Rodzaje głodówek

Co nazywamy głodówką? Jakie są rodzaje głodówek leczniczych, i kto nie powinien przeprowadzać głodówki?
/ 15.01.2013 15:27
Odchudzanie a depresja

Głodówka jest to całkowite lub częściowe zaprzestanie spożywania pokarmu i napojów w określonym czasie. Istnieje wiele rodzajów głodówek, które są przeprowadzane z rożnych powodów np. politycznych, religijnych czy duchowych.

W niniejszym artykule skupimy się na głodówce leczniczej przeprowadzanej w celu polepszenia stanu zdrowia oraz uzyskaniu lepszego samopoczucia. Ta forma głodówki winna służyć odtruciu, czyli oczyszczeniu organizmu ze złogów i toksyn nagromadzonych przez lata oraz ogólnej regeneracji ciała. Częstym dodatkowym celem przeprowadzających tą głodówkę jest także „oczyszczenie duchowe”.

Jakie rodzaje głodówek leczniczych są znane?

Znanych jest wiele form głodówek leczniczych.

  • Wziąwszy pod uwagę czas ich trwania możemy wyróżnić następujące głodówki lecznicze: 24, 36, 42-godzinne oraz głodówki 3, 7, 10, 20 i 30 dniowe. Głodówki trwające dłużej niż 30 dni nie są zalecane, gdyż mogą zagrozić naszemu zdrowiu lub nawet życiu.
  • Biorąc pod uwagę inne czynniki, można głodówki podzielić w następujący sposób:

Według Małachowa istnieją następujące ich rodzaje:

- głodówka klasyczna, która polega na piciu jedynie czystej wody przy całkowitym zaprzestaniu przyjmowania pokarmu. Zabronione jest w tym czasie przyjmowanie lekarstw, preparatów witaminowych, ziół czy choćby gumy do żucia. Nawet zębów, jak radzi autor, nie należy w tym czasie myć pastą do zębów tylko szczoteczką zwilżoną w wodzie.

- głodówka „na sucho” polega na nie przyjmowaniu żadnego pokarmu w czasie jej trwania w żadnej formie, a także na nie przyjmowaniu w tym czasie żadnych płynów, a więc także wody. W tym rodzaju głodówki występuje forma pełna i częściowa. Forma pełna polega na przerwaniu jakiegokolwiek kontaktu zewnętrznego ciała z wodą. A więc nawet zęby czyszczone są tylko suchą szczoteczką. Forma częściowa pozwala na kąpiele i płukanie ust wodą. Zaletą głodówki na sucho jest szybszy niż w klasycznej rozkład tłuszczu i pozbycie się z organizmu, zdaniem autora chorobotwórczej i zanieczyszczonej, tzw. „martwej wody”.

-  głodówka kaskadowa, polega na naprzemiennym stosowaniu okresów nie jedzenia i jedzenia. Okresy te wynoszą od jednego do pięciu dni.

Inne rodzaje głodówek leczniczych to:

  • - warzywno-owocowa dieta np.: wg dr Ewy Dąbrowskiej zwana „Postem Daniela”
  • - częściowa, polegająca na eliminacji z jadłospisu mięs, słodyczy lub innych niezdrowych produktów,
  • - serwatkowa,
  • - urynowa.

Czy głodówka jest zdrowa i dla każdego polecana, czyli za i przeciw

Czy głodówka lecznicza jest zdrowa jest tematem bardzo kontrowersyjnym, nie brak tu zarówno zwolenników jak i przeciwników. Głodówka jako metoda lecznicza znana jest od stuleci i była praktykowana już przez Pitagorasa, Galena czy Hipokratesa. Dziś wiadomo, że badania naukowe potwierdzają pozytywną rolę głodówki w procesach leczenia takich schorzeń jak artretyzm czy reumatyzm. Pozytywnie wpływają także na choroby takie jak: nadwaga, choroby układu trawiennego, trzustki, żołądka, jelit, chorób serca czy skóry.

Z medycznego punktu widzenia, głodówka jest odradzana, ze względu na możliwość wystąpienia takich chorób jak kamica nerkowa lub pęcherzowa oraz kwasica nerkowa która nie leczona może doprowadzić do śpiączki.

Głodówki nie należy traktować jako metody odchudzania. Przeciwwskazaniami do przeprowadzania głodówki są takie schorzenia jak: cukrzyca, choroba nowotworowa, nadczynność tarczycy, marskość wątroby czy gruźlica. Wówczas przed rozpoczęciem głodówki należy skonsultować się z lekarzem.

Zobacz także: Głodówka i oczyszczanie - najczęstsze błędy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)