Omlet z jogurtem i owocami. Fot. Wydawnictwo Rodzinne. fot. Jedzenie to leczenie

Omlet z jogurtem i owocami

Omlet to danie, które świetnie pasuje na każdą porę dnia. Może być podawany zarówno na słono jak i na słodko. Poniżej, przedstawiamy przepis na omlet z dodatkiem ulubionych owoców lub warzyw. To czy zdecydujecie się na wersje z owocami lub warzywami zależy od was, smacznego!
/ 27.11.2012 10:47
Omlet z jogurtem i owocami. Fot. Wydawnictwo Rodzinne. fot. Jedzenie to leczenie

Składniki:

  •  2 jajka
  •  2 łyżki mąki żytniej
  •  łyżka otrąb pszennych
  •  2 łyżki wody
  •  sól do smaku
  •  olej rzepakowy do posmarowania patelni

Sposób przygotowania:

Jajka wbić do miseczki, dodać mąkę, wodę i sól. Ubijać mikserem do momentu, kiedy ciasto będzie pulchne. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem wlać ciasto. Po ok. 5 minutach obrócić omlet i przykryć pokrywką na kolejne 5 minut. Gotowy omlet zdjąć z patelni, polać jogurtem naturalnym i dodać świeże owoce lub warzywa.

Zobacz również: Jak smażyć omlet?

Przepis pochodzi z książki „Jedzenie to leczenie” dr n. med. Anny Lewitt (Wydawnictwo Rodzinne, 2012). Publikacja za zgodą wydawcy.