Mleczne produkty fermentowane - źródło zdrowia

Mleczne produkty fermentowane zdobywają coraz większą popularnością wśród konsumentów. Rynek oferuje szeroki wybór jogurtów, kefirów czy maślanek w dowolnych wariantach smakach, począwszy od naturalnego, po owocowe i z dodatkiem ziaren zbóż. Gramatura opakowań takich produktów również jest nie bez znaczenia, gdyż pozwala na zabranie jogurtu lub maślanki do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Produkty tego typu są bardzo zdrowe, ale czy wiemy, dlaczego? Oto kilka informacji na ich temat.
/ 20.11.2012 12:27
Dieta.

Mleczne produkty fermentowane - krótka charakterystyka

Mleczne produkty fermentowane, produkowane są z mleka pasteryzowanego, mogą zawierać w swoim składzie również substancje dodatkowe, jak na przykład, zagęstniki, w postaci żelatyny wieprzowej, mączki chleba świętojańskiego czy gumy guar. Oprócz mleka, potrzebne do wyprodukowania mlecznych produktów fermentowanych, są bakterie fermentacji mlekowej. Wykorzystuje się do tego, odpowiednio dobrane kultury starterowe (inaczej startery), będące niczym innym, niż wyselekcjonowanymi, czystymi hodowlami bakterii mlekowych. Możemy do nich zaliczyć, m.in. bakterie Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus paracasei czy Streptococcus thermophilus. Bakterie te, przeprowadzają proces fermentacji mlekowej, w którym cukry (laktoza) przekształcane są do kwasu mlekowego i dzięki temu otrzymujemy produkt finalny w postaci jogurtu lub kefiru. Coraz częściej do mlecznych produktów fermentowanych stosuje się dodatek probiotyków, a więc żywych mikroorganizmów pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Probiotyki to organizmy, zwykle bakterie kwasu mlekowego, posiadające udokumentowane w badaniach klinicznych właściwości korzystnego oddziaływania na organizm człowieka.

Należy pamiętać, że probiotyczność związana jest ze szczepem bakterii, a nie z jej gatunkiem. Jeśli na opakowaniu jogurtu, producent deklaruje, że zawiera on dodatek probiotyków, musi być podany konkretny szczep bakterii, którym suplementowano produkt, np. szczep Lactobacillus acidophilus La-5, Lactobacillus rhamnosus GG. Natomiast umieszczenie na etykiecie jedynie nazwy gatunku bakterii, np. Lactobacillus casei, oznacza, że producent wykorzystał w produkcji nie szczep probiotyczny, ale „zwykłą” bakterie kwasu mlekowego. Czytajmy, więc z uwagą opakowania zanim zdecydujemy się na zakup jogurtu z dodatkiem probiotyków.

Istotna jest także zawartość probiotyków w produkcie. Uważa się, że poziom kultur probiotycznych w produkcie czy preparacie farmaceutycznym, aby spełniał on swoje działanie prozdrowotne, nie powinien być niższy niż 106 komórek /g lub ml produktu (jest to tzw. dawka terapeutyczna).

Zobacz też: Jakie produkty zbożowe i mleczne wybierać?

Mleczne produkty fermentowane = zdrowie

Mleczne produkty fermentowane są produktami niskokalorycznymi, ponieważ na skutek fermentacji przeprowadzanej przez bakterie, cukier zostaje rozłożony do kwasu mlekowego. Produkty takie, są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz wapnia, wpływającego na nasze kości i zęby. Dlatego tak ważne jest, podawanie dzieciom tego typu produktów. Mleczne produkty fermentowane zawierają również witaminę A oraz fosfor, potas, jod i cynk. Zaletą chociażby jogurtów jest to, że mogą być spożywane przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy, objawiającą się zaburzeniami jelitowo-żołądkowymi. Wynika to z faktu, nie posiadania lub zaburzonego funkcjonowania u takich osób, enzymu beta-galaktozydazy, odpowiedzialnego za rozkład tego dwucukru. Bakterie mlekowe częściowo rozkładają laktozę, dlatego produkty tego typu stają się dostępnie dla ludzi z takim schorzeniem. Bakterie mlekowe dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie naszego przewodu pokarmowego, dbając, m.in. o zachowanie prawidłowej równowagi składu mikroflory bytującej w naszym przewodzie pokarmowym.

Czytaj etykiety!

Przed zakupem warto zwrócić uwagę na skład produktu. Polecam kupowanie jogurtów niezawierających w swoim składzie odtłuszczonego mleka w proszku czy cukru, bo te dodatki powodują wzrost kaloryczności produktu. Również dodatek zagęstników, białek mleka czy białek serwatkowych nie jest konieczny, aby uzyskać smaczny i zdrowy produkt. Na rynku, dostępne są w sprzedaży jogurty naturalne, popularnego producenta produktów mlecznych, wyprodukowane jedynie z mleka pasteryzowanego i kultur bakterii mlekowych. Po takie produkty warto sięgnąć. Mleczne produkty fermentowane nie powinny zawierać dodatku substancji konserwujących.

Polecamy również: Poradnik zakupowy: wybieramy produkty z grup mlecznych

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)