Jak przetrwać święta na diecie

Stosowanie diety niskoenergetycznej na ogół nie sprawia nam trudności, jednak Wielkanoc niesie ze sobą wiele pokus. Niewątpliwie święta to trudny czas dla wszystkich tych, którzy walczą z nadmiarem kilogramów. Podpowiadamy, jak przetrwać Wielkanoc na diecie.

Wielkanocne przysmaki.

Spotkania w rodzinnym gronie, świąteczna atmosfera, smacznie pachnące potrawy, domowe wypieki nie zachęcają nas do ścisłego przestrzegania diety. Najgorszym możliwym rozwiązaniem jest całkowita rezygnacja z programu dietetycznego i pochłanianie wszystkiego, co pojawi się na wielkanocnym stole.

Powinniśmy przestrzegać  kilku podstawowych zasad:

1. Stosowanie umiaru

Podczas Świąt zapominamy przede wszystkim o tym, że umiar jest głównym sprzymierzeńcem w walce z nadmiarem kilogramów. Co roku przed Świętami obiecujemy sobie, że tym razem nie pochłoniemy tak dużej ilości jedzenia. Starajmy się dotrzymać dane sobie słowo, nie rezygnujmy w wszystkich świątecznych dań, jednak skosztujmy po trochu z każdej potrawy, nie przesadzając z ilością.

2. Unikanie podjadania

Zaplanujmy każdy z posiłków, wyznaczmy sobie 5 posiłków w ciągu dnia, tak by uniknąć  podjadania. Pamiętajmy, że mimo częściowej rezygnacji z diety, nie powinniśmy zmieniać ilości spożytego pokarmu oraz wybierać możliwie najmniej kaloryczne dania.

Czytaj: Jak walczyć z podjadaniem?

3. Stosowanie odpowiednich technik kulinarnych

Powinnyśmy skupić się na technice przyrządzenia potraw, tak by zawierały one jak najmniej tłuszczu i zbędnych kalorii. Pamiętajmy o tym by unikać nadmiaru cukru, soli i wysoko przetworzonych produktów.

4. Włączenie ruchu

Zazwyczaj święta kojarzone są z siedzeniem przy stole, zmień to! Zaplanuj na każdy dzień ruch dla Ciebie i twojej rodziny. Spacer czy wycieczka rowerowa na pewno pomogą spalić zbędne ilości spożytych kalorii, sprawią, że szybciej minie czas, który najprawdopodobniej wykorzystałbyś na podjadanie.

Nie wmawiaj sobie, że Święta szybką miną i znowu wrócisz do diety, staraj się wykorzystać każdą chwilę by zmieniać złe nawyki żywieniowe.

Tabela: Kaloryczność wybranych wielkanocnych smakołyków

Produkt

Miara domowa/ waga

Kaloryczność

Jajko gotowane

1 sztuka (60g)

65 kcal

Majonez

1 łyżka (10g)

71 kcal

Szynka wiejska

1 plaster (15g)

38 kcal

Kiełbasa zwyczajna

1 sztuka (100g)

209 kcal

Pasztet z kurczaka pieczony

1 kawałek (100g)

214 kcal

Babka wielkanocna

1 kawałek (30g)

129 kcal

Keks bakaliowy

mały kawałek (50g)

192 kcal

Sernik krakowski

mały kawałek (50g)

163 kcal

Pieczony schab

1 kawałek (100 g)

291 kcal

Sałatka jarzynowa

1 łyżka (15g)

29 kcal

Zobacz także: Jak odchudzić wielkanocną kuchnię?

Redakcja poleca

REKLAMA