Aktywność fizyczna

Wiosenne oczyszczanie

Wiosną dużo chętniej podejmujemy postanowienia i konsekwentniej realizujemy je niż obietnice z początku roku – na przykład te o odchudzaniu. Bardzo skuteczna na wiosnę jest dieta oczyszczająca. Rozpocznij z nami wiosenne oczyszczanie organizmu z toksyn!
Aktywność fizyczna

Zmiany aury są już wtedy wyraźne i napawają optymizmem, a my zakładamy lżejsze stroje, które domagają się zgrabnej sylwetki. Dostępne wiosną świeże warzywa i owoce są skarbnicą witamin, soli mineralnych, skrobi i błonnika, oraz niezastąpionym źródłem tak ważnej dla młodego wyglądu witaminy C. Znajdziemy ją w brokułach, kapuście, papryce, szpinaku, natce pietruszki, porzeczkach, truskawkach, dzikiej róży i owocach cytrusowych. Źródłem beta-karotenu jest marchew, kabaczek, brzoskwinie, morele.

Dużo witaminy E zawiera botwina, dynia, brukselka, biała kapusta. Cynk i selen jako mikroelementy zapobiegające starzeniu się skóry dostarczymy poprzez spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych, roślin strączkowych i orzechów. Wiosna to sezon na szparagi bogate w glutation – silny antyoksydant. Warzywa komponujemy do każdego posiłku. Są niskokaloryczne, a najcenniejsze właściwości zachowują spożywane na surowo.

Zobacz także: Dieta na przesilenie wiosenne

Sześć zasad, które pozwolą w bezstresowy sposób odzyskać figurę:

1. Regularność spożywania posiłków – najlepiej pięciu każdego dnia. Stała pora powoduje, że organizm przyzwyczaja się do dostarczanych porcji energii o określonych godzinach i nie domaga się jej pomiędzy posiłkami. Porcje powinny być mniejsze niż zimą (organizm nie potrzebuje już energii na utrzymanie odpowiedniej temperatury).

2. Śniadanie – dostarcza zastrzyku energii na cały dzień. Zjedzone rano spowoduje, że nie będziemy odczuwać głodu co najmniej do południa. Poranny posiłek powinien być obfity w dobre węglowodany (o IG* do 50) i błonnik – płatki owsiane, otręby czy pieczywo pełnoziarniste (błonnik wraz z węglowodanami złożonymi, o niskim IG, są odpowiedzialne za długotrwałe uczucie sytości). Ograniczamy puste kalorie, czyli produkty z cukrem. Mleko i twarogi warto zamienić na chude – pozwoli to zaoszczędzić sporą ilość kalorii, nie rezygnując z wartości odżywczych. Na śniadanie idealna jest mała porcja chudego twarogu z wkrojonymi rzodkiewkami, pomidorem i szczypiorkiem, a do tego kromka pełnoziarnistego żytniego pieczywa albo płatki owsiane ze świeżymi owocami i odtłuszczonym jogurtem.

3. Przekąski – mogą być nimi owoce (o IG do 50, np. jabłka, pomarańcze, mandarynki, gruszki, truskawki, jagody, maliny). Podwieczorek powinien być niewielki, ale sprawiający przyjemność – np. kostka gorzkiej czekolady, owoc, koktajl owocowy lub warzywny.

4. Obiad – dietetyczny, złożony z pełnowartościowego białka zwierzęcego lub roślinnego. Proponujemy gotowane na parze, grillowane lub pieczone w folii chude ryby, drób, chudą wołowinę, cielęcinę, serwowane ze świeżymi sałatami polanymi szczypiorową lub pietruszkową oliwą albo ugotowanymi na parze warzywami. Białko roślinne zawierają produkty strączkowe połączone z pełnoziarnistymi kaszami albo ryżem naturalnym lub dzikim.

5. Kolacja – idealna na trzy godziny przed snem. Lekka, nieduża, bogata w węglowodany – posiłki o IG nie większym niż 50. Polecamy spaghetti razowe z pomidorami, ziołami i oliwkami, ryż dziki z warzywnym ratatouille, makaron sojowy ze szpinakiem i orzechami
piniowymi. I nie zapominajmy o warzywach.

6. Ćwiczenia – bez nich nie obejdzie się żadna dieta. Wystarczy godzina spaceru dziennie, taniec, lekka gimnastyka albo ulubiony sport.

Zapamiętajmy! Aby zapobiec odwodnieniu, należy codziennie wypijać 2 litry wody. Jest ona niezbędna do wszystkich przemian metabolicznych, rozpuszcza sole mineralne i witaminy, oczyszcza organizm z toksyn, reguluje temperaturę. Wody bez bąbelków lepiej gaszą pragnienie niż gazowane.

Zdrowe odchudzanie to utrata 0,5–1 kg w ciągu tygodnia. Na trwałe efekty trzeba więc trochę poczekać, ale warto!

Poznaj też: Dietę na dobre trawienie

* IG – indeks glikemiczny – wskaźnik, który mówi o wpływie produktu na wzrost poziomu glukozy we krwi w 2–3 godziny po jego spożyciu.

*Dla osób, które chcą skorzystać z fachowej porady i pod okiem profesjonalistów podjąć walkę ze zbędnymi kilogramami oraz poznać prawidłowe zasady odżywiania, Hotele SPA Dr Irena Eris przygotowały specjalne dziesięciodniowe programy odchudzające połączone z odnową biologiczną lub dziesięciodniowe programy odchudzające z jogą. Szczegółowe informacje dostępne na stronie Dr Irena Eris SPA w zakładce PROGRAMY.

Wioletta Wnętrzak jest dietetykiem w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.