POLECAMY

Wegetariańska zupa kalafiorowa

Przepis na zupę kalafiorową bez mięsa - świetna propozycja na wykorzystanie świeżego kalafiora, na który akurat mamy sezon!
Wegetariańska zupa kalafiorowa

Składniki:

  • Kalafior
  • 2 marchewki
  • Pietruszka
  • Por
  • Kawałek selera
  • Ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany
  • 50 g masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kostka bulionowa warzywna
  • 6 kulek kolorowego pieprzu
  • koperek

Wykonanie:

Kalafiora umyj i podziel na różyczki, warzywa obierz, umyte zetrzyj w blenderze na wiórki, pora pokrój w plasterki. W garnku rozpuść masło, dodaj kostkę bulionową i pieprz. Przełóż poszatkowane warzywa i drobno pokrojony czosnek. Wymieszaj i przez chwilę podduś. Następnie dodaj kalafior, wymieszaj, dodaj 2 litry wody, zagotuj. Śmietanę zahartuj gorącą zupą i wlej do garnka, Posyp koperkiem, wymieszaj i podawaj.

Autor: Zbysiowa

Zobacz także: Jak szybko ugotować kalafiora?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)