Stewia - modny słodzik

Od jakiegoś czasu na popularności zyskuje stewia. Cieszy się zainteresowaniem wśród osób wiodących zdrowy styl życia, a także u sportowców i osób odchudzających się. Stewia to naturalny słodzik. Jest stosowana jako zamiennik cukru, ale również popularnych słodzików z aspartamem.

Od jakiegoś czasu na popularności zyskuje stewia. Cieszy się zainteresowaniem wśród osób wiodących zdrowy styl życia, a także u sportowców i osób odchudzających się. Stewia to naturalny słodzik. Jest stosowana jako zamiennik cukru, ale również popularnych słodzików z aspartamem.

Stewia - modny słodzik

Fot. Dreamstime

Co to jest stewia?

Stewia, zwana skupnią to duża rodzina obejmująca przeszło dwieście gatunków roślin, z których najważniejszą jest Stevia rebaudiana – wykorzystywana do słodzenia produktów spożywczych, potraw i napojów.

Jest to roślina liściasta i to właśnie liście stanowią o jej słodyczy. W nich znajdują się takie substancje jak stewiozyd i rebaudiozyd, będące około 200 razy słodsze od cukru. Uprawiana jest w obu Amerykach, Azji i Europie. Dziko występuje w niektórych regionach Ameryki Południowej.

Stewia może być stosowana przez osoby z fenyloketonurią, nadciśnieniem i cukrzycą. Polecana jest także tym, którzy walczą z nadwagą.

Nie ma kalorii, przetworzona jest słodsza od około 50 do 450 razy od cukru białego i nie jest
toksyczna dla organizmu. Bardzo łatwo rozpuszcza się w płynach i jest odporna na wysokie
temperatury, zatem nadaje się do gotowania, smażenia i pieczenia ciast. Warto wiedzieć, że stewia nie wpływa na szkliwo zębów, więc nie powoduje ich próchnicy.

W jakich formach można ją kupić?

Sprzedaż stewii odbywa się najczęściej za pośrednictwem Internetu. Można ją też znaleźć
w sklepach ze zdrową żywnością. Unia Europejska dopuściła glikozydy stewii do przemysłu i
słodzenia nią m.in. napojów. Stewię można kupić w formie tabletek, proszku w saszetkach i
kropli. Wystarcza na długi czas.

Czy da się ją wyhodować samodzielnie?

Hodowla stewii w naszych warunkach przynosi niezłe plony. Wystarczy równomiernie wysiać
ją do kwaśnej ziemi, na słonecznym stanowisku. Powinna mieć przepuszczalne podłoże.
Na pewno nie wyrośnie na zasadowym i słonym podłożu. Optymalna temperatura dla stewii
to 15-30°C. Stewia nie znosi suszy i chłodu.

Przy właściwych warunkach hodowli prawdopodobnie zakwitnie dwa miesiące po wysiewie.
Wysadzanie do gruntu (jeśli posialiśmy stewię do doniczek) należy rozpocząć w połowie
maja. Ważne, by wtedy sadzonki jeszcze nie kwiknęły. Stewię można uprawiać cały rok w
doniczce, trzymając ją w domu.

Pierwsze zbiory powinny być już we wrześniu lub na początku października. Wtedy liście są
najsłodsze. Trzeba pamiętać, by ich nie zrywać podczas kwitnienia, gdyż ich słodycz będzie
znacznie obniżona.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)