Wady i zalety diety słoiczkowej

Jennifer Aniston fot. ONS
Dieta oparta na gotowych produktach dla niemowląt („Baby Food Diet”) jest popularna w Hollywood. Ale czy dobra?
/ 28.10.2010 07:08
Jennifer Aniston fot. ONS

Jej ogólna zasada jest taka, aby zamiast tradycyjnych posiłków jeść dania ze słoiczka i ewentualnie jeden raz dziennie tradycyjny posiłek. Czy warto ulegać temu dietetycznemu trendowi? Dietetyczka Małgorzata Krukowska wskazała wszystkie zalety i wady takiego odżywiania.

Zalety:

Zasady diety są mało restrykcyjne, bo można wybierać spośród wszystkich dań dla dzieci (owocowe i warzywne miksy, dania z mięsem i warzywami).

Utrata wagi jest w zasadzie gwarantowana, bo posiłek ze słoiczka jest naprawdę malutki, a w jego składzie znajdują się głównie warzywa i owoce.

Dieta jest bardzo wygodna, nie wymaga przygotowywania jedzenia – przed obiadem wystarczy odkręcić słoiczek.

Dania dla dzieci są zdrowe. To najczęściej produkty ekologiczne, bez soli, niektóre też bez cukru.

Taka dieta może wpoić nam ważną zasadę odchudzania: jeść mniej, ale częściej!

Wady:

Dorośli potrzebują składników odżywczych nie tylko w innej ilości, ale też różnych jakościowo. Dania ze słoiczka są pozbawione błonnika, który jest nam niezbędny. Brakuje też produktów nieprzetworzonych – warzyw i owoców, ciemnego makaronu czy kasz gruboziarnistych.

Papkę ze słoiczka zjada się za szybko. Im dłużej jemy, tym mniej jedzenia potrzeba, by się nasycić.

Ten sposób jedzenia nigdy nie zaspokoi głodu, bo jedząc tylko przeciery, będziemy nieustannie głodni.

Tagi: dieta

Redakcja poleca

REKLAMA