Jak parzyć herbatę?

Jak parzyć herbatę?

Bardzo lubię herbatę, liściastą, zwłaszcza zieloną i czerwoną. Podobno nie jest obojętne, jak się parzy te herbaty - czy to prawda? Ania z Warszawy.
/ 07.03.2011 14:24
Jak parzyć herbatę?

Parzenie herbaty rzeczywiście nie pozostaje bez znaczenia. Jeśli jej wypicie ma na celu "pobudzenie", należy ją parzyć 2-3 minuty, natomiast "wyciszenie" - dłużej. Również temperatura jest istotna. Herbaty: czarna i czerwona powinny być parzone wrzątkiem, zielona - wodą w temperaturze 60-80 stopni C. Ponadto - herbaty zielone i czerwone można parzyć pięciokrotnie. Najsmaczniejszy jest napar z drugiego parzenia.

Zobacz także: Co warto wiedzieć o herbacie?

 Masz problem z nadwagą albo niedowagą? Nie wiesz, jak dobrać odpowiednie składniki do swojej diety? Zapytaj eksperta. Wyślij pytanie na adres lifestyle@infornext.pl.