POLECAMY

Słodziki sprzymierzeńcem w profilaktyce chorób

Czy stosowanie słodzików jest bezpieczne? Czy substancje słodzące o obniżonej kaloryczności zwiększają łaknienie? Czy mogą je stosować kobiety w ciąży? Jakie są rodzaje słodzików?
Słodziki sprzymierzeńcem w profilaktyce chorób

Upodobanie do słodyczy – jak twierdzą naukowcy – jest wrodzone. Jednak ich nadmiar prowadzi do otyłości, a ta zwiększa m.in. ryzyko nadciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu, wystąpienia cukrzycy, chorób serca. Zalecaną profilaktyką tych chorób jest obniżenie kaloryczności spożywanych posiłków, w tym zastępowanie wysokoenergetycznych substancji słodzących (np. cukru) słodzikami o obniżonej lub zerowej kaloryczności. Dzięki słodzikom produkty spożywcze mogą zachować słodki smak, a zawierają co najwyżej kilka kalorii. Badania naukowe wykazały, że zastąpienie zwykłego cukru aspartamem (jednym z najbardziej popularnych słodzików), zmniejsza całkowitą liczbę kalorii przyjmowanych w ciągu dnia nawet o 10%. Autorzy badań wyliczyli, że jest to równe utracie 0,5 kg tygodniowo w przypadku osoby ważącej  około 75 kg.

Jakie są rodzaje słodzików?

Do słodzików należą:

  • sacharyna,
  • acesulfam K (Ace-K),
  • aspartam,
  • cyklaminian,
  • sukraloza,
  • glikozydy stewiolowe, czyli ekstrakt z liści stewii.

Wszystkie wymienione substancje są powszechnie stosowane na całym świecie.

Czy słodziki są bezpieczne?

Na przełomie lutego i marca 2011 r. EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) oraz ANSES (Francuska Agencja Narodowa ds. Bezpieczeństwa Żywności) stwierdziły, że niskokaloryczne słodziki mogą być bezpiecznie przyjmowane nawet przez kobiety w ciąży.

Instytucje te doceniły potencjalne korzyści stosowania słodzików i ich korzystnego wpływu na poziom cukru we krwi, zapobiegania próchnicy  i kontroli masy cała.

Trevor Butterworth, dziennikarz publikujący w "Financial Times" i "Wall Street Journal", napisał: – Zarówno badania naukowe, jak i wyniki niezależnych analiz stwierdzają brak dowodów, że spożywanie słodzików jest ryzykowne dla zdrowia. Twierdzenie, że słodziki są szkodliwe dla zdrowia, jest zastraszaniem opinii publicznej i pozbawianiem jej ważnego sprzymierzeńca w walce z otyłością.

Słodziki mogą stosować osoby z cukrzycą typu 2, ponieważ nie stymulują wydzielania insuliny i nie wpływają na poziom glukozy we krwi.

Oczywiście istnieją przeciwwskazania do stosowania słodzików. Na przykład aspartamu powinny się bezwzględnie wystrzegać osoby chore na fenykoletonurię – rzadką, wrodzoną chorobę genetyczną uniemożliwiającą organizmowi rozkład aminokwasu (budulca białka) zwanego fenyloalaniną. Osoby te powinny wystrzegać się żywności i napojów, które mogą być źródłem fenyloalaniny, w tym aspartamu. Taka informacja jest zawsze podawana na opakowaniu produktu.

Dowiedz się więcej: Słodziki – czym producenci słodzą diabetykowi?

Mity dotyczące słodzików

Słodziki zwiększają łaknienie – głosi jeden z mitów dotyczących słodzików. Żadne dotychczasowe badania naukowe nie potwierdziły jednak tej tezy, aczkolwiek naukowcy wskazują na dużą kompleksowość tego zagadnienia i niedostateczną wiedzę badawczą. Zaobserwowano natomiast pewną prawidłowość: osoby, które sięgają po napoje bez dodatku cukru w celu zmniejszenia kaloryczności posiłków lub napojów, uważają, że skoro ograniczyły kaloryczność spożywanych dań, to mogą pozwolić sobie na dodatkową przekąskę lub większa porcję. Nie jest to jednak efekt działania słodzików, lecz efekt braku dostatecznie silnej woli, świadomości i motywacji.

Należy pamiętać, że niskokaloryczne słodziki są tylko substancjami wspomagającymi osiągnięcie wagi optymalnej pod warunkiem świadomego stosowania zbilansowanej diety oraz prowadzeniu aktywnego trybu życia.

Długa droga na półkę sklepową

Warto podkreślić, że każda substancja spożywcza, zanim pojawi się na rynku, musi przejść fazę licznych badań. Dopuszczenie do obrotu niskokalorycznych substancji słodzących w Unii Europejskiej opiera się na dogłębnej analizie badań przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i jego zespół ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych (Zespół ANS) – niezależnej, transparentnie pracującej grupy złożonej z osób powołanych w oparciu o ich udokumentowany dorobek naukowy. Na poziomie ogólnoświatowym odpowiedzialność ta spoczywa na Połączonym Komitecie Ekspertów ds. Dodatków Żywnościowych (JECFA), Organizacji Narodów Zjednoczonych oraz Światowej Organizacji Zdrowia.

Polecamy: Stewia - naturalny słodzik

Źródło: materiały prasowe On Board PR ECCO/ mk

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/6 lat temu
Nie ma absolutnie żadnych badań potwierdzających szkodliwość, a tym bardziej rakotwórczość aspartamu. Znowu jacyś nawiedzeni debile próbują wywołać psychozę. Słodziki dodawane są dziś wszędzie i do wszystkiego (większośc myśli, że tylko do napojów w wersji light i gum do żucia). Gdyby ich rzekoma szkodliwość była faktem, to każdy z nas chorowałby już na coś wywołanego ich spożyciem.
/6 lat temu
Aspartam jest rakotwórczy, produkuje go f-ma Monsanto która produkuje również Roundup totalny herbicyd o silnym działaniu rakotwórczym. Monsanto wprowadza również na rynek zmodyfikowane genetycznie nasiona, które są odporne na duże dawki Roundupu, ażeby zwiększyć jego sprzedaż. W latach sześćdziesiątych i później f-ma produkowała broń chemiczną. Źródło: Internet.
/6 lat temu
slodziki m inn. aspartam sa cholernie szkodliwe i wszechobecne wprowadzone do ogolnego obiegu taka sama metoda jak ACTA-od kuchni,po cichu
POKAŻ KOMENTARZE (1)