Dieta głodówkowa 5:2 zawojowała w ostatnich miesiącach świat. Książka opisująca jej zasady – „Dieta 5:2 dr. Mosleya’’ – bije na świecie rekordy popularności. Nowy sposób odchudzania zyskał popularność dzięki brytyjskiemu programowi telewizyjnemu „Eat Fast & Live Longer”, którego autorem jest wspomniany dr Michael Mosley. Ten dziennikarz, prezenter BBC, a jednocześnie lekarz medycyny, w swoim programie telewizyjnym prezentował efekty nowego sposobu odżywiania. Po sześciu tygodniach stosowania diety schudł o 6 kilogramów, stracił 25 proc. tkanki tłuszczowej, a poziom cukru we krwi znacznie mu się obniżył.
Założenia diety 5:2
Dieta 5:2 została stworzona w oparciu o założenie, że człowiek powinien odżywiać się w sposób zróżnicowany – chodzi tutaj głównie o częstotliwość spożywania posiłków, a nie o to, co się na te posiłki składa (stąd też potoczna nazwa tej diety: „przerywana głodówka”). Podczas stosowania diety dozwolone jest jedzenie bez ograniczeń przez 5 dni w tygodniu, natomiast przez pozostałe 2 dni stosuje się dość drastyczną głodówkę, ograniczając spożyte kalorie do ¼ normalnej racji.
Dieta 5:2 dr. Mosleya – pytania i odpowiedzi
Dozwolona dawka kalorii podczas tych dwóch dni (tzw. fast day) wynosi dla kobiet 500 kcal, a dla mężczyzn 600 kcal. W pozostałe 5 dni (tzw. no fast day) należy odżywiać się normalnie, biorąc pod uwagę codzienne zapotrzebowanie naszego organizmu. Trzeba pamiętać, że dwa dni głodówki nie powinny następować po siebie oraz że należy w tych dniach ściśle przestrzegać ograniczonej ilości kalorii.
Okresowe głodówki – zalety
Zgodnie z teorią dr. Mosleya, dwa dni głodówki w tygodniu mają same pozytywne skutki: organizm oczyszcza się z toksyn i obkurcza się ściana żołądka, co prowadzi w efekcie do zmniejszenia uczucia głodu oraz spożywania mniejszych ilości pokarmu podczas „normalnych” dni. Okresowe głodówki nie tylko przyczyniają się do utrzymywania prawidłowej masy ciała, ale pomagają też w utrzymywaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi i właściwego poziomu ,,złego’’ cholesterolu LDL.
Taki model odżywiania zapewnia także – zdaniem autora metody – zrównoważoną gospodarkę insulinową, dzięki czemu organizm może skuteczniej magazynować glukozę i rozbijać tłuszcz. Przestawienie się organizmu na inny tryb odżywiania powoduje uruchomienie tzw. genów naprawczych, zapewniających długotrwałe korzyści. Dr Mosley przekonuje także, że takie okresowe poszczenie może doprowadzić do trwałych zmian w organizmie, które opóźniają proces starzenia się.
Dieta 5:2 dr. Mosleya – kulinarny poradnik
Jeśli chodzi o rezultaty diety, to dostępne są jedynie dane zagraniczne, gdyż dieta w Polsce jest jeszcze nowością. Według osób, które stosowały dietę 5:2, można na niej schudnąć od 4 do 8 kilogramów w ciągu miesiąca, czego żywym przykładem jest sam autor diety.
Czy dieta 5:2 jest zdrowa?
Większość lekarzy i dietetyków zgodnie twierdzi, że przerywana głodówka może przynieść więcej strat niż korzyści. Dwudniowa głodówka może spowodować zaburzenia odżywiania, a w skrajnym przypadku bulimię czy anoreksję. Niektórzy przyrównują nawet dietę 5:2 do bulimii – naprzemienne objadanie się z głodówką. Dr Mosley wspomina tylko o aktywności fizycznej jako nieszkodliwym dodatku do diety, bez konkretnych zaleceń.
Każdego dnia zalecane jest spożywanie regularnie czterech lub pięciu posiłków – tylko wówczas nasza przemiana materii ureguluje się, a wszystko co zjemy będzie na bieżąco wykorzystywane przez organizm. Spożywając często produkty bogate w cukry proste lub tłuszcze zwierzęce (na co zezwala dieta 5:2), a przez 2 dni głodując, powodujemy całkowite rozregulowanie metabolizmu. Okres normalnej diety zastępowany naprzemiennie dniami prawie całkowitej głodówki rozregulowuje pracę całego układu pokarmowego i bardzo go obciąża.
Dieta baletnicy – bardzo niebezpieczna dieta odchudzająca! Uważajcie!
Dlaczego dieta 5:2 ma tylu zwolenników?
Dieta 5:2 zyskuje wielu zwolenników, ponieważ jest przystępna dla przeciętnego człowieka i pozbawiona szeregu ograniczeń, jak przy konwencjonalnej diecie. Osoby, które pozbywają się zbędnych kilogramów w trakcie stosowania tej diety, chudną bowiem dzięki utracie wody z organizmu, a nie tkanki tłuszczowej. W ten sposób możemy narazić się na niedobory podstawowych składników odżywczych, czego efektem są zaburzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Pół żartem, pół serio można na koniec stwierdzić, że najbardziej uskrzydlającym momentem diety 5:2 jest świadomość, iż – cytuję – ,,niedojadanie nie będzie trwać wiecznie’’. Chodzi o to, aby nie trwało w ogóle.
Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do działu Odchudzanie!
Joanna Szymańska, dietetyk
Artykuł ukazał się w magazynie Food Forum (2/2013). Oryginalny tytuł „Przerywana głodówka, czyli dieta 5:2”.