Pokarmy nie są kolorowe z przypadku – jest przyczyna dla której jablka są czerwone, marchewka pomarańczowa, a sałata zielona. Barwa jedzenia determinuje wiekszą część jego wartości odżywczych i kierując się tym prostym wskaźnikiem możemy łatwo zadbać o zdrowie, urodę i nieskazitelną sylwetkę.

Pigmentacja naturalnych pokarmów związana jest ze stopniem nasycenia ich karetonoidami, aktywnymi związkami, które eleminują niebezpieczne wolne rodniki odpowiedzialne nie tylko za proces starzenia, ale także wiele groźnych chorób.
Jak odczytywać i korzystać z tego kolorowego kodu?
Generalna zasada mówi, że im głębsza jest barwa koloru, tym większe nasycenie dobroczynnymi antyoksydantami. Dbając aby nasz talerz był jak najbardziej tęczowy w łatwy sposob zapewniamy sobie dobrą formę i wakacje od lekarzy. Szczególnie pokarmy zielone i pomarańczowe powinny gościć w naszym codziennym menu, ale warto dołożyć trochę starań, aby każdy kolor choć raz na dzień znalazł się na naszym widelcu.
Dziś prezentujemy dobrodziejstwa pokramów czerwonych i zielonych:
Pokarmy czerwone
zawierają w sobie karetonoid zwany likopenem, silny związek antyrakowy (zwłaszcza skuteczny przy walce z nowotworem prostaty, układu pokarmowego, płuc) oraz zapobiegający tworzeniu się szkodliwego cholesterolu. Rozpuszczalny w tłuszczach ten cudotwórczy składnik jest najłatwiej przyswajalny z sosu pomidorowego podanego z oliwą z oliwek. Najwyższą zawartością likopenu mogą poszczycić się:
pomidory – antynowotworowe, antywirusowe i zwalczające wolne rodniki, te wspaniałe czerwone warzywa poprawiają znacząco odporność organizmu. Jedzenie pomidorów wspomaga także proces gojenia ran zaś nawet mała dawka soku codziennie przeciwdziala tworzeniu się zakrzepów, a zatem chroni nasze serce i układ krążenia. Jedynie alergicy pokarmowi powinni być ostrożni z tą czerwoną kuracją, ze względu na silne wlaściwości uczulające.
buraki – działają przeciwzapalnie i antyutleniajaco, od dawna docenianew tradycyjnej medycynie; szczególnie dobroczyne dla wątroby i systemu immunologicznego mają również silne dzialanie krwiotwórcze, dlatego polecane są anemikom i osobom osłabionym. Używane również do walki problemami skóry, chronicznymi infekcjami,chorobą wiencową oraz reumatyczną.
W czerwonym towarzystwie warto wyróżnić też: jabłka, czereśnie, truskawki
Pokarmy zielone
są prawdziwymi tytanami antyrakowymi, gdyż zawarte w nich substancje powodują samounicestwienie k

awokado – bogate w związki fitochemiczne zapoiegające nowotworom i grzybicom; pomaga stabilizować poziom tłuszczów we krwi i odpowiednią wysokość ciśnienia tętniczego. Ze względu na wysokie wartości odżywcze awokado jest wykorzystywane w walce infekcjami drożdzowymi.
szpinak – działający przeciwbakteryjnie zawiera duże ilości kwasów, które przyczyniają się do tworzenia kamieni nerkowych, dlatego powinien być spożywany z umiarem przez ludzi ze skłonnościami do kamicy, a także reumatyzmu. Zalety szpinaku obejmują wspomaganie układu odpornościowego zwłaszcza w zakresie schorzeń seca, nowotworowych jak również pobudzanie pracy wątroby, regulowanie poziomu tłuszczu we krwi oraz utrzymywanie prawidłowej kondycji skóry i mięśni.
Poza tym polecamy: kiwi, sałatę, kapustę, brukselkę, rzeżuchę
Następnym razem kolor pomarańczowy, żółty, niebieski z fioletem oraz biały
Agata Chabierska