Kotlety bez panierki? Tak! Sama się o tym przekonałam, gdy zabrakło mi tartej bułki, a nie miałam czasu lecieć do sklepu. Aby potrawa wyszła smaczna i soczysta, trzeba mięso dobrze przyprawić i smażyć najkrócej jak się da, aby się nie przesuszyło – panierka przed tym chroni. Mięso jej pozbawione może nieco podsychać, ale dodatek niewielkiej ilości oleju, zamoczenie w jajku czy marynacie pozwala zachować smak i soczystość takich w gruncie rzeczy keto kotletów.
Spis treści:
- Kotlety bez panierki – zalety i podstawy
- Kotlet schabowy inaczej – bez panierki
- Kotlet schabowy bez panierki z jajkiem
- Kotlet smażony bez panierki – z indyka
- Kotlet z karkówki bez panierki
- Kotlety mielone bez panierki
- Kotlety sojowe bez panierki
Kotlety bez panierki – zalety i podstawy
Kotlety bez panierki są zdrowsze. Oto dlaczego:
- mają niższą kaloryczność – panierka wchłania tłuszcz, co zwiększa kaloryczność kotleta o ok. 100 kcal.
- dostarczają mniej niezdrowych substancji – jeśli olej na patelni nie należy do tych znoszących dobrze wysokie temperatury, mogą w nim podczas smażenia powstać szkodliwe substancje. Brak panierki oznacza, że kotlet nie wchłonie ich w takiej ilości, jak robi to panierka.
- zawierają mniej węglowodanów prostych – panierka to często, poza jajkiem, biała mąka i tarta bułka. To składniki dostarczające cukrów prostych, które w nadmiarze nie służą zdrowiu.
- są lżej strawne – panierka sprawia, że kotlet bardziej obciążą układ trawienny (bo zawiera więcej tłuszczu). Pozbawiając kotleta panierki sprawiasz, że zostanie łatwiej strawiony.
Jak przygotować kotlety bez panierki?
Oto kilka sposobów na to, aby kotlety bez tłuszczu były nie mniej smaczne od tych panierowanych. Jasne natomiast jest, że nie będą miały chrupiącej skorupki.
Wybierz odpowiednie mięso. Najlepsze będzie niezbyt chude mięso, np. karkówka, ale nada się też schab lub filet z kurczaka czy indyka. Upewnij się, że mięso (zwłaszcza czerwone) jest świeże i odpowiednio rozbite tłuczkiem.
Marynata dodaje kotletom bez panierki smaku i soczystości. Wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, zioła (np. rozmaryn, tymianek, oregano), sok z cytryny i przyprawy (sól, pieprz, papryka). Mięso powinno marynować się minimum 30 minut.
Smaż bez tłuszczu lub na minimalnej jego ilości. Użyj patelni z powłoką nieprzywierającą. W razie potrzeby dodaj minimalną ilość oliwy lub masła klarowanego (np. pędzlem), która zmniejsza ryzyko przesuszenia kotleta.
Smaż na patelni grillowej. To metoda, która nadaje mięsu wyjątkowy smak i efekt apetycznych, przypieczonych pasków. A je się po części oczami, więc wygląd takiego kotleta też ma znaczenie dla jego smaku.
Aby nadać kotletom bez panierki więcej smaku i soczystości, podawaj je z lekkim sosem jogurtowym, ziołowym, duszonymi warzywami czy zeszkloną i zrumienioną cebulką
A jeśli nie wyobrażasz sobie kotleta zupełnie bez panierki, sięgnij po dietetyczną panierkę bez bułki tartej.
Kotlet schabowy inaczej – bez panierki
Nigdy nie wiemy, jak wyjdą schabowe bez panierki, dopóki ich nie usmażymy. Czasami mięso jest świetne, a danie soczyste, czasami łatwo się przesusza. Dlatego zwróć szczególną uwagę na to, by smażyć je krótko i podawać z sosami, które w razie nadmiernej suchości mięsa, będą świetnym dodatkiem. Wystarczy jogurt z czosnkiem lub imbirem i szczypiorkiem.
Składniki:
- 2 plastry schabu (ok. 150 g każdy),
- 1 łyżka oliwy,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka wędzona, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę.
Sposób przygotowania:
- Rozbij plastry schabu na cienkie kotlety.
- Natrzyj je oliwą i przyprawami.
