieństwo dla skóry.

Agata Chabierska