Wegańska jajecznica bez jajek

Czyli jak szybko i bez problemów przygotować ulubiona jajecznicę w wersji wegańskiej, bez jajek.
/ 02.03.2012 13:15

Dobrze zaplanowana dieta wegańska jest zdrowa i jest w stanie zapewnić w zasadzie wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Według niektórych lekarzy taka dieta dodatkowo obniża zagrożenie zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, osteoporozę czy otyłość. Ale jest to dieta wymagająca licznych poświęceń.

Kiedy spieszysz się do pracy nie ma czasu na analizowanie składników i długotrwałe przygotowania posiłków. Na dodatek tęsknisz za smakiem prawdziwej jajecznicy. Jest na to sposób. Wegańska jajecznica bez jajek to szybkie i łatwe śniadanie.

Zobacz także: Co jeść zamiast mięsa?

Oto kilka propozycji podania:

Tradycyjna jajecznica wegańska

Pokroić pół żółtej cukinii na wąskie paski, drobno posiekać odrobinę białej kapusty, pokroić paprykę, wszystko wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć.

Rozgnieść widelcem tofu. Kiedy warzywa się podsmażą, wrzucić tofu i wymieszać. Dodać pieprz i kmin. Wymieszać, dodać sos sojowy i dalej smażyć. Dodać kurkumę i jeszcze chwilę podsmażyć.

Zobacz także: Gdzie szukać białka?

Wegańska jajecznica z selera

¼ selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por pokroić w talarki, a tofu w kostkę. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, wrzucić tofu, zieloną pietruszkę, por i seler. Posypać wszystko zarodkami pszennymi i siemieniem lnianym. Smażyć 3 minuty, po czym dolać odrobinę wody. Doprawić sosem sojowym, kurkumą, pieprzem, czubricą. Dusić ok. 2 minut.

Avocadica

6 średnich cebul pokroić w plastry i udusić na patelni. Jedno miękkie, duże awokado rozgnieść na talerzu widelcem i dodać do cebuli.  Smażyć przez chwilę. Doprawić do smaku.

Zobacz także: Gdzie szukać błonnika?