- Smaż na patelni z nieprzywierającą powłoką po 3-4 minuty z każdej strony, na małym ogniu.
fot. Kotlet schabowy inaczej – bez panierki/ Adobe Stock, fahrwasser
Kotlet schabowy bez panierki z jajkiem
Jajko tworzy delikatną warstwę, która chroni kotleta bez panierki przed przesuszeniem i dodaje głębi smaku. Prosty przepis pozwala uniknąć dodatku bułki tartej czy mąki i jednocześnie zachować naturalny smak schabu.
Składniki:
- 2 plastry schabu,
- 1 jajko,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano.
Sposób przygotowania:
- Rozbij schab i przypraw go.
- Obtocz kotlety w roztrzepanym jajku.
- Smaż na minimalnej ilości oliwy przez 3-5 minut z każdej strony.
Kotlet smażony bez panierki – z indyka
Marynata z jogurtu i cytryny nadaje mięsu soczystość i kruchość, co jest ważne w przypadku drobiowych kotletów bez panierki. Indyka możesz zastąpić filetem z piersi kurczaka.
Składniki marynaty:
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- szczypta soli i pieprzu.
Składniki:
- 2 filety z indyka.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj składniki marynaty i obtocz w niej indyka.
- Odstaw mięso na minimum 30 minut (albo na całą noc).
- Smaż filety na patelni grillowej (lub zwykłej) po 4-5 minut z każdej strony. Grubsze kotlety z indyka będą wymagały więcej czasu.
fot. Kotlet smażony bez panierki – z indyka/ Adobe Stock, Jacek Chabraszewski
Kotlet z karkówki bez panierki
Karkówka jest z natury bardziej tłusta niż schabowy. Dlatego warto szykować ją bez panierki, aby dodatkowo nie dodawać jej kalorii. Jej zaletą jest natomiast to, że ma mniejsze skłonności do przesuszania się na patelni niż schab czy mięso drobiowe.
Składniki:
- 2 plastry karkówki (ok. 200 g każdy),
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany.
Sposób przygotowania:
- Rozbij karkówkę na cienkie plastry i przypraw.
- Smaż na suchej patelni grillowej przez 5–6 minut z każdej strony.
fot. Kotlet z karkówki bez panierki/ Adobe Stock, Andrei Starostin
Kotlety mielone bez panierki
Nietypowy przepis na kotlety mielone bez panierki, ale za to z marynatą. Jeśli nigdy nie marynowałaś mielonych, koniecznie wypróbuj ten patent. Gotowe kotleciki możesz odgrzać w sosie pomidorowym ze szczypiorkiem – palce lizać.
Składniki marynaty:
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
- ½ łyżeczki majeranku.
Składniki na kotlety:
- 300 g mielonego mięsa (np. z indyka lub wołowiny),
- 1 jajko,
- 1 mała cebula bardzo drobno posiekana,
- przyprawy: sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj składniki na kotlety i z masy mięsnej ulep kotlety mielone.
- Wymieszaj składniki na marynatę i „wykąp" w niej kotlety, przełóż do miski, przykryj i odstaw na minimum 30-60 minut.
- Smaż kotlety na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką przez 3–4 minuty z każdej strony.
fot. Kotlety mielone bez panierki/ Adobe Stock, Yaruniv-Studio
Kotlety sojowe bez panierki
Kotlety sojowe to zdrowa, roślinna alternatywa dla mięsa, bogata w białko i niskokaloryczna. Dodatek curry i papryki nadaje im wyrazistości. W wersji bez panierki takie kotlety są naprawdę bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Podobnie możesz przygotować kotlety bez panierki z tofu.
Składniki:
- ok. 200 g kotletów sojowych,
- 1 łyżka oliwy,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Zmiękcz wstępnie kotlety: włóż je na patelnię, zalej wodą , aby tylko je nią przykryć. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu, aż woda zniknie.
- Wymieszaj wszystkie przyprawy i natrzyj nimi kotlety sojowe.
- Wysmaruj kotlety oliwą i włóż na patelnię. Znowu zalej wodą tak, aby je tylko przykryć.
- Przykryj patelnię i gotuj kotlety bez panierki na małym ogniu, aż cała woda „zniknie”.
- Jeśli chcesz, możesz je potem na trochę położyć na patelni grillowej, aby ozdobić je grillowymi paseczkami.
fot. Kotlety sojowe bez panierki/ Adobe Stock, exclusive-design
Czytaj także:
Pomysły na kotlety mielone inaczej
Co zrobić ze schabu, żeby było pyszne i inaczej
Soczysta karkówka z grilla? Tak ją uszykujesz bez wysiłku