Od jakiegoś czasu na popularności zyskuje stewia. Cieszy się zainteresowaniem wśród osób wiodących zdrowy styl życia, a także u sportowców i osób odchudzających się. Stewia to naturalny słodzik. Jest stosowana jako zamiennik cukru, ale również popularnych słodzików z aspartamem.
Fot. Dreamstime
Co to jest stewia?
Stewia, zwana skupnią to duża rodzina obejmująca przeszło dwieście gatunków roślin, z których najważniejszą jest Stevia rebaudiana – wykorzystywana do słodzenia produktów spożywczych, potraw i napojów.
Jest to roślina liściasta i to właśnie liście stanowią o jej słodyczy. W nich znajdują się takie substancje jak stewiozyd i rebaudiozyd, będące około 200 razy słodsze od cukru. Uprawiana jest w obu Amerykach, Azji i Europie. Dziko występuje w niektórych regionach Ameryki Południowej.
Stewia może być stosowana przez osoby z fenyloketonurią, nadciśnieniem i cukrzycą. Polecana jest także tym, którzy walczą z nadwagą.
Nie ma kalorii, przetworzona jest słodsza od około 50 do 450 razy od cukru białego i nie jest
toksyczna dla organizmu. Bardzo łatwo rozpuszcza się w płynach i jest odporna na wysokie
temperatury, zatem nadaje się do gotowania, smażenia i pieczenia ciast. Warto wiedzieć, że stewia nie wpływa na szkliwo zębów, więc nie powoduje ich próchnicy.
W jakich formach można ją kupić?
Sprzedaż stewii odbywa się najczęściej za pośrednictwem Internetu. Można ją też znaleźć
w sklepach ze zdrową żywnością. Unia Europejska dopuściła glikozydy stewii do przemysłu i
słodzenia nią m.in. napojów. Stewię można kupić w formie tabletek, proszku w saszetkach i
kropli. Wystarcza na długi czas.
Czy da się ją wyhodować samodzielnie?
Hodowla stewii w naszych warunkach przynosi niezłe plony. Wystarczy równomiernie wysiać
ją do kwaśnej ziemi, na słonecznym stanowisku. Powinna mieć przepuszczalne podłoże.
Na pewno nie wyrośnie na zasadowym i słonym podłożu. Optymalna temperatura dla stewii
to 15-30°C. Stewia nie znosi suszy i chłodu.
Przy właściwych warunkach hodowli prawdopodobnie zakwitnie dwa miesiące po wysiewie.
Wysadzanie do gruntu (jeśli posialiśmy stewię do doniczek) należy rozpocząć w połowie
maja. Ważne, by wtedy sadzonki jeszcze nie kwiknęły. Stewię można uprawiać cały rok w
doniczce, trzymając ją w domu.
Pierwsze zbiory powinny być już we wrześniu lub na początku października. Wtedy liście są
najsłodsze. Trzeba pamiętać, by ich nie zrywać podczas kwitnienia, gdyż ich słodycz będzie
znacznie obniżona